Αρχική Special Topics Τέμπη: Το ξυλόλιο και τα αντικρουόμενα πορίσματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την...

Τέμπη: Το ξυλόλιο και τα αντικρουόμενα πορίσματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία (Βίντεο)

Σοκάρουν τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για το ξυλόλιο που προκάλεσε την τραγωδία με τη φονική έκρηξη στα Τέμπη- Σε ανθρώπινο λάθος κατέληξε το πόρισμα της ΝΔ, ενώ ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων διαπίστωσε μεταξύ άλλων το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

0
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ DRONE APO TO ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ (MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
Εικόνες από drone από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη (MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
Διαφήμιση

Επτά φορές παραβιάστηκε ο Γενικός  Κανονισμός Κινήσεως  με αποτέλεσμα την τραγωδία που συνέβη στα Τέμπη με 57 νεκρούς, αναφέρει η Νέα Δημοκρατία στην πορισματική της θέση για τους λόγους και τα αίτια που οδήγησαν στη σύγκρουση των τραίνων, και η οποία κατατέθηκε την Κυριακή 10/3 στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Στην αντίπερα όχθη ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ποινικές ευθύνες στην τότε ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και ζητά “Η Εξεταστική επιτροπή με ερμηνευτική Δήλωση να διευκρινίσει την θέση της, ότι για τα εγκλήματα τελούμενα δια παραλείψεως κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, αρμόδια είναι η τακτική Δικαιοσύνη”.

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε μια άλλη εξέλιξη, έρευνα του πραγματογνώμονα των οικογενειών των θυμάτων στοιχειοθετεί ότι βρέθηκε ξυλόλιο που προκάλεσε τη φονική έκρηξη!

Τέμπη πάρε με όταν φτάσεις

Τα πορίσματα των κομμάτων

Πιο αναλυτικά, στο πόρισμά της η πλειοψηφία, επιρρίπτει ευθύνες στον ανθρώπινο παράγοντα και στους χειρισμούς του μοιραίου σταθμάρχη. Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει ποινικές ευθύνες στον τότε Υπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Γιώργο Καραγιάννη τότε Υφυπουργό Υποδομών και τον Χρήστο Τριαντόπουλο και μιλά για την ανάγκη ποινικής διερεύνησης των ευθυνών των πρώην υπουργών μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή για την μη υλοποίηση της σύμβασης 717.

Οι  βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσαν πόρισμα, διότι, όπως υποστήριξαν, δεν παρέλαβαν όλη τη δικογραφία, ούτε εξετάστηκαν ουσιώδεις μάρτυρες.

Το ΚΚΕ, στο πόρισμά του κάνει αναφορά σε συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες σε βάθος 15ετίας, που προέκυψαν κατά τις διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής. «Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις όλων, συνενώθηκαν και συναντήθηκαν με την οργή στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών αλλά και για την άθλια επιχείρηση συγκάλυψης» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Ελληνική Λύση ζητάει να παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη οι υπουργοί μεταφορών από το 2012. «Το κόμμα μας πιστεύει ότι παρά το γεγονός ότι έχει επέλθει παραγραφή σε πλήθος αδικημάτων – θα πρέπει να παραπεμφθούν στην τακτική δικαιοσύνη η οποία είναι και η μόνη αρμόδια» σημείωσε ο βουλευτής του κόμματος, Στέλιος Φωτόπουλος.

Προανακριτική επιτροπή για όσους υπουργούς σχετίζονται με την μη εκτέλεση της σύμβασης 717 ζητούν οι Σπαρτιάτες, ενώ προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή προτείνει η Νέα Αριστερά.

«Ελπίζουμε η δικαιοσύνη να αξιοποιήσει τα στοιχεία και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιτέλους να σώσει ότι μπορεί να σωθεί από την αξιοπιστία της» τονίζει η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα.

«Υπάρχει συγκάλυψη υπαίτιων ο κ. Μαρκόπουλος πρέπει να εξαιρεθεί» επισήμανε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τα πορίσματα θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής την Δευτέρα (11/3).

tempi onomata jpg

Πιο αναλυτικά, «εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως (ΓΚΚ) από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. Μάλιστα, έστω μία από αυτές τις παραβιάσεις του ΓΚΚ αν δεν είχε συμβεί, θα μπορούσε να αποσοβήσει το δυστύχημα», αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα της ΝΔ.

Οι ευθύνες της Hellenic Train
Επίσης, στην πρισματική θέση η πλειοψηφία επιρρίπτει ευθύνες και στην Hellenic Train, την ιταλική εταιρία που διαχειρίζεται τον σιδηρόδρομο. «Επιπλέον, η Hellenic Train, εφόσον δεν διεκδικούσε απλώς υψηλότερες αποζημιώσεις αλλά είχε πράγματι διαπιστώσει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας λόγω της κατάστασης της υποδομής και μη ολοκλήρωσης των συστημάτων, θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε άμεση αναστολή δρομολογίων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέμπη πρόσωπα jpeg

Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, το πόρισμα της πλειοψηφίας, επισημαίνει πως δεν έχουν αναδειχθεί παραλείψεις που να συνδέονται με το δυστύχημα. «Η ανάλυση από την Επιτροπή δεν ανέδειξε πράξεις ή παραλείψεις πολιτικών προσώπων που να συνδέονται με το δυστύχημα. Η πολιτική ευθύνη, αντικειμενικά αναλήφθηκε από τον τότε Υπουργό Κ. Καραμανλή με την άμεση παραίτησή του την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος», επισημαίνει.

Η τηλεοπτική εκπομπή που αποκάλυψε στοιχεία για την έκρηξη στα βαγόνια

Σε μια άλλη εξέλιξη, αίσθηση έχουν προκαλέσει τα στοιχεία που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Αντιθέσεις” του τηλεοπτικού σταθμού Κρήτη TV και του δημοσιογράφου Γιώργου Σαχίνη το βράδυ της Παρασκευής 8/3, στην οποία παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία για την πυρκαγιά που προκλήθηκε που δίνουν άλλη διάσταση στο τραγικό δυστύχημα.

Πιο αναλυτικά, ο Βασίλης Κοκοτσάκης, ειδικός πραγματογνώμονας σε θέματα πυρκαγιών και Τεχνικός Σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων ανέλυσε την ολοκληρωμένη έκθεσή του σχετικά με τη φωτιά που προκλήθηκε και η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με τον Δρ Εμμανουήλ Παπαδάκη, καθηγητή προηγμένων Μαθηματικών στο Χιούστον του Τέξας. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτουν άλλα δεδομένα για τον τρόπο σύγκρουσης των δυο αμαξοστοιχιών, τη διάταξη που είχαν οι δύο μηχανές και τα βαγόνια την ώρα της σύγκρουσης, καθώς και των αναλαμπών και εκρήξεων καρέ-καρέ. Ταυτόχρονα αναλύθηκαν στοιχεία για το μίγμα καυσίμων που προκάλεσε την …κινηματογραφικών διαστάσεων έκρηξη στα Τέμπη με αποτέλεσμα την αδιανόητη τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα!

Δείτε όλη την εκπομπή -στο 51΄ο Δρ Παπαδάκης παρουσιάζει το βίντεο των 12” που δείχνει τη φονική έκρηξη και στο 1:02:00 ο ειδικός πραγματογνώμονας  Β. Κοκοτσάκης αναφέρεται στο εξαιρετικά εύφλεκτο υλικό ξυλόλιο που βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης-

Ξεπέρασαν το 1.321.108 οι υπογραφές για τις πολιτικές ευθύνες-

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η συγκέντρωση υπογραφών στην ειδική πλατφόρμα που έχει ανοίξει η Μαρία Καρυστιανού με στόχο πλέον τη συγκέντρωση 1.500.000 υπογραφών και αίτημα να σταλούν στη Βουλή προκειμένου να ανοίξει φάκελος για τις ευθύνες πολιτικών προσώπων. Οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει  το 1.321.108 και εικάζεται ότι μετά τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων θα πολλαπλασιαστούν.

Ήδη σε πρόσφατη ανάρτησή της στο Facebook για την τραγωδία στα Τέμπη  η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της 20χρονης Μάρθης και Πρόεδρος του Συλλόγου συγγενών θυμάτων των Τεμπών απηύθυνε νέο κάλεσμα για την ανταπόκριση των πολιτών στο αίτημα για συγκέντρωση υπογραφών προκειμένου να απαιτηθεί η άρση ασυλίας πολιτικών προσώπων.

 

Διαφήμιση