Αρχική Special Topics «Μπλε δράκος»: Το όμορφο αλλά και επικίνδυνο πλάσμα της θάλασσας-Βίντεο

«Μπλε δράκος»: Το όμορφο αλλά και επικίνδυνο πλάσμα της θάλασσας-Βίντεο

Η εμφάνισή του είναι τόσο εντυπωσιακή και σπάνια που μπορεί να σε μαγέψει · Εκτός από όμορφο όμως είναι και επικίνδυνο, καθώς το βασικό του αμυντικό όπλο είναι το δηλητήριο! 

0
Blue dragon 1403 1920 1080 new
Διαφήμιση

 

Ο “Μπλε δράκος” είναι ένα περίεργο και εντυπωσιακό πλάσμα της θάλασσας, που μοιάζει με ένα μαγικό Πόκεμον και εσχάτως βγήκε στις παραλίες του Τέξας. Πρόκειται για ένα πλάσμα που αποκαλείται και μπλε θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας ή επιστημονικά Glaucus Atlanticus. Ο μπλε δράκος της θάλασσας ζει σε τροπικά νερά και συναντάται στις νοτιοανατολικές ακτές της Νότιας Αφρικής, στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας, αλλά και σε ευρωπαϊκές ακτές.

credit: Wikipedia

Οι «μπλε δράκοντες» έχουν μια διατροφική ιδιοτροπία: τους αρέσει το δηλητήριο της μέδουσας και όχι μόνο το αναζητούν ως τροφή, αλλά και το ανακυκλώνουν, μετατρέποντας το δηλητήριο σε δικό τους αμυντικό όπλο. Γι’ αυτό όποιος αγγίξει έναν μπλε δράκο μπορεί να δοκιμάσει μια δυσάρεστη έκπληξη από το έντονο τσούξιμο που προκαλεί το τσίμπημά του.

Οι «μπλε δράκοντες» ήρθαν στην επικαιρότητα επειδή το τελευταίο διάστημα τα ρεύματα έχουν βγάλει δεκάδες τέτοια πλάσματα από τον ωκεανό στις ακτές του Τέξας, υποχρεώνοντας τις αρχές να προειδοποιήσουν τους κολυμβητές να αποφεύγουν αυτό το μικρό, αλλά επικίνδυνο ζώο.

credit: Wikipedia

Ο «μπλε δράκος» δεν έφτασε από λάθος στο Τέξας, αλλά επειδή έχει την τάση να ακολουθεί τα θαλάσσια ρεύματα, διότι δεν είναι δεινός κολυμβητής«Είναι αδύναμοι κολυμβητές και πηγαίνουν όπου φυσάει ο άνεμος και τους φέρνουν τα ρεύματα», εξηγεί ο Ντέιβιντ Κάμπελ, θαλάσσιος βιολόγος που εργάζεται στο Τέξας, όπου ίδρυσε την MarineBio Conservation Society.

Κι επειδή οι «μπλε δράκοι» της θάλασσας δεν βγαίνουν συχνά στις ακτές, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να δουν ένα τέτοιο πλάσμα και να το πιάσουν για να δουν περί τίνος πρόκειται.

credit: Wikipedia

«Προειδοποίηση: Μην αγγίζετε τον “μπλε δράκο”», έγραψε στην σελίδα του στο Facebook, ο Τζέις Τιούνελ, θαλάσσιος βιολόγος στο πανεπιστήμιο του Τέξας, εξηγώντας ότι τα πλάσματα αυτά που σπανίως τα βλέπουμε στις θάλασσες όπου κολυμπούμε, έχουν μία μέθοδο για να τσιμπούν που είναι το ίδιο εντυπωσιακή με την εμφάνισή τους…

Οι «μπλε δράκοι» τρώνε ένα είδος μέδουσας, την λεγόμενη πορτογαλική μέδουσα, που είναι πολύ τοξική. Όταν καταναλώσουν τα πλοκάμια της μέδουσας αφαιρούν κεντρικά κύτταρά τους και τα αποθηκεύουν στα φτερά που έχουν για μελλοντική χρήση, εναντίον όποιου πλάσματος αισθάνονται ότι τα απειλεί. Και κάπως έτσι ανακυκλώνουν το δηλητήριο της μέδουσας και το χρησιμοποιούν ως δικό τους όπλο. Επειδή όμως μπορούν να απελευθερώσουν το σύνολο των κυττάρων με το δηλητήριο που έχουν αποθηκεύσει σε ένα τσίμπημα, αυτό σημαίνει ότι είναι τρεις φορές μεγαλύτερη η ένταση του δικού τους τσιμπήματος, σε σύγκριση με το τσίμπημα της μέδουσας.

Γι αυτό αν δείτε τον εντυπωσιακό «μπλε δράκο», καλύτερα μείνετε μακριά και αφήστε τις selfies μ’ αυτό το όμορφο, αλλά επικίνδυνο πλάσμα!

 

 

Διαφήμιση