Αρχική Special Topics Τεχνητή Νοημοσύνη και Ευρωεκλογές: Γιατί ανησυχεί ο Κ. Μητσοτάκης (Βίντεο)

Τεχνητή Νοημοσύνη και Ευρωεκλογές: Γιατί ανησυχεί ο Κ. Μητσοτάκης (Βίντεο)

Η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τις κακόβουλες δυνατότητες που αφορούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί κοινή υποχρέωση, διαμήνυσε ο Κ. Μητσοτάκης από το Μόναχο.

 

0
ΔΙΆΣΚΕΨΗ ΜΟΝΆΧΟΥ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Διαφήμιση

 

Mεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην 60η  Διάσκεψη Ασφαλείας που πραγματοποιείται στο Μόναχο με στόχο να υπογραφεί  Τεχνολογικό Σύμφωνο για την καταπολέμηση της παραπλανητικής χρήσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις Ευρωεκλογές 2024 όπου έκανε σημαντική παρέμβαση ο Κ.Μητσοτάκης.

Σύνταξη:ecozen.gr

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε την Παρασκευή στην εκδήλωση, εξέφρασε έντονο προβληματισμό για το ενδεχόμενο να εμπλακεί η Τεχνητή Νοημοσύνη στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Το Τεχνολογικό Σύμφωνο έχει ως κύριους επιμέρους στόχους, μεταξύ άλλων, την αποτροπή της δημιουργίας και διανομής παραπλανητικού υλικού, την επισήμανση της προέλευσης περιεχομένου που θα επιτρέπει τον εντοπισμό ύποπτου υλικού σε διάφορες πλατφόρμες, την ταχεία και ανάλογη ανταπόκριση σε περίπτωση που διαπιστωθεί η δημιουργία ή διασπορά παραποιημένου υλικού και την παροχή ενημέρωσης σε πολίτες και Μέσα Ενημέρωσης για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου των deep fakes.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε η σημασία του Συμφώνου και η ανάγκη υιοθέτησης ανάλογων συλλογικών πρωτοβουλιών, με δεδομένο ότι το 2024 θα στηθούν κάλπες σε δεκάδες χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ παράλληλα η πρόοδος στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει την ανάπτυξη πειστικού παραπλανητικού υλικού με στόχο την παραπληροφόρηση.

Κ. Μητσοτάκης για την παραπλανητική χρήση της AI στις ευρωεκλογές: Είναι πραγματική απειλή, πρέπει να λάβουμε μέτρα!

Μητσοτάκης ΜόναχοΑναπτύσσοντας το σκεπτικό του σε σχέση με τις επιφυλάξεις του για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις Ευρωεκλογές ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε:

Η πρόκληση λοιπόν είναι πώς θα προστατευτούμε από αυτό που ξέρουμε ότι θα συμβεί. Και θεωρώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι εταιρείες τεχνολογίας αναγνωρίζουν ότι έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν.

Στο τέλος της ημέρας, διαθέτουν επίσης τις τεχνολογίες και μπορούν να μας συμβουλεύσουν σχετικά με το πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτή την επικείμενη πραγματικότητα. Και το γεγονός ότι καθόμαστε σήμερα γύρω από το τραπέζι αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια πραγματική απειλή (η Τεχνητή Νοημοσύνη) και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, πιστεύω ότι είναι ένα σαφές βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Η δεύτερη πολύ σύντομη παρατήρησή μου είναι πως ό,τι και αν κάνουμε εμείς και ό,τι και αν κάνετε εσείς, προφανώς δεν μπορεί και δεν θα αντικαταστήσει την υποχρέωσή μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση να ρυθμίσουμε αυτόν τον χώρο. Και η Αντιπρόεδρος θα μιλήσει πολύ περισσότερο γι’ αυτό. Επομένως, δεν θα δαπανήσω πολύ από τον χρόνο της μιλώντας για το τι έχουμε κάνει, ξεκινώντας από τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR), τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) και βέβαια τώρα τον Νόμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Αλλά η εθελοντική συμβολή των εταιρειών τεχνολογίας συμβαδίζει με ένα ρυθμιστικό πλαίσιο.

Η τελευταία πολύ σύντομη παρατήρησή μου είναι ότι πρέπει να εκπαιδεύσουμε το κοινό. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι σε μια εποχή που ένα μεγάλο μέρος της προεκλογικής καμπάνιας και της πολιτικής δραστηριότητας γίνεται διαμέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το να εξηγήσουμε στο ευρύ κοινό τι ακριβώς μπορεί να συμβεί μέσω πολύ πειστικών deep fakes είναι μια κοινή υποχρέωση και των δύο. Θα είναι το ευρύ κοινό πιο υποψιασμένο; Ναι. Έχουν όμως και την υποχρέωση να σκέφτονται δύο φορές όταν βλέπουν κάτι που είναι ύποπτο ή κάπως ασυνήθιστο; Ναι, επειδή μπορεί να μην έχουμε τον χρόνο είτε να το επισημάνουμε όπως πρέπει είτε να το αναγνωρίσουμε ως ψεύτικο είτε ακόμη και να το αφαιρέσουμε από την πλατφόρμα.

“Επομένως, η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τις κακόβουλες δυνατότητες που αφορούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρώ ότι αποτελεί κοινή υποχρέωση”, κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης. “Και όσο περισσότερο μιλάμε για τους κινδύνους, τόσο πιο εκπαιδευμένη θα καθίσταται η κοινή γνώμη και φυσικά τόσο λιγότερο επιρρεπής σε κάθε είδους παραπληροφόρηση”.

 

Διαφήμιση