Αρχική Special Topics Πολιτική θύελλα: Δημοσίευμα στο Βήμα για τα Τέμπη προκαλεί πρόταση δυσπιστίας κατά...

Πολιτική θύελλα: Δημοσίευμα στο Βήμα για τα Τέμπη προκαλεί πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης (Βίντεο)

Πολιτική θύελλα ξέσπασε παραμονή της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου μετά την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής” που αφορά σε μονταρισμένο υλικό διαλόγου των σταθμαρχών που ενεπλάκησαν στο δυστύχημα στα Τέμπη.

0
sigkroush trainon temph 5
Διαφήμιση

To Βήμα της Κυριακής αποκάλυψε με έγγραφα ότι επιβεβαιώνεται η αλλοίωση των συνομιλιών του σταθμάρχη τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου και ότι το ηχητικό υλικό που διέρρευσε λίγες ώρες μετά το δυστύχημα ήταν ένα μονταρισμένο “ηχητικό ντοκουμέντο” από το σύστημα καταγραφών επικοινωνιών του ΟΣΕ.

Σύνταξη:ecozen.gr

Στο ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος σημειώνει τη συρραφή δύο συνομιλιών που παρουσιάστηκε ως μία συνομιλία ανάμεσα στον σταθμάρχη της Λάρισας και τον μηχανοδηγό του μοιραίου τρένου.

vima protoselido

«Οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, και σε από κοινού κατάθεση δυσπιστίας με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Την Τρίτη η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει το αίτημα δυσπιστίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την πρόταση, ενώ το ΚΚΕ διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να συνυπογράψει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα στηρίξει στη Βουλή αν τελικά κατατεθεί.

Από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για προσπάθεια απροσανατολισμού της κοινής γνώμης και συντονισμένη επιχείρηση φθοράς της κυβέρνησης. 
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση φωτογραφίζει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το δημοσίευμα.

marinakis jpg

Καλοδεχούμενη η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη αν κατατεθεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την τραγωδία στα Τέμπη. Κάνοντας λόγο για αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μια εθνική τραγωδία, ο Παύλος Μαρινάκης δηλώνει πως «αυτή η χυδαία προσπάθεια θα αποτύχει». Παράλληλα, στην Κυβέρνηση σημειώνουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης στηρίζει τα συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα με τη κίνηση να αναλάβει πρωτοβουλίας για κατάθεση αιτήματος για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στη Βουλή.

Νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης σε δημόσια τοποθέτησή του ζήτησε την διεξαγωγή εκλογών και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί. Μάλιστα, έδωσε προθεσμία 24 ωρών στον πρωθυπουργό ώστε να κάνει δεκτή την πρόταση του.

Αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», έγινε μοντάζ που αναδείκνυε μόνο το ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη της Λάρισας. Όπως προκύπτει από νεότερα έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., που παρουσιάζει η εφημερίδα, η υπόδειξη του σταθμάρχη για αναχώρηση τρένου προς την υποτιθέμενη «λανθασμένη πορεία» δεν αφορούσε στην μοιραία αμαξοστοιχία – όπως παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου σε μονταρισμένο ηχητικό ντοκουμέντο – αλλά εκείνη τοπικού συρμού που κινήθηκε κανονικά.

Ποιός …μόνταρε το “Βασίλη, φεύγω;” -“Φεύγεις, φεύγεις”

ixitiko tempi jpg
Γραφική απόδοση της υποτιθέμενης συνομιλίας του μηχανοδηγού με τον σταθμάρχη που όπως αποδεικνύεται ήταν προϊόν μοντάζ

Ειδικότερα, ο μηχανοδηγός που απευθύνθηκε στον «Βασίλη» για να λάβει το «πράσινο φως» της αναχώρησης, δεν ήταν εκείνος της μοιραίας αμαξοστοιχίας, όπως είχε υποστηριχθεί τότε, αλλά ενός τοπικού δρομολογίου. Έτσι, λοιπόν, την επομένη του δυστυχήματος στα Τέμπη δόθηκε στη δημοσιότητα ένα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ακουγόταν ο εξής διάλογος: «“Βασίλη, φεύγω;“. “Φεύγεις, φεύγεις”».

«Κύριο ζητούμενο είναι ποιος είχε μπει παράνομα στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ, τις πρώτες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, ποιοι πήραν τους διαλόγους του σταθμάρχη και έκαναν συρραφή συνομιλιών, παραποιώντας τους τελικά;», είναι ένα από τα ερωτήματα που τίθενται στο άρθρο του δημοσιογράφου, Βασίλη Λαμπρόπουλου στο Βήμα της Κυριακής.

Σημειώνεται ότι στις 9 Μαρτίου 2023, δηλαδή μερικές ημέρες μετά το δυστύχημα στο Τέμπη, ο – τότε – πρόεδρος των μηχανοδηγών της Hellenic Train, Κώστας Γενηδουνιάς, είχε καταγγείλει κανονική “κοπτοραπτική” στα ηχητικά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα».

Χαρακτηριστικά, στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» ο Κώστας Γενηδουνιάς είχε πει: «Ακούγεται από χθες [σ.σ. 8 Μαρτίου 2023] το βράδυ, πως ο μακαρίτης συνάδερφός μας είχε προσπαθήσει να επικοινωνήσει και τηλεφωνικά με τους μεγάλους μηχανοδηγούς στην περιοχή. Εάν αυτό ισχύει, για εμένα σημαίνει πως έχει κάνει και άλλη προσπάθεια να επικοινωνήσει με τον σταθμάρχη, αφού είχε φύγει από τη Λάρισα. Εδώ έχουμε κανονική “κοπτοραπτική” στα ηχητικά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Ο μοναδικός που έχει αυτά τα ηχητικά, είτε στο GSMR που κάνει την επικοινωνία μεταξύ των σταθμαρχών είτε την ώρα που φεύγει το τρένο από τη Λάρισα, είναι ο ΟΣΕ».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το δημοσίευμα

Τέμπη τρένα σύγκρουση2

«Σχετικά με δημοσίευμα στην εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής” που αφορά στο δυστύχημα των Τεμπών, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. γνωστοποιεί ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, σύμφωνα με το οποίο:

1. Από το αρχείο που τηρείται στην Υπηρεσία μας προκύπτει ότι με το υπ΄ αριθ. 90111942 έγγραφο από 2-3-2023 απεστάλησαν ηλεκτρονικά αρχεία με καταγραφές συνομιλιών που αφορούν το Ραδιοτηλέφωνο, το Σύστημα GSM-R και της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής του Σ.Σ Λάρισας, εντός φορητής συσκευής αποθήκευσης (USB), από τη Διεύθυνση Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας. Eν συνεχεία προσκομίστηκαν στην προαναφερθείσα αστυνομική Υπηρεσία στις 3-3-2023 και κατασχέθηκαν στις 4-3-2023. Ακολούθως απεστάλησαν στην Υπηρεσία μας με την υπ΄ αριθ. 1019/21/1-ρια, από 14-3-2023 αναφορά, κατ΄ εκτέλεση της από 9-3-2023 παραγγελίας του Γ Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Λάρισας.

2. Από την Υπηρεσία μας συντάχθηκε η υπ’ αριθ. 3022/21/8623-α΄από 22-3-2023 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης στην οποία εξήχθησαν εκατοντάδες αρχεία συνοδευόμενα με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά όπως ημερομηνία δημιουργίας, τροποποίησης, μέγεθος και αλφαριθμητικής τους ταυτότητας κ.α.. Σημειώνεται ότι, μεταξύ αυτών των αρχείων, εμπεριέχονται τα ηχητικά αρχεία διαμόρφωσης (.wav) με ονομασίες «CH1_000003e3_443.wav» και «CH1_000003e4_443.wav». Τα εν λόγω αρχεία αποθηκεύτηκαν σε ψηφιακό μέσο σε μορφή παραρτημάτων που συνόδευε τη σχετική έκθεση.

3. Για την εν λόγω υπόθεση έχουν πραγματοποιηθεί και έτερες εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, κατόπιν σχετικών παραγγελιών.

4. Σημειώνεται ότι από την Υπηρεσία μας δεν πραγματοποιήθηκε απομαγνητοφώνηση για την εν λόγω υπόθεση»

«Το Βήμα»: «Εμείς παραθέτουμε γεγονότα»

Απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, εξέδωσε η εφημερίδα «Το Βήμα», τονίζοντας ότι «παρατίθενται γεγονότα και δεν αποδίδονται ευθύνες» σχετικά με το δημοσίευμα για τα Τέμπη που προκάλεσε σάλο.

to vima montaziera

Ειδικότερα, η εφημερίδα τονίζει: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με την ανακοίνωσή του δεν διαψεύδει το ρεπορτάζ του “Βήματος”. Απλώς ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για την αλλοίωση των ηχογραφημένων συνομιλιών τις ώρες της τραγωδίας των Τεμπών. Όποιος διαβάσει το σχετικό δημοσίευμα αντιλαμβάνεται ότι η εφημερίδα παραθέτει γεγονότα, δεν αποδίδει ευθύνες και ζητά απαντήσεις. Οι ευθύνες θεωρούμε βέβαιο πως θα αναζητηθούν από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές».

Το Πρώτο Θέμα για το μονταρισμένο υλικό

proto thema

Με αφορμή δημοσιεύματα και ανακοινώσεις της κυβέρνησης, της ΕΛΑΣ και κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με τις ηχογραφημένες συνομιλίες από το δυστύχημα των Τεμπών το Πρώτο Θέμα ανακοίνωσε:

Το Πρώτο Θέμα εκείνες τις ημέρες έφερε πρώτο στη δημοσιότητα νομίμως καταγεγραμμένες συνομιλίες των πρωταγωνιστών του τραγικού δυστυχήματος που συγκλόνισε όλο τον κόσμο. Τις δικές μας αποκαλύψεις ακολούθησαν όλα ανεξαιρέτως τα Μέσα Ενημέρωσης και μάλιστα κάποια από αυτά τις εμπλούτισαν και επέκτειναν με εξίσου συγκλονιστικά ρεπορτάζ, νέα ηχητικά ντοκουμέντα και στοιχεία.

Εμείς κάναμε λοιπόν όπως πάντα την δημοσιογραφική μας δουλειά.

Φέραμε στο φως ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ από τα κρίσιμα χρονικά σημεία της εφιαλτικής βραδιάς στα Τέμπη. Έτσι ακριβώς όπως προέκυπταν από τις επίσημες ηχογραφημένες πολύωρες συνομιλίες που είχαν οι μοιραίοι πρωταγωνιστές της τραγωδίας μεταξύ τους, οι οποίοι άλλωστε ομολόγησαν από τη νύχτα του δυστυχήματος στις αρμόδιες Αρχές (απολογία του σταθμάρχη Βασίλη Σαμαρά στην ανακρίτρια στις 4-3-2023).

Τα υπόλοιπα είναι δουλειά της Δικαιοσύνης που παρέλαβε τα αρχεία με τις ενδοεπικοινωνίες από τις αρμόδιες Αρχές (ΕΛΑΣ) και όχι βεβαίως από τα ΜΜΕ.

&nb

sp;

Διαφήμιση