Αρχική Ειδήσεις Μαδρίτη: Σκοτώνουν τα δέντρα για να χτίσουν-Ξεσηκώθηκαν οι ακτιβιστές

Μαδρίτη: Σκοτώνουν τα δέντρα για να χτίσουν-Ξεσηκώθηκαν οι ακτιβιστές

Οι ακτιβιστές στη Μαδρίτη έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην απόφαση για κοπή δέντρων προκειμένου να κατασκευαστούν έργα. Τον Φεβρουάριο του 2023 έσωσαν 500 από τα 1000 δέντρα που επρόκειτο να κοπούν!

0
Μαδρίτη δέντρα ακτιβιστές
Πηγή: Guardian/φωτογραφία: Marcos del Mazo
Διαφήμιση

Ποιοι …σκοτώνουν τα δέντρα στη Μαδρίτη; Ποιοι τα ξεριζώνουν για να ανεγερθούν μεγάλες οικοδομές; Aκτιβιστές βρίσκονται στο πόδι για να ξεσηκώσουν τα πλήθη προκειμένου να σωθούν εκατοντάδες δέντρα που πρόκειται να…τεμαχιστούν για να γίνουν μεγάλα κατασκευαστικά έργα.

Σύνταξη: ecozen.gr

Το θέμα αναδεικνύει διεθνώς ο Guardian με εκτενές αφιέρωμα που υπογράφει ο Sam Jones (@swajones) σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “κανείς δεν έχει εξηγήσει αυτή τη βλακεία: οι πολίτες αγωνίζονται για τη διάσωση των δέντρων της Μαδρίτης“!

Η Plaza de Santa Ana, που βρίσκεται στην καρδιά της λογοτεχνικής συνοικίας- τουριστικό αξιοθέατο για τη Μαδρίτη καθώς φιλοξενεί αγάλματα των δύο μεγαλύτερων δραματουργών της Ισπανίας – του Pedro Calderón de la Barca και του Federico García Lorca – καθώς και ένα από τα πολλά μπαρ που αποτελούσε στέκι του Ernest Hemingway και καλύπτεται από δεκάδες δέντρα που έχουν ήδη αρχίσει να βγάζουν μπουμπούκια εν αναμονή της άνοιξης.

Δημοσιογράφος Ισπανία δέντρα
Ο δημοσιογράφος Sam Jones

Το ερώτημα που απασχολεί τους κατοίκους είναι πόσες ακόμα Άνοιξες θα δουν τα δέντρα. Τις τελευταίες εβδομάδες, η γειτονιά έχει γίνει σημείο …ανάφλεξης σε μια σειρά διαμαρτυριών ενάντια στην κοπή ώριμων δέντρων κατά τη διάρκεια σημαντικών οικοδομικών εργασιών στην ισπανική πρωτεύουσα.

Ανάρτηση στο X έκανε το απόγευμα του Σαββάτου και ο φωτορεπόρτερ Marcos del Mazo που έβγαλε την επίμαχη φωτογραφία του ακτιβιστή πάνω στο δέντρο!

Η συζήτηση για το πώς θα εξισορροπηθεί η προστασία των χώρων πρασίνου της πόλης με τις ανάγκες των μεταφορών εντάθηκε πριν από ένα χρόνο, όταν κάτοικοι και περιβαλλοντικές ομάδες ξεσηκώθηκαν κατά των σχεδίων για την κοπή περισσότερων από 1.000 δέντρων σε δύο δημοφιλή πάρκα στη νοτιοδυτική Μαδρίτη, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τη διεύρυνση της γραμμής 11 του μετρό.

Αν και η συνεχιζόμενη εκστρατεία τους έπεισε την περιφερειακή κυβέρνηση να μειώσει στο μισό τον αριθμό των δέντρων που θα κοπούν, τα αλυσοπρίονα δεν έχουν σιωπήσει στη Μαδρίτη.

Μουσείο Πάδρο Μαδρίτη

Η επέκταση του μετρό απειλεί τώρα δέντρα σε ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco κοντά στο μουσείο Πράδο και το πάρκο Ρετίρο, ενώ η ανακαίνιση του χώρου στάθμευσης κάτω από την Plaza de Santa Ana θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια 28 από τα 54 δέντρα που βρίσκονται στην επιφάνειά του.

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η περιφερειακή κυβέρνηση και το δημοτικό συμβούλιο στη Μαδρίτη – τα οποία διοικούνται και τα δύο από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) – προωθούν τα έργα αυτά χωρίς να ζητούν την κατάλληλη γνώμη από τους κατοίκους ή να διερευνούν επιλογές που θα μείωναν σημαντικά τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις τους.

Κατηγορούν επίσης τις αρχές ότι βάζουν τη σκοπιμότητα και την ελαχιστοποίηση της διακοπής της κυκλοφορίας πάνω από τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ανθρώπων. Η Susana de la Higuera από την ένωση της γειτονιάς Pasillo-Verde Imperial δήλωσε ότι ενώ οι διαμαρτυρίες που ξεκίνησε η ίδια και άλλοι τον περασμένο Φεβρουάριο έσωσαν 500 δέντρα και προσέλκυσαν τεράστιο ενδιαφέρον από τα μέσα ενημέρωσης, τα διδάγματα δεν έχουν ακόμη ληφθεί.

“Αν δεν ήμασταν εμείς οι πολίτες και αυτό που κάναμε πριν από ένα χρόνο, θα είχαν κόψει 1.000 δέντρα”, είπε. “Αλλά προφανώς είδαμε ότι θα μπορούσαν να κόψουν λιγότερα – το αποδείξαμε.

 Ο Tor Rey, πρόεδρος της ένωσης γειτονιάς Sol y Barrio de las Letras, είπε ότι τα έργα Plaza de Santa Ana είναι μια άλλη περίπτωση. Οι άνθρωποι που ζουν στη γειτονιά – η οποία έχει ήδη αλλοιωθεί από τον πολλαπλασιασμό των τουριστικών ενοικιάσεων και των βεράντες των μπαρ και εστιατορίων για να τους εξυπηρετήσουν – αντιμετωπίζουν τώρα την απώλεια της σκιάς των δέντρων σε έναν από τους λίγους κοινόχρηστους χώρους της περιοχής.

«Η πλατεία έχει μετατραπεί σε ένα μέρος με βεράντες και μονοπάτια – δεν είναι πλέον το σημείο συνάντησης της γειτονιάς που πολλοί άνθρωποι θυμούνται να παίζουν ως παιδιά», είπε ο Ρέι. «Το δημοτικό συμβούλιο δεν σκέφτεται πραγματικά πράγματα και έτσι βλέπουμε δέντρα να κόβονται και πάρκα να σκάβονται. Δεν έχουμε ούτε ένα πάρκο στο barrio ή μια μεγάλη πλατεία. Αυτή είναι η μόνη πλατεία που έχουμε. Αν το καταστρέψουν, θα ήταν καταστροφή».

Οι περιβαλλοντικές ομάδες λένε ότι η αποτυχία προστασίας των δέντρων είναι επικίνδυνα παραπλανητική σε μια πόλη όπου οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί να ξεπεράσουν τους 40 C (104 F) και όπου η έλλειψη βλάστησης και η υπεροχή σκυροδέματος και σκληρών επιφανειών στο κέντρο προκαλεί «φαινόμενο θερμικής νησίδας». Σύμφωνα με έρευνα του περασμένου έτους, το αστικό κέντρο της Μαδρίτης είναι ένα από τα πιο ακραία θερμικά νησιά στον κόσμο, με θερμοκρασίες 8,5 C υψηλότερες εκεί από ό,τι σε αγροτικό περιβάλλον.

Ο Χεσούς Μαρτίν Χουρτάδο, αρχιτέκτονας και εκπρόσωπος του συνασπισμού βάσης Οικολόγοι σε Δράση, είπε ότι ενώ η πρωτεύουσα έχει πολλά δέντρα – 5,7 μέτρα, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο – δεν φροντίζονται πάντα.

«Έχουμε περάσει χρόνια προειδοποιώντας για την αύξηση των αδικαιολόγητων και λανθασμένων υλοτομιών και για τον θάνατο των αστικών δέντρων επειδή δεν προστατεύονται σωστά κατά τις οικοδομικές εργασίες», είπε. «Η διαχείριση σε όλα τα επίπεδα πρέπει να βελτιωθεί και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη». Προειδοποίησε επίσης ότι η αποτυχία δράσης τώρα θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της πόλης: «Ζούμε ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής – και της απώλειας της βιοποικιλότητας. Η μικρή άγρια ζωή που μας έχει απομείνει εξαφανίζεται, και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί προβλήματα ποιότητας του αέρα και υγείας. Αν συνεχίσουμε να καταστρέφουμε τους δεσμούς μας με τη φύση, η πόλη θα γίνεται όλο και λιγότερο κατοικήσιμη».

Η περιφερειακή κυβέρνηση και το δημοτικό συμβούλιο δηλώνουν δεσμευμένες για την προστασία του περιβάλλοντος και ότι όλες οι εργασίες συμμορφώνονται με τους σχετικούς νόμους. Λένε επίσης ότι θα φυτευτούν χιλιάδες δέντρα αντικατάστασης!

Πηγή:Guardian

Διαφήμιση