Αρχική Special Topics Ελληνογερμανική Αγωγή: Επιμορφωτικό εργαστήριο αστρονομίας για εκπαιδευτικούς

Ελληνογερμανική Αγωγή: Επιμορφωτικό εργαστήριο αστρονομίας για εκπαιδευτικούς

Επιμορφωτικό εργαστήριο με στόχο την εκπαιδευτική αξιοποίηση των ρομποτικών τηλεσκοπίων που είναι σε λειτουργία στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, στο πλαίσιο του προγράμματος D-SPACE, διοργανώνουν η Ελληνογερμανική Αγωγή και το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). 

0
αστρονομία
Διαφήμιση

 

Στο επιμορφωτικό εργαστήριο αναδεικνύεται ο ρόλος των σχολικών μονάδων-κόμβων έρευνας και καινοτομίας, που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, για την διάχυση της Αστρονομίας σε όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, θα παρουσιασθεί η διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ και προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλη τη χώρα να πραγματοποιούν αστρονομικές παρατηρήσεις. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν βήμα-βήμα το δικό τους αίτημα παρατήρησης στην πλατφόρμα το οποίο θα σταλεί στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα. Θα παρουσιαστούν επίσης τρόποι και παραδείγματα σύνδεσης της Αστρονομίας με το Ελληνικό Αναλυτικό Πρόγραμμα. Μέσα από το επιμορφωτικό εργαστήριο, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τον ρόλο και τη σημασία των σχολείων-κόμβων που έχουν δημιουργηθεί και θα μάθουν πώς και οι ίδιοι μπορούν να μετατρέψουν το σχολείο τους σε ένα κέντρο διάχυσης της Αστρονομίας για την τοπική κοινότητα.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν, με την κατάλληλη καθοδήγηση, την δική τους έγχρωμη αστρονομική εικόνα. Αυτή η δραστηριότητα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εκπαιδευτικής αξιοποίησης των ρομποτικών τηλεσκοπίων, κατάλληλο για τη Πρωτοβάθμια αλλά και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει υλοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία από σχολεία-κόμβους του προγράμματος D-SPACE, με το 9ο Δημοτικό σχολείο Κομοτηνής να δημιουργεί την δική του έκθεση Αστροφωτογραφίας.
Μαθητές/τριες του 9ου Δημοτικού Κομοτηνής, κόμβου Έρευνας και Καινοτομίας του προγράμματος D-SPACE, συνθέτουν έγχρωμες εικόνες του νεφελώματος Μ57.
Το εκπαιδευτικό εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024, 12:00 – 16:00, στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής και αφορά στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
επιμορφωτικο εργαστηριο
Το εργαστήριο αυτό διοργανώνεται στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Learning from the Extremes, υπό την αιγίδα του  Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και του προγράμματος D-SPACE που υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της 3ης προκήρυξης της δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» με τίτλο «Κόμβοι Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης» (Αριθμός έργου 02181).
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους δωρεάν εδώ μέχρι την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (έως 30 συμμετέχοντες). Εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου Learning from the Extremes. 
Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Διαφήμιση