Αρχική Special Topics “Συναγερμός” για την ασθένεια “ζόμπι” των ελαφιών -Κινδυνεύει η ανθρωπότητα;

“Συναγερμός” για την ασθένεια “ζόμπι” των ελαφιών -Κινδυνεύει η ανθρωπότητα;

“Συναγερμός” έχει σημάνει από τους επιστήμονες για την ασθένεια “ζόμπι” των ελαφιών, όπως οι ίδιοι την ονομάζουν, καθώς παραμένει άγνωστό αν μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπό, με καταστροφικές συνέπειες!

0
Συναγερμός στις ΗΠΑ για τα ελάφια «ζόμπι»
Διαφήμιση

Σύμφωνα με δημοσίευμά της New York Post, πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική μολυσματική ασθένεια η οποία όμως δεν προκαλείται από βακτήριο ή ιό, αλλά από κακοδιπλωμένες πρωτεΐνες, γνωστές ως πριόνες. Η ασθένεια μολύνει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του ξενιστή και συνήθως προκαλεί αλλαγές στη συμπεριφορά, υπερβολική σιελόρροια και θάνατο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Είναι θανατηφόρα και δεν υπάρχουν θεραπείες ή εμβόλια.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι είμαστε αρκετά απροετοίμαστοι», δήλωσε ο Μάικλ Όστερχολμ, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Συναγερμός στις ΗΠΑ για τα ελάφια «ζόμπι»

«Δεν υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το τι πρέπει να κάνουμε», τόνισε ο επιστήμονας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο πιο πιθανός τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μπορεί να προσβληθούν από την ασθένεια είναι να καταναλώσουν μολυσμένο ελάφι. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν γνωστά κρούσματα της νόσου στον άνθρωπο, παρόλο που πιστεύεται ότι κάθε χρόνο καταναλώνονται έως και 15.000 μολυσμένα ελάφια και άλκες.

Η Σαμπίν Γκιλτς, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά, εξήγησε πώς η νόσος των τρελών αγελάδων, γνωστή επίσημα ως σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, «πέρασε το φράγμα μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο».

«Κατά τη διάρκεια της επιδημίας η νόσος μεταδόθηκε μέσω μολυσμένου κρέατος ή προϊόντων διατροφής και προκάλεσε μια νέα μορφή ανθρώπινης νόσου, που ονομάζεται παραλλαγή της νόσου Creutzfeldt-Jakob», εξήγησε.

Ενώ η νόσος Creutzfeldt-Jakob δεν μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής ή αερομεταφοράς, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η CWD θα μπορούσε να μεταδοθεί με αυτό τον τρόπο. Για να ελέγξουν αυτή τη θεωρία, η Γκιλτς και η ομάδα της μόλυνε με την ασθένεια «εξανθρωπισμένα» μοντέλα ποντικιών. Αφού τα ποντίκια εμφάνισαν CWD, οι ερευνητές ανίχνευσαν μολυσματικά πριόντα στα κόπρανα των τρωκτικών.

«Το συμπέρασμα είναι ότι η CWD ή αλλιώς ασθένεια “ζόμπι” των ελαφιών είναι μεταδοτική και θα μπορούσε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο», κατέληξε η ερευνήτρια.

 

Διαφήμιση