Αρχική Ειδήσεις Σπουδαία ανακάλυψη-“Άγνωστη” αρχαία γλώσσα βρέθηκε χαραγμένη σε χάλκινο αντικείμενο

Σπουδαία ανακάλυψη-“Άγνωστη” αρχαία γλώσσα βρέθηκε χαραγμένη σε χάλκινο αντικείμενο

Μυστήριο αποτελεί για τους αρχαιολόγους η επιγραφή που ανακάλυψαν πάνω σε ένα χάλκινο χέρι ηλικίας 2.000 ετών. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα στοιχείο μιας αινιγματικής αρχαίας γλώσσας!

0
επιγραφη αρχαια γλωσσα
Διαφήμιση

Η επιγραφή στο χέρι είναι το αρχαιότερο και μεγαλύτερο γνωστό παράδειγμα για τη συγκεκριμένη “άγνωστη” αρχαία γλώσσα, κάτι που δυσκολεύει τους ειδικούς να την συνδέσουν με μια σύγχρονη διάλεκτο, με την οποία έχει πολλά κοινά.

Η λεπτομερής γλωσσολογική ανάλυση της επιγραφής υποδηλώνει ότι πρόκειται για την βασκονική γλώσσα που αντιπροσωπεύει ένα γραφικό υποσύστημα της παλαιοϊσπανικής γλώσσας που με την σειρά της έχει απλώσει τις ρίζες της στην σύγχρονη βασκική διάλεκτο. Το χέρι και η “άγνωστη” αυτή αρχαία γλώσσα στην οποία έχει γίνει η εγχάραξη είναι το πρώτο παράδειγμα βασκονικής επιγραφικής.

Πού βρέθηκε το χάλκινο χέρι με την βασκονική γλώσσα

Οι ερευνητές έπιασαν δουλειά ανασκάπτοντας τον λόφο, στον οποίο στέκονται επίσης τα τείχη ενός μεσαιωνικού κάστρου. Στους πρόποδες της οχύρωσης αποκαλύφθηκαν τα υπολείμματα ενός οικισμού ηλικίας 2.000 ετών. Στο κατώφλι ενός από τα σπίτια που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των Σερτοριανών Πολέμων, οι εργάτες βρήκαν το 2021μ την χάλκινη πλάκα μήκους περίπου 14,5 εκατοστών, σε σχήμα χεριού.

Η εργαστηριακή ανάλυση αποκάλυψε ότι στα δάχτυλά της ήταν χαραγμένες παράξενες επιγραφές, με τη μορφή 40 συμβόλων που κατανέμονται σε τέσσερις γραμμές. Αποτελούνταν από ένα φύλλο χαλκού, κομμένο έτσι ώστε να αναπαριστά το σχήμα ενός δεξιού χεριού σε φυσικό μέγεθος.

Το κείμενο που είναι χαραγμένο σε αυτό το τεχνούργημα, το οποίο βρέθηκε στην είσοδο ενός σπιτιού, θεωρείται ότι ξορκίζει το κακό, και το αντικείμενο θεωρείται ως ένα σύμβολο που φέρνει καλή τύχη.

Πώς συνδέεται η βασκονική γλώσσα με την βασκική

Οι ερευνητές ανέλυσαν το τεχνούργημα, στη βόρεια Ισπανία, για μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο περιοδικό Antiquity – και πρότειναν επίσης ότι οι λέξεις που είναι γραμμένες σε αυτό θα μπορούσαν να συνδέονται με τα σύγχρονα βασκικά. Η σύνδεση αυτή υποστηρίζεται από τον εντοπισμό του βασκικού όρου για την “καλή τύχη” στο τεχνούργημα.

Η βασκονική γλώσσα μιλιόταν από τους βάσκονες, έναν προ-ρωμαϊκό λαό που ζούσε στα δυτικά Πυρηναία, κυρίως στο σημερινό Ναβάρα, καθώς και σε τμήματα των ισπανικών περιοχών Λα Ριόχα και Αραγονία.

Λόγω του συγκριτικά μικρού αριθμού προ-ρωμαϊκών δειγμάτων γραφής που βρέθηκαν στις περιοχές που κάποτε αποκαλούσαν πατρίδα τους οι Βάσκονες, προηγουμένως πίστευαν ότι οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν σε μια προ-γραφική κοινωνία. Ωστόσο, τα ευρήματα της πιο πρόσφατης μελέτης υποστηρίζουν ένα αναπτυσσόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι οι αρχαίοι Βάσκονες ήταν τουλάχιστον κάπως εξοικειωμένοι με τη γραφή και την χρησιμοποιούσαν, υπονομεύοντας αυτή τη θεωρία.

Μια λέξη είναι αρκετά παρόμοια με τα βασκικά ώστε να θεωρηθεί “συγγενής”, όρος που υποδηλώνει μια πιθανή σύνδεση, παρόλο που είναι το μόνο εκτενές βασκονικό κείμενο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

“Η ανακάλυψη του Χεριού του Ιρουλέγκι άνοιξε έναν νέο ορίζοντα για την αποκάλυψη της ιστορίας πίσω από την πιο αινιγματική γλώσσα που είναι ακόμη ζωντανή στην Ευρώπη: τη βασκική γλώσσα”, δήλωσε ο Mikel Edeso Egia από την Επιστημονική Εταιρεία Aranzadi – μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα την περιοχή των Βάσκων της Ισπανίας που συντόνισε την ερευνητική ομάδα- σε δελτίο Τύπου.

“Το χέρι Irulegi πρέπει να θεωρηθεί ως ένα καλά ενσωματωμένο στοιχείο στο πολιτιστικό πλαίσιο του οικισμού”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Mattin Aiestaran από το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων. “Το χέρι θα είχε μια τελετουργική λειτουργία, είτε για να προσελκύσει καλή τύχη είτε ως προσφορά σε έναν ιθαγενή θεό ή θεά της τύχης”. Ωστόσο, “η έλλειψη άλλων συγκριτικών κειμένων καθιστά δύσκολη την απόδειξη μιας άμεσης σύνδεσης μεταξύ της βασκονικής γλώσσας που μιλούσαν στο Irulegi και της σημερινής βασκικής γλώσσας”.

Το χέρι θεωρείται ότι ήταν επιγραφή που έφερνε καλή τύχη.
Οι ειδικοί δυσκολεύονται να συνδέσουν ευθέως την βασκονική γλώσσα στην επιγραφή με την γλώσσα των Βάσκων.
Σκίτσο σπιτιού, που υποδεικνύει το σημείο όπου πιθανότατα τοποθετήθηκε το χάλκινο χέρι με τη βασκονική γραφή.
Διαφήμιση