Αρχική Special Topics Ισλανδία: Το ηφαίστειο εκρήγνυται-Οι κάτοικοι παγώνουν-Βίντεο

Ισλανδία: Το ηφαίστειο εκρήγνυται-Οι κάτοικοι παγώνουν-Βίντεο

Εντυπωσιάζει σε λιγότερο από μήνα με τις εικόνες του το ηφαίστειο στην Ισλανδία, η λάβα του οποίου όμως έφερε δυσάρεστα αποτελέσματα για τους κατοίκους της περιοχής, αφήνοντάς τους χωρίς ζεστό νερό σε συνθήκες πολικού ψύχους!

0
ηφαιστειο ισλανδια
Διαφήμιση
 

«Προειδοποίηση: Άρχισε ηφαιστειακή έκρηξη βόρεια του Σιλινγκάρφελ», αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία στο site της. Το κέντρο spa με θερμές πηγές Blue Lagoon που βρίσκεται κοντά έκλεισε σήμερα, προσθέτει στην ανακοίνωσή της.

Η προηγούμενη έκρηξη του ηφαιστείου άρχισε στις 14 Ιανουαρίου και διήρκεσε περίπου δύο μέρες, με ποτάμια λάβας να φτάνουν στα περίχωρα της πόλης Γκρίνταβικ, της οποίας οι σχεδόν 4.000 κάτοικοι είχαν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, τυλίγοντας στις φλόγες σπίτια. Το βουνό Σιλινγκάρφελ βρίσκεται βόρεια της Γκρίνταβικ, αλλά προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν η σημερινή έκρηξη του ηφαιστείου θα επηρεάσει την πόλη αυτή που δραστηριοποιείται στην αλιεία.

ισλανδια ηφαιστειο

Οι αρχές της Ισλανδίας άρχισαν τον Νοέμβριο να σκάβουν αναχώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην εκτροπή της ροής της λάβας μακριά από τα σπίτια και κρίσιμες υποδομές. Μολονότι το επίπεδο της απειλής έχει υποβαθμιστεί από το σύστημα προειδοποίησης για εκρήξεις ηφαιστείων, οι τοπικές αρχές προειδοποίησαν για περαιτέρω εκρήξεις καθώς το έδαφος στην περιοχή συνέχισε να ανυψώνεται λόγω της υπόγειας συσσώρευσης μάγματος.

Η Ισλανδία, το μέγεθος της οποίας είναι περίπου ίδιο με αυτό της αμερικανικής πολιτείας Κεντάκι, έχει αυτή τη στιγμή πάνω από 30 ενεργά ηφαίστεια τα οποία την καθιστούν δημοφιλή προορισμό ηφαιστειακού τουρισμού. Ο ηφαιστειακός τουρισμός είναι πλέον εξειδικευμένος κλάδος που προσελκύει χιλιάδες ταξιδιώτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαφήμιση