Αρχική Special Topics Πέθανε ο επικριτής του Κρεμλίνου-Ποιός ήταν ο Αλεξέι Ναβάλνι

Πέθανε ο επικριτής του Κρεμλίνου-Ποιός ήταν ο Αλεξέι Ναβάλνι

0
Αλεξέι Ναβάλνι
Εικόνα: Reuters/S. Zhumatov
Διαφήμιση

 

Ο υπ’ αριθμόν 1 εναπομείνας μέχρι πρότινος επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, πέθανε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, στη φυλακή του Αρκτικού Κύκλου όπου εξέτιε 19ετή ποινή.

Επιμέλεια:ecozen.gr

Όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές:«Την 16η Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N ° 3, ο κρατούμενος Ναβάλνι Α. Α. αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από περίπατο (…) τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση».
Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από πρόσφατη εμφάνιση του Αλεξέι Ναβάλνι σε μια ακροαματική διαδικασία, όπου φαινόταν, δεδομένων των συνθηκών, υγιής και ευδιάθετος.

Ο αγώνας  για ελευθερία 

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την απόλυτη θυσία», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, στην οποία τονίζει ότι «η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικό υπεύθυνο γι’ αυτό τον τραγικό θάνατο».

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Και σε αυτούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο στις πιο σκοτεινές συνθήκες» προσθέτει.

Τέλος ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι «οι μαχητές πεθαίνουν. Αλλά ο αγώνας για ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ».

Αλεξέι Ναβάλνι: Ποιός ήταν

Δηλητηριάστηκε, ψεκάστηκε με χημικά σπρέι, ξεπέρασε κλινικό κώμα,φυλακίστηκε κατ’ επανάληψη,βασανίστηκε  και τελικά πέθανε σε φυλακή του αρκτικού κύκλου για…άγνωστο μεχρι στιγμής λόγο. Η Αλεξέι Ναβάλνι γεννήθηκε το 1974 και μαρτύρησε για τις ιδέες του και την προσήλωση του στον αγώνα για την ελευθερία. Πλήρωσε με τη ζωή του τον αγώνα που έδωσε επί σειρά ετών κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν καταγγέλλοντας το καθεστώς του, όπως αναφέρει σε άρθρο του το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Σπούδασε Νομική και πολιτικοποίηθηκε στις αρχές του 2000 στο φιλελεύθερο κόμμα της αντιπολίτευσης Jabloko -Ρωσικό Δημοκρατικό Κόμμα. Το 2007 διαγράφηκε από το κόμμα με την κατηγορία, μεταξύ άλλων, ότι είναι εθνικιστής για τις σχέσεις του  με το ακροδεξιό κίνημα Ruskji Marsch, που δημιουργούσε κλίμα κατά των προσφύγων. Βέβαια αργότερα αποστασιοποιήθηκε και ξεκίνησε να γίνεται γνωστός ως μπλόγκερ και πολέμιος της διαφθοράς.

Ιδιαίτερη θέση κατέχει ένα 50λεπτο αποκαλυπτικό ντοκουμέντο του Ναβάλνι από το 2017, για την πολυτελή ζωή του τότε πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, που το παρακολούθησαν στο YouTube πάνω από 35 εκατομμύρια άνθρωποι. Ένας πιθανός λόγος για το ότι το όνομά του από τις αρχές του χρόνου ακούγεται σπάνια, είναι το πρότζεκτ του, ένα προβεβλημένο ίδρυμα κατά της διαφθοράς, το οποίο στα μέσα Ιουλίου διαλύθηκε. Αφορμή ήταν αγωγή που κατέθεσε επιχείρηση της Μόσχας, η οποία προμηθεύει τα σχολεία με φαγητό και την οποία σε ένα βίντεό του ο Ναβάλνι κατηγόρησε για διαφθορά. Σύμφωνα με δικαστική απόφαση ο Ναβάλνι και το ίδρυμά του κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο 29 εκατομ. ρουβλιών, δηλαδή 330.000 ευρώ, για διασπορά ψεύτικων ισχυρισμών.

Η πολιτική του διαδρομή

Την μεγαλύτερη επιτυχία του κατάφερε να εξασφαλίσει στις βουλευτικές εκλογές του 2011 και τις προεδρικές του 2012, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον της εκλογικής νοθείας και την επιστροφή του Βλάντιμιρ Πούτιν, τότε πρωθυπουργού, πίσω στο Κρεμλίνο. Στις δημοτικές εκλογές του 2013, όταν επιχείρησε να εκλεγεί δήμαρχος της Μόσχας κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό του 27,2% των ψήφων, το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Από τότε ο Ναβάλνι φυλακιζόταν κάθε τόσο λόγω δήθεν οικονομικών εγκλημάτων. Το 2018 αποκλείστηκε ως προεδρικός υποψήφιος. Η Ρωσία του Μέλλοντος, έμεινε πολλές φορές εκτός του επίσημου καταλόγου κομμάτων. Τα τελευταία δέκα χρόνια ο Ναβάλνι έχει αναδειχθεί σε πολιτικό της αντιπολίτευσης με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Ρωσία.
Βρισκόταν στη φυλακή από τον Ιανουάριο του 2021 και  καταδικάστηκε τον περασμένο Αύγουστο σε φυλάκιση 19 ετών για «εξτρεμιστική δράση».
Navalni Ναβάλνι

 Οι φυλακές 

Από τα τέλη του 2023, είχε μεταφερθεί σε μια απομακρυσμένη φυλακή στην Αρκτική, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του, ο 47χρονος επικριτής του Πούτιν είχε εμφανιστεί αποδυναμωμένος.

Στις 20 Αυγούστου του 2020 έφθασε ένα βήμα πριν από τον θάνατο. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ενώ κρατούνταν στη Σιβηρία και, ύστερα από αίτημα των δικών του ανθρώπων, μεταφέρθηκε στο Βερολίνο όπου διαπιστώθηκε ότι είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok.

Η σύζυγός του Γιούλια και τα δύο τους παιδιά ζούσαν συνεχώς με φόβο για τη ζωή του Αλεξέι Ναβάλνι  όταν επέζησε κυριολεκτικά από τύχη. Ο Ναβάλνι είχε αποκαλέσει τότε τον Πούτιν «δολοφόνο», ο οποίος είχε αναθέσει σε μια ομάδα εκτελεστών της μυστικής υπηρεσίας εσωτερικού FSB να τον «εξουδετερώσει». Από την πλευρά του το Κρεμλίνο απέρριπτε πάντα αυτή την κατηγορία.

Τον Ιανουάριο του 2021, μετά την ανάρρωσή του στη Γερμανία, ο Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία. Συνελήφθη μόλις προσγειώθηκε στη Μόσχα στις 17 Ιανουαρίου του 2021. Το περιβάλλον του κατήγγειλε ότι ο Πούτιν χτίζει ένα παλάτι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Τον Φεβρουάριος 2021 η ρωσική Δικαιοσύνη μετέτρεψε την ποινή που του είχε επιβληθεί με αναστολή για «απάτη», σε κάθειρξη δυόμισι ετών και τον έστειλε σε φυλακή 100 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. Η οργάνωσή του κατά της διαφθοράς FBK σταμάτησε να λειτουργεί, κατηγορούμενη για «εξτρεμισμό»

Τον Οκτώβριο 2021,τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάρωφ.

Στις 4 Αυγούστου 2023 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 19 ετών για «εξτρεμισμό».Στη διάρκεια της δίκης του, κατήγγειλετη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «τον πιο ηλίθιο και ανόητο πόλεμο του 21ου αιώνα».

Τον Δεκέμβριο 2023 εκπρόσωπός του ανακοίνωσε ότι μεταφέρθηκε σε φυλακή στην Αρκτική.Η δηλητηρίαση του 2020, η απεργία πείνας και η φυλάκισή του σε καθεστώς απομόνωσης, τον είχαν καταπονήσει.

Ο Ναβάλνι δεν σταμάτησε ωστόσο, ως και την τελευταία στιγμή, να κατακρίνει τον Πούτιν.

Τον Φεβρουάριος 2024 ζήτησε να γίνουν διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία κατά τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στη χώρα στις 15-17 Μαρτίου και θα επιτρέψουν στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον έως το 2030.

«Ξέρω ότι το σκοτάδι θα εξαφανιστεί, ότι θα κερδίσουμε, ότι η Ρωσία θα γίνει μια ειρηνική, λαμπερή και ευτυχισμένη χώρα», έγραφε ο ίδιος τον Ιούνιο του 2023.

Με πληροφορίες : ΑΠΕ-ΜΠΕ/DPA,AFP,Καθημερινή,DW.com, wikipedia

 

 

 

Διαφήμιση