Αρχική Special Topics Συριακή Έρημος: Στο “φως” αρχαία οχύρωση με 74 προπύργια στη μέση του...

Συριακή Έρημος: Στο “φως” αρχαία οχύρωση με 74 προπύργια στη μέση του πουθενά

0
προπυργιο
Διαφήμιση

 

Μία τεράστια αρχαία οχύρωση με 74 προπύργια, που τοποθετείται χρονικά πριν από 4.000 χρόνια, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Συριακή έρημο.

Οι οάσεις της Συριακής Ερήμου (σ.σ. η περιοχή που καλύπτει τμήματα της νότιας Συρίας, της ανατολικής Ιορδανίας, της βόρειας Σαουδικής Αραβίας και του δυτικού Ιράκ) κατά την διάρκεια της 4ης και 3ης χιλιετία π.Χ κατοικούνταν από πληθυσμούς, που έμεναν σε εκείνη την περιοχή για πολλά χρόνια. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν μία οχύρωση που περικλείει την όαση Khaybar στην Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας.

Είχε μήκος 14,5 χιλιομέτρων και κάλυπτε περιοχή 11.000 στρεμμάτων

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Archaeological Science, αυτή η νέα περιφραγμένη όαση, δίπλα στην όαση Τάυμα, είναι μία από τις δύο μεγαλύτερες της Σαουδικής Αραβίας. Στο παρελθόν είχαν καταγραφεί μία σειρά από οχυρωμένες οάσεις, οι οποίες χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού. Ωστόσο η ανακάλυψη αυτή με την αρχαία οχύρωση είναι σημαντική επειδή ρίχνει νέο φως στους ανθρώπους που κατοικούσαν στην βορειοδυτική Αραβική Χερσόνησο και παρέχει μια καλύτερη κατανόηση της πολυπλοκότητας των κοινωνιών κατά την προ-ισλαμική περίοδο.

Μελετώντας τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και τη διάταξη των οχυρώσεων, οι αρχαιολόγοι μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις για την κοινωνική δομή, τις στρατιωτικές στρατηγικές και τις οικονομικές δραστηριότητες των αρχαίων κατοίκων. Αυτές οι πληροφορίες βοηθούν να συνθέσουν το παζλ της καθημερινής ζωής τους και τις αλληλεπιδράσεις τους με γειτονικούς πολιτισμούς.

Εικόνα από ψηλά της όασης Khaybar
Εικόνα από ψηλά της όασης Khaybar Πηγή: experiencealula.com

Οι οχυρώσεις ανασκάπτονται αυτό το διάστημα από τους αρχαιολόγους. Για να διασφαλιστεί η διατήρηση και η ακριβής καταγραφή των κατασκευών, η διαδικασία συνεπάγεται σχολαστική χαρτογράφηση, τεκμηρίωση και ανάλυση των δομών. Προηγμένες μέθοδοι, όπως η τηλεπισκόπηση και η τρισδιάστατη σάρωση χρησιμοποιούνται για την παραγωγή περίπλοκων ψηφιακών μοντέλων των οχυρώσεων. Αυτό καθιστά δυνατή την κατανόηση των οικοδομικών τεχνικών και των αρχιτεκτονικών τους στοιχείων σε βαθύτερο επίπεδο.

Σήμερα διατηρείται περίπου το 41% αυτή της οχύρωσης με 74 προπύργια. Αυτό το κολοσσιαίο οικοδόμημα περιέκλειε μια αγροτική περιοχή και καθιστική περιοχή σχεδόν 11.000 στρεμμάτων. Η ημερομηνία κατασκευής της οχύρωσης υπολογίζεται στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2250 και 1950 π.Χ., σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα από δείγματα των ανασκαφών.

Γιατί είναι εντυπωσιακή η ανακάλυψη

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η όαση Khaybar ήταν σαφώς μέρος ενός δικτύου περιφραγμένων οάσεων στη βορειοδυτική Αραβική Χερσόνησο. Ωστόσο η ανακάλυψη αυτού του προμαχώνα εγείρει ερωτήματα, όπως ο λόγος που χτίστηκε και τι είδους πληθυσμούς προστάτευε και τις αλληλεπιδράσεις που είχαν αυτοί οι πληθυσμοί των οάσεων μεταξύ τους.

Επιπλέον, η ανακάλυψη αυτών των ογκωδών οχυρώσεων ανοίγει νέους δρόμους έρευνας στην αρχαιολογία. Ενθαρρύνει την περαιτέρω εξερεύνηση της περιοχής για αναζήτηση πρόσθετων αρχαίων τοποθεσιών και χειροποίητων αντικειμένων που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας.

Αυτή η αρχαιολογική ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για σημαντικές προόδους στην κατανόηση του προϊστορικού, προ-ισλαμικού και ισλαμικού παρελθόντος της βορειοδυτικής Αραβικής Χερσονήσου.

Διαφήμιση