Αρχική Special Topics Καναδάς: “Πυρκαγιές-ζόμπι” και από πάνω χιόνια!-Βίντεο

Καναδάς: “Πυρκαγιές-ζόμπι” και από πάνω χιόνια!-Βίντεο

Τέλος δεν έχει η οικολογική καταστροφή στον Καναδά, με τις φωτιές να συνεχίζουν να σιγοκαίνε κάτω από την επιφάνεια του χιονιού, που έχει κατακλύσει την παγωμένη χώρα.

0
καναδας φωτιες
Διαφήμιση
 

Μάλιστα, ο Καναδάς είναι αντιμέτωπος από τις “πυρκαγιές-ζόμπι”, όπως χαρακτηρίζονται, -παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες επιφάνειές του έχουν σκεπαστεί από χιόνια- εξακολουθούν να σιγοκαίνε, καταστρέφοντας ότι είχε απομείνει από τις δασικές φωτιές που ξεκίνησαν πέρυσι το καλοκαίρι.

Αν και η υγρασία έχει αυξηθεί, βροχές έχουν πέσει, χιόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και, ο Καναδάς, αποτελεί μία από τις πιο κρύες περιοχές του πλανήτη, κατά την περίοδο του χειμώνα, οι “πυρκαγιές-ζόμπι” καλά κρατούν.. Κι όμως, ενώ θα έπρεπε να έχουν σβήσει, οι τεράστιες πυρκαγιές που κατέκαψαν εκατομμύρια στρέμματα, σε μία από τις πιο πράσινες περιοχές του πλανήτη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παραμένουν, σιγοκαίνε, ακόμα και κάτω από στρώματα χιονιού, σαν “πυρκαγιές-ζόμπι” που έχουν έρθει πάλι στον κόσμο των ζωντανών.

Δεκάδες πυρκαγιές που ξεκίνησαν πέρυσι εξακολουθούν να καίνε μέχρι σήμερα κάτω από το έδαφος στον Δυτικό Καναδά, προσφέροντας μια απόκοσμη εικόνα σε όποιον αντικρίσει το θέαμα. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υψηλός αριθμός φέτος αυτών των «πυρκαγιών ζόμπι» (όπως ονομάζονται), σε συνδυασμό με τα σχετικά χαμηλά επίπεδα χιονιού που επιδεινώνουν τις συνεχιζόμενες συνθήκες ξηρασίας, κάνουν τους ειδικούς να φοβούνται για το μέγεθος των δασικών πυρκαγιών που μπορεί να ξεσπάσουν φέτος.

 

«Κανονικά αυτή την εποχή του χρόνου μπορεί να έχουμε επτά με οκτώ πυρκαγιές που καίνε, όμως φέτος έχουμε 91», λέει ο Φόρεστ Τάουερ, εκπρόσωπος των πυροσβεστών της δυτικότερης επαρχίας του Καναδά, η οποία ιστορικά είναι η περιοχή που πλήττεται περισσότερο από τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με το AFP, οι «πυρκαγιές ζόμπι» είναι ιδιαίτερα επίφοβες για τους πυροσβέστες, αφού μπορεί να φουντώσουν όταν λιώσουν οι πάγοι την άνοιξη και να εξελιχθούν σε πελώριες δασικές πυρκαγιές.

Οι “πυρκαγιές-ζόμπι”, ή οι πυρκαγιές χωρίς φλόγες, βραδείας καύσης που συμβαίνουν κάτω από την επιφάνεια της γης, έχουν προκαλέσει φόβους ότι η απόψυξη θα φέρει άλλο ένα καλοκαίρι γεμάτο αιθαλομίχλη στις ΗΠΑ. Η πυροσβέστης και επιστήμονας Sonja Leverkus είπε ότι καθώς οδηγούσε σε μια χιονοθύελλα τον Νοέμβριο στη μικρή της πόλη στη Βρετανική Κολομβία, παρατήρησε ότι αντί το χιόνι να είναι λευκό, είχε ένα μπλε-γκρι χρώμα από τον καπνό. «Δεν έχω δει ποτέ χιονοθύελλα να μυρίζει καπνό».

Το 2023, ο Καναδάς βίωσε τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών στην ιστορία του. Περισσότερα από 18 εκατομμύρια εκτάρια δασών και λιβαδιών κάηκαν και περίπου 200.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις πυρκαγιές, ενώ ο καπνός έφτασε μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

 

Διαφήμιση