Αρχική Special Topics Νέα υπερτροφή: Τα φίδια και δη οι πύθωνες η νέα πρόταση!

Νέα υπερτροφή: Τα φίδια και δη οι πύθωνες η νέα πρόταση!

Την ώρα που έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για άλλες τροφές, όπως τα έντομα ή ακόμη και τα σκουλήκια ως εναλλακτικές πηγές διατροφής πέρα από τις συμβατικές, μία ακόμη πρόταση ξεπροβάλλει προκαλώντας μας έκπληξη!

0
Python molurus molurus 2
Διαφήμιση

Τα φίδια στο …πιάτο μας έρχονται ως μία σίγουρα αντισυμβατική πρόταση, αφού παρουσιάζεται ως η νέα  υπερτροφή, που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνη.

Σύμφωνα μάλιστα με νέα έρευνα, τα φίδια και δη οι πύθωνες μπορούν να αποτελέσουν μια χαμηλών εκπομπών, ανθεκτική στις αλλαγές στο κλίμα, πηγή τροφής, καθώς μετατρέπουν την τροφή τους σε πρωτεΐνη καλύτερα από ό,τι τα κοτόπουλα ή τα βοοειδή.

Αναλυτικότερα, έρευνα πάνω σε δύο φάρμες με πύθωνες στη νοτιοανατολική Ασία, της οποίας ηγήθηκε ο Dr. Ντάνιελ Νάτους του Macquarie University, έδειξε ότι οι πύθωνες μετατρέπουν την τροφή σε απόκτηση βάρους εξαιρετικά αποδοτικά σε σύγκριση με πιο «συμβατικά» ζώα όπως τα κοτόπουλα και τα βοοειδή.

«Από άποψης αναλογιών τροφής και μετατροπής πρωτεϊνών, οι πύθωνες τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα από όλα τα συνηθισμένα αγροτικά είδη που έχουν μελετηθεί ως τώρα» είπε ο Νάτους. «Διαπιστώσαμε ότι οι πύθωνες μεγάλωναν γρήγορα και έφταναν σε “βάρος σφαγής” μέσα στο πρώτο έτος μετά την εκκόλαψή τους» πρόσθεσε.

Ως προς το κρέας των ερπετών, είναι λευκό και πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη, υπογράμμισε ο ερευνητής.

Η ερευνητική ομάδα περιλάμβανε επιστήμονες από το Macquarie University, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ και τη Βιετναμέζικη Ακαδημία Επιστημών και Τεχνολογίας στο Ανόι. Οι επιστήμονες σύγκριναν πύθωνες δύο ειδών (Malayopython reticulatus και Python bivittatus) που εκτρέφονταν σε φάρμες στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ.

ball python baby snakes

Παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, οι ασθένειες και οι φυσικοί πόροι που εξαντλούνται αυξάνουν την πίεση στη συμβατική κτηνοτροφία και τις καλλιέργειες, με άσχημες επιπτώσεις σε πολλούς ανθρώπους σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι υποφέρουν ήδη από έλλειψη πρωτεϊνών, είπε ο Νάτους, προσθέτοντας πως τα προβλήματα αυτά ενισχύουν το ενδιαφέρον για εναλλακτικές πηγές τροφίμων.

Από πλευράς του, ο καθηγητής Ρικ Σάιν άλλος ένας εκ των ερευνητών, υπογραμμίζει τα «ξεκάθαρα οφέλη από άποψης οικονομίας και προσαρμοστικότητας στους αγρότες που εκτρέφουν πύθωνες αντί για γουρούνια…τα πτηνά και τα θηλαστικά σπαταλούν περίπου το 90% της ενέργειας από την τροφή που καταναλώνουν, απλά διατηρώντας μια συνεχή θερμοκρασία σώματος. Μα τα ψυχρόαιμα ζώα όπως τα ερπετά απλά βρίσκουν μια θέση στον ήλιο για να ζεσταθούν. Είναι πολύ πιο αποδοτικά στη μετατροπή της τροφής που τρώνε σε περισσότερη σάρκα και ιστό από οποιοδήποτε θερμόαιμο πλάσμα».

Ως προς τις απαιτήσεις της εκτροφής τους, στο πλαίσιο των δοκιμών που έγιναν στην έρευνα στα φίδια δίνονταν αποφάγια από κρέας και ψάρι και παρατηρήθηκαν ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης χωρίς να επηρεάζεται η υγεία τους. Αν και οι πύθωνες είναι σαρκοφάγοι στην άγρια φύση, μπορούν να φάνε σόγια και άλλες φυτικές πρωτεΐνες. Κατόπιν επεξεργασίας, περίπου το 82% του βάρους που έχει ένας πύθωνας ζωντανός μπορεί να δώσει προϊόντα- από κρέας μέχρι δέρμα και λίπος. Ακόμη, τα ερπετά παράγουν πολύ λιγότερα αέρια θερμοκηπίου από τα θηλαστικά, ενώ τα πεπτικά τους συστήματα παράγουν ελάχιστα απόβλητα σε σχέση με αυτά των θηλαστικών. Επίσης, οι πύθωνες μπορούν να μην τρώνε για πάνω από τέσσερις μήνες χωρίς να χάσουν πολύ βάρος και αρχίζουν ξανά να αναπτύσσονται γρήγορα μόλις αρχίσουν να τρώνε ξανά.

Διαφήμιση