Αρχική Special Topics Καιρός: Οι 50 μέρες που ο χειμώνας 2024 έγραψε ιστορία (Βίντεο)

Καιρός: Οι 50 μέρες που ο χειμώνας 2024 έγραψε ιστορία (Βίντεο)

Ο χειμώνας 2024 θα μείνει στην ιστορία ως ο θερμότερος τα τελευταία 25 χρόνια και αυτό δεν είναι καλό σημάδι!

0
καιρός άνοιξη
Διαφήμιση
Συνολικά για 50 ημέρες (!) ο χειμώνας 2024 ήταν… καλοκαίρι, όπως μαρτυρούν όλα τα αριθμητικά στοιχεία ρεκόρ που έχει καταγράψει το meteo.gr, καθώς οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν σε επίπεδα πολύ πάνω από τις φυσιολογικές τιμές. Κι αυτό θεωρείται …καλό νέο για την τσέπη μας, δεν αποτελεί καλό οιωνό για την ατμόσφαιρα, άρα και για τις ζωές μας!
Σύνταξη:ecozen.gr

 Αξίζει να αναφερθεί ότι η θερμοκρασιακή εικόνα των δυο πρώτων μηνών (Δεκέμβριος – Ιανουάριος) του φετινού χειμώνα ήταν πραγματικά πολύ θερμή. Κάτι ανάλογο αναμένεται και για τον Φεβρουάριο παρά το γεγονός ότι προβλέπονται βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες του μήνα! 

 Σύμφωνα με το δίκτυο 52 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), ο χειμώνας 2024 χαρακτηρίζεται απο τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες! Τον φετινό Δεκέμβριο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα, σχεδόν στο σύνολο της χώρας σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών. Καταγράψαμε 3,3 βαθμούς πιο πάνω από τον μέσο όρο των κανονικών μεγίστων τιμών που είχαμε τον Δεκέμβριο.  Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, μετεωρολόγο διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνο του meteo.gr, αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τον Ιανουάριο που σε όλες τις περιφέρειες της χώρας καταγράφηκαν θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές για την εποχή!  

Ο χειμώνας των ρεκόρ!

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, τα στοιχεία από τους σταθμούς της ΕΜΥ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι εντυπωσιακά. Ενώ η μέση μέγιστη θερμοκρασία του χειμώνα για την Αθήνα είναι 14,2 βαθμούς Κελσίου και για τη Θεσσαλονίκη 10,4 βαθμούς Κελσίου. Φέτος -χειμώνας 2024- η μέση θερμοκρασία θα είναι 16,7 βαθμοί Κελσίου για την Αθήνα και 13,8 βαθμοί Κελσίου για τη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, 2,5 βαθμοί πάνω για την Αθήνα και 3,4 βαθμοί Κελσίου πάνω για τη Θεσσαλονίκη. Κάτι που επίσης αποδεικνύει ότι ο χειμώνας 2024 είναι ο πιο ζεστός των τελευταίων 25 ετών.

«Σε περιοχές της Θεσσαλίας, όπως η Λάρισα, αλλά και σε Κρήτη και Μακεδονία από τις 31 ημέρες του Δεκεμβρίου οι 24 με 25 ήταν με θερμοκρασίες πάνω από το κανονικό. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος από τις 8 έως 10 Δεκεμβρίου είχαμε κρύο, όπως και 16 με 20 Δεκεμβρίου. Επίσης τον Ιανουάριο το κρύες ημέρες ήταν 11 με 15 Ιανουαρίου και στα τέλη του μήνα με την κακοκαιρία «Αυγή». Επομένως από τις 62 ημέρες των δυο μηνών του χειμώνα οι 50 είχαν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα» λέει ο κ. Λαγουβάρδος.

Πού οφείλεται ο ασυνήθιστα ζεστός χειμώνας σε κεντρική και νότια Ευρώπη

Ήλιος - Άνοιξη - Καιρός

Που οφείλεται όμως αυτή η ζεστασιά που από τη μια είναι ένα οικονομικό δώρο σε μια χώρα που μάχεται με μια ενεργειακή κρίση για τρίτο συνεχόμενο χειμώνα, αλλά από την άλλη δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ασυνήθιστα ζεστός χειμώνας 2024 στις χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης – το φαινόμενο δεν επηρέασε μόνο την Ελλάδα- οφείλεται στο γεγονός βρεθήκαμε εκτός πολικής δίνης, δηλαδή οι αέριες μάζες που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα.

Τι ακριβώς συμβαίνει με την πολική δίνη και τους πολικούς αεροχείμαρρους εξηγεί ο καθηγητής μετεωρολογίας και κλιματολογίας του ΑΠΘ Πρόδρομος Ζάνης ο οποίος ανέφερε  ότι «ο αεροχείμαρρος καθορίζει τις ψυχρές ή θερμές εισβολές. Δηλαδή, φανταστείτε ένα φιδάκι αέριων μαζών που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα. Ανάλογα το σχήμα και τη θέση του ο αεροχείμαρρος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις κυκλοφοριακές πιέσεις και τις διαταραχές στην ατμόσφαιρα. Οπότε όταν γίνεται μια εκτροπή, μια μετακίνηση της μέσης θέσης είναι φυσικά να έχουμε λιγότερες διαταραχές και τέτοιου είδους ψυχρές εισβολές. Επομένως όσο πιο ευθεία είναι η γραμμή κυκλοφορίας (του φιδιού) τόσο δεν γίνονται διαταραχές, δεν αναμιγνύεται ο ψυχρός με το θερμό αέρα. Όταν η κίνηση δεν είναι ευθεία έχουμε διαταραχές και οι θερμές αέριες μάζες μετακινούνται προς τα βόρεια και οι ψυχρές προς τα νότια».

Μεγάλη αντίθεση της βόρειας Ευρώπης με την κεντρική και νότια

Στην περίπτωση της Ελλάδας όπως και σε άλλες χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης ο πολικός αεροχείμαρρος περιόρισε τις αέριες μάζες να κινηθούν από τα βόρεια προς τα νότια. «Ουσιαστικά η κυκλοφορία ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε στις ψυχρές αέριες μάζες να κατέβουν προς τα νότια. Παρά μόνο σε αυτά τα διαλείμματα κρύου που προαναφέραμε. Οι ψυχρές αέριες μάζες από τη Σκανδιναβία και τη βόρεια Ρωσία που επηρεάζουν την Ελλάδα έμειναν εκεί όπου είχαμε και βαρύ χειμώνα. Υπήρξε επομένως μια μεγάλη αντίθεση της βόρειας Ευρώπης με την κεντρική και νότια. Αυτό είναι καλό για το ενεργειακό πρόβλημα αλλά κακό για την αγροτική παραγωγή» ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.

Έρχεται βροχή έρχεται μπόρα

Κατά τα λοιπά στη χώρα μας, βροχοπτώσεις προβλέπονται να εκδηλωθούν από την Κυριακή 25/2. Η θερμοκρασία πάντως θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα με την επικράτηση νοτιάδων!

&

ΠΗΓΗ: meteo.gr, protothema.gr

Διαφήμιση