Αρχική Special Topics Σελήνη: Βράχους με παράξενη σκόνη εντόπισαν επιστήμονες

Σελήνη: Βράχους με παράξενη σκόνη εντόπισαν επιστήμονες

Μία ακόμη αναπάντεχη ανακάλυψη, στον γειτονικό μας δορυφόρο, τη Σελήνη έκαναν πρόσφατα επιστήμονες, εντοπίζοντας σεληνιακούς βράχους, που είναι καλυμμένοι με μία παράξενη σκόνη με αντανακλαστικές ιδιότητες.

0
5f6a0c0a57b7da001ee130c4
Καλλιτεχνική απεικόνιση του μελλοντικού camp Artemis στη Σελήνη - Εικόνα: NASA
Διαφήμιση

Η παράξενη σκόνη στους βράχους στη Σελήνη εντοπίστηκαν σε μία περιοχή τους εδάφους της που είναι γνωστή για τα παράξενα χαρακτηριστικά της, το Reiner Gamma.

Αρχικά, η περιοχή είχε χαρακτηριστεί ως κρατήρας, αλλά πρόκειται για μία επίπεδη έκταση που δεν έχει σκιές και φέγγει έντονα στο σκοτάδι της περιοχής Oceanus Procellarum.

Το Reiner Gamma θεωρείται πως παράγεται ή τουλάχιστον σχετίζεται με θύλακες μαγνητισμένων βράχων που αντανακλούν τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου. Η λογική λέει πως το μαγνητισμένο υλικό προστατεύεται από τον ηλιακό άνεμο ο οποίος σκουραίνει τις γύρω περιοχές μέσω χημικών αντιδράσεων, δημιουργώντας κομμάτια τα οποία είναι τόσο διακριτά που μπορούμε να τα δούμε από τη Γη.

Άλλες θεωρίες ισχυρίζονται πως έχουν σχηματιστεί από αλληλεπιδράσεις μαγνητικών ανωμαλιών στο φλοιό της Σελήνης και ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια σκόνης τα οποία αιωρούνται από συγκρούσεις μικρομετεωριτών. Είναι επίσης πιθανό να δημιουργήθηκαν από υλικά τα οποία εκτοξεύτηκαν από συγκρούσεις κομητών.

Μελετώντας περίπου ένα εκατομμύριο εικόνες βράχων που κατέγραψε το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Munster στη Γερμανία, εντόπισαν στον κρατήρα Reiner K, ένα βράχο ο οποίος αντανακλούσε το φως με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο από τους υπόλοιπους βράχους καλυμμένους με σεληνιακή σκόνη που είχαν δει ως τότε.

Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, οι επιστήμονες βρήκαν 130.000 πιθανούς βράχους που έμοιαζαν σε μέγεθος και αντανακλαστικότητα με το συγκεκριμένο. Οι βράχοι που ήταν λιγότερο αντανακλαστικοί, βρίσκονταν όλοι κοντά στο Reiner Gamma, αλλά δεν είχαν όλοι οι βράχοι του Reiner K την ίδια παραδοξότητα.

Ενώ λοιπόν οι βράχοι μπορεί να σχηματίστηκαν από τη δημιουργία του κρατήρα από κάποια σύγκρουση, οι ερευνητές υποπτεύονται πως οι περίεργες αντανακλαστικές τους ιδιότητες μπορεί να οφείλονται σε ένα λεπτό στρώμα σκόνης που συγκεντρώθηκε σε μερικούς, αλλά όχι σε όλους τους βράχους. Αυτή η σκόνη στη Σελήνη μάλλον έχει μοναδική πυκνότητα, μέγεθος και δομή αλλά οι ιδιότητές της παραμένουν άγνωστες.

φωτο σεληνη

Το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιηθούν τα ευρήματα για να εξηγηθούν οι διεργασίες σχηματισμού του συγκεκριμένου σημείου, όπως η αιώρηση σκόνης λόγω ηλεκτροστατικών δυνάμεων ή η αλληλεπίδραση του Ηλιακού ανέμου με μαγνητικά σημεία στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η NASA ετοιμάζει την αποστολή ενός σεληνιακού lander στο Reiner Gamma για να μελετήσει από κοντά τις μαγνητικές ανωμαλίες του εδάφους. Η εκτόξευση θα λάβει χώρα αργότερα μέσα στο 2024.

Διαφήμιση