Αρχική Ειδήσεις Νύχτα χάους στη Μόσχα: Ένοπλοι άνοιξαν πυρ και εκτελούσαν ανθρώπους σε πολυχώρο...

Νύχτα χάους στη Μόσχα: Ένοπλοι άνοιξαν πυρ και εκτελούσαν ανθρώπους σε πολυχώρο – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς

Εικόνες χάους δημιούργησαν οι ένοπλοι που έφεραν αυτόματα όπλα και στρατιωτική περιβολή, ανοίγοντας πυρ μέσα σε πολυχώρο με καταστήματα και αίθουσες ψυχαγωγίας στην Μόσχα και προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά, σπέρνοντας το θάνατο. Λίγο πριν τις 21:00 ακούστηκε και δεύτερη μεγάλη έκρηξη στο κτίριο.

0
moscow
Διαφήμιση

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti κάνει λόγο για τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall στη Μόσχα. Στα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από τα ρωσικά ΜΜΕ φαίνονται άνδρες με στρατιωτικά ρούχα να εκτελούν αδιακρίτως πολίτες, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 60, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ. Στα βίντεο ακούγονται οι πυροβολισμοί και τα ουρλιαχτά των πανικόβλητων ανθρώπων που τρέχουν να κρυφτούν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας περιγράφει το περιστατικό ως «τρομοκρατική επίθεση», ενώ ειδικές δυνάμεις της ρωσικής αστυνομίας, η Εθνοφρουρά  και πυροσβέστες βρίσκονται στο σημείο για να εκκενώσουν το κτίριο.

Πάνω από 70 ασθενοφόρα με τραυματιοφορείς βρίσκονται στο σημείο και οι γιατροί προσπαθούν να βοηθήσουν τα θύματα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Μόσχας, Άντρει Βορομπιόφ. Γι’ αυτό εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών θα είναι μεγάλος. H Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB) επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες από την επίθεση.

Δημοσιογράφος του ρωσικού πρακτορείου RIA Novosti μετέδωσε ότι οι ένοπλοι πέταξαν χειροβομβίδα ή βόμβα η οποία προκάλεσε την μεγάλη φωτιά. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι ένοπλοι έριξαν βόμβες μολότωφ μέσα στο κτίριο.

rvsia1

Φόβοι και για δεκάδες παγιδευμένους στο κτίριο

Περίπου 100 άνθρωποι έχουν διασωθεί από το υπόγειο του συναυλιακού χώρου, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που συμμετείχαν στη διάσωση όπως μεταδίδει το BBC. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στην οροφή του κτιρίου, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το κτίριο καίγεται – πιθανώς το ένα τρίτο του κτιρίου – και υπάρχουν αναφορές ότι δεκάδες άνθρωποι μπορεί να έχουν παγιδευτεί μέσα στο κτίριο. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι ορισμένοι από τους ενόπλους μπορεί να έχουν οχυρωθεί μέσα στο κτίριο και να βρίσκεται σε εξέλιξη κατάσταση ομηρίας.

Βίντεο ντοκουμέντα από την στιγμή των πυροβολισμών – Σκληρές εικόνες

Την ίδια στιγμή τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν βίντεο από την στιγμή της επίθεσης. Στα βίντεο ακούγονται οι πυροβολισμοί και τα ουρλιαχτά των πανικόβλητων ανθρώπων που τρέχουν να κρυφτούν.

Συγκεκριμένα η ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Baza, αναφέρει ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 35 τραυματίστηκαν.

Ζαχάροβα: Το μακελειό στη Μόσχα αποτελεί τρομοκρατική ενέργεια κατά της Ρωσίας

Ζαχάροβα: Το μακελειό στη Μόσχα αποτελεί τρομοκρατική ενέργεια κατά της Ρωσίας
Η Μαρία Ζαχάροβα

Με τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών να ανεβαίνει συνεχώς από το μακελειό στο δημαρχείο Crocus στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια την επίθεση. Αυτή ήταν και η πρώτη κυβερνητική τοποθέτηση του Κρεμλίνου

Μάλιστα, η κα Ζαχάροβα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς τη «τερατώδες έγκλημα».

Το ήξεραν οι ΗΠΑ;

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, πριν από περίπου δύο εβδομάδες οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει τη Ρωσία ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση.

Ωστόσο, επισήμως η Μαρία Ζαχάροβα επέκρινε τη στάση των ΗΠΑ, απαντώντας στην υπηρεσιακή αναπληρώτρια ΥΠΕΞ, Βικτόρια Νούλαντ, ότι εάν ο Λευκός Οίκος είχε πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα στη Ρωσία, τότε θα έπρεπε να είχε ειδοποιήσει το Κρεμλίνο.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιανίν, ανακοίνωσε ότι η βρίσκεται σε lockdown και την ακύρωση όλων των αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων δημόσιων εκδηλώσεων για όλο το Σαββατοκύριακο.

Ιστορικά εξάλλου, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία. Κάποιες πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μουσουλμάνους αυτονομιστές από την Ινγκουσετία, μία δημοκρατία της Ρωσίας που υπάγεται στο Νότιο Διαμέρισμα και συνορεύει με τη Γεωργία στα νότια. Οι πληροφορίες μιλούν, στο μεταξύ, για πάνω από 200 εγκλωβισμένους εντός του κτηρίου, τη στιγμή που έσπευσαν τουλάχιστον 70 ασθενοφόρα στο σημείο.

Διαφήμιση