Αν και η ανακύκλωση έχει γίνει ένα φυσιολογικό μέρος της καθημερινής ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το 89% να ανακυκλώνουν τακτικά, ωστόσο υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης: περισσότεροι από τους μισούς (54%) παραδέχονται ότι βάζουν πράγματα στον γενικό κάδο απορριμμάτων ενώ θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά στην οικιακή ανακύκλωση. Δεν είναι ιδανικό!
Τα λάθη και οι παραλείψεις όμως ξεφεύγουν από τα στενά γεωγραφικά όρια της Μ.Βρετανίας. Δείτε τα συνήθη λάθη και αναρωτηθείτε, σας θυμίζουν κάτι;
Σύμφωνα με την έκθεση του WRAP για την παρακολούθηση της ανακύκλωσης τον Οκτώβριο του 2022 για τη Μ.Βρετανία, αυτό συμβαίνει συχνά επειδή οι περισσότεροι από τους πολίτες θεωρούν ότι το να πετάνε ένα ή δύο αντικείμενα στον κάδο αντί για την ανακύκλωση δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι όλα αυτά αθροίζονται. Αν ο καθένας από εμάς δεσμευτεί να ανακυκλώνει λίγα περισσότερα πράγματα, αυτό ισοδυναμεί με μεγάλη διαφορά συνολικά – και δεν χρειάζεται να μας κοστίσει καμία επιπλέον προσπάθεια. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς.
Γιατί δεν ανακυκλώνουμε πάντα, ακόμη και όταν θα μπορούσαμε
Δεν είναι μόνο ότι πιστεύουμε ότι δεν θα έχει μεγάλη διαφορά – υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να πετάξουμε ένα ανακυκλώσιμο αντικείμενο στον κάδο αντί να το ανακυκλώσουμε. Το να είμαστε ειλικρινείς γι’ αυτό – όχι για να κατηγορούμε τον εαυτό μας, αλλά για να κατανοήσουμε τους λόγους – είναι το πρώτο βήμα για να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Για παράδειγμα, μπορεί να σκεφτούμε:
– “Δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να ανακυκλωθεί” – είναι σύνηθες να αισθανόμαστε αβέβαιοι για το αν κάτι μπορεί να ανακυκλωθεί ή όχι ή αν πρέπει να αφαιρεθούν ορισμένα μέρη του πριν ανακυκλωθεί, και να το βάζουμε στον γενικό κάδο απορριμμάτων για να είμαστε σίγουροι.
– “Δεν το αγγίζω αυτό” – ο παράγοντας “αηδία” σημαίνει μερικές φορές ότι δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με υπολείμματα τροφίμων, όπως το ξέπλυμα συσκευασιών τροφίμων, οπότε το πετάμε στον κάδο για να αποφύγουμε να μολύνουμε την υπόλοιπη ανακύκλωση.
– “Είναι μεγάλη ταλαιπωρία” – το ξέπλυμα των πραγμάτων ή η αφαίρεση των εξαρτημάτων μπορεί να μας φαίνεται σαν επιπλέον ταλαιπωρία, όταν θέλουμε απλώς να καθίσουμε και να χαλαρώσουμε στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας.
– “Βάλτε το στον κάδο του μπάνιου” – η κουζίνα δεν είναι το μόνο μέρος όπου μπορούν να ανακυκλωθούν πράγματα, αλλά η ανακύκλωση εκτός κουζίνας μπορεί να μείνει στο περιθώριο χωρίς μια καθιερωμένη συνήθεια, ρουτίνα ή ειδικό κάδο για την ανακύκλωση αντικειμένων σε άλλα σημεία του σπιτιού (όπως στο μπάνιο).
Αναγνωρίζετε κάποια από αυτές τις διαδικασίες σκέψης; Τα καλά νέα είναι ότι καμία από αυτές δεν χρειάζεται πραγματική επιπλέον προσπάθεια για να ξεπεραστεί
Για παράδειγμα, είναι εύκολο να αναζητήσετε αν κάτι μπορεί να ανακυκλωθεί, και μόλις το μάθετε, το ξέρετε και για την επόμενη φορά. Αρκεί ένα γρήγορο ξέβγαλμα με το νερό του πλυντηρίου όταν τελειώσετε τα πιάτα για να απαλλαγείτε από τα υπολείμματα τροφίμων που είναι έτοιμα για ανακύκλωση, και μπορείτε απλά να κρεμάσετε μια σακούλα στο πίσω μέρος της πόρτας του μπάνιου σας για τα ανακυκλώσιμα υλικά του μπάνιου, όπως τα άδεια μπουκάλια σαμπουάν.
Συνήθως παραλειπόμενα οικιακά αντικείμενα που μπορείτε να ανακυκλώσετε
Είναι επίσης δίκαιο να πούμε ότι υπάρχουν μερικά οικιακά αντικείμενα που πετιούνται στα σκουπίδια αντί να ανακυκλώνονται συχνότερα από άλλα, και αυτά αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο για να αυξήσετε την ποσότητα της ανακύκλωσης που κάνει το νοικοκυριό σας. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
– Φύλλο αλουμινίου – είναι τόσο απλό όσο το να καθαρίσετε τα υπολείμματα των τροφίμων και να τα τσαλακώσετε σε μια μπάλα έτοιμα για την ημέρα του κάδου ανακύκλωσης, ωστόσο το 29% από εμάς εξακολουθεί να βάζει το φύλλο αλουμινίου και τους δίσκους αλουμινίου στον γενικό κάδο απορριμμάτων. Θυμηθείτε, όσο μεγαλύτερη είναι η μπάλα, τόσο πιο εύκολο είναι να ανακυκλωθεί.
– Αεροζόλ – είτε πρόκειται για αποσμητικό χώρου είτε για αποσμητικό, τα αεροζόλ δεν ανήκουν στον κάδο απορριμμάτων – αλλά το 23% από εμάς τα βάζουμε εκεί! Στην πραγματικότητα, μόνο τα καπάκια πρέπει να μπαίνουν στα γενικά σκουπίδια, ενώ τα άδεια αεροζόλ μπορούν να πάνε στην ανακύκλωση.
– Διαφανείς πλαστικοί δίσκοι – από κουτάκια φρούτων μέχρι δίσκους για μανιτάρια και κρέας, το 14% από εμάς βάζει τους διαφανείς πλαστικούς δίσκους στον κάδο απορριμμάτων, παρόλο που το τοπικό συμβούλιο τους συλλέγει για ανακύκλωση. Ένα γρήγορο ξέπλυμα για να αφαιρεθούν τα υπολείμματα των τροφίμων είναι το μόνο που χρειάζεται για να είναι έτοιμοι για ανακύκλωση, οπότε αποφύγετε τον γενικό κάδο!
– Πλαστικά δοχεία και σκάφη – τα πλαστικά δοχεία και σκάφη, όπως τα δοχεία γιαουρτιού και τα σκάφη βουτύρου, ανήκουν στην ανακύκλωση, αλλά το 10% από εμάς τα πετάει στον κάδο απορριμμάτων. Ανακυκλώστε τα δικά σας φροντίζοντας να είναι καθαρά και άδεια- μπορείτε να αφήσετε τις ετικέτες και τα καπάκια, αλλά αφαιρέστε τυχόν πλαστική μεμβράνη και απορροφητικά μαξιλάρια και βάλτε τα στον κάδο γενικών απορριμμάτων.
– Μπουκάλια προϊόντων υγιεινής και καθαρισμού – μην είστε ανάμεσα στο 11% και 12% των νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου αντίστοιχα που τα βάζουν στους κάδους απορριμμάτων αντί να τα ανακυκλώνουν! Απλά ξεπλύνετε και λιώστε τα και βάλτε τα στην ανακύκλωση με τις ετικέτες και τα καπάκια τους. Μπορείτε ακόμη και να ανακυκλώσετε τα μπουκάλια σπρέι με το σπρέι/σκανδάλη ακόμα μέσα, αλλά αφαιρέστε το καπάκι από εκείνα με αντλία διανομής (όπως τα μπουκάλια για πλύσιμο χεριών).
Πόσα από αυτά μπορείτε να προσθέσετε στην τακτική σας ανακύκλωση;
Γιατί να μπείτε στον κόπο;
Κάνετε ήδη αρκετή ανακύκλωση, οπότε γιατί να μπείτε στον κόπο να ανακυκλώσετε ακόμα περισσότερα; Η απλή απάντηση είναι ότι όσο περισσότερο ανακυκλώνουμε όλοι μας, τόσο περισσότερο διατηρούμε πολύτιμα υλικά σε χρήση. Αυτό μειώνει την ανάγκη εξόρυξης “νέων” πρώτων υλών και πόρων, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Οι υπηρεσίες συλλογής ανακύκλωσης των τοπικών συμβουλίων μπορεί να διαφέρουν, αλλά μη φοβάστε – μπορείτε πάντα να ελέγξετε τι μπορείτε να ανακυκλώσετε στην περιοχή σας με τον εύχρηστο εντοπισμό ανακύκλωσης. Οι ατομικές προσπάθειες αθροίζουν σε μια μεγάλη διαφορά όταν όλοι το κάνουμε, οπότε ας δούμε πόσο μπορούμε να σώσουμε από τον κάδο!
Πηγή:www.recyclenow.com