Αρχική Special Topics ΟΦΥΠΕΚΑ: Σοκάρουν οι αριθμοί για τις φόλες στα ζώα

ΟΦΥΠΕΚΑ: Σοκάρουν οι αριθμοί για τις φόλες στα ζώα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΦΥΠΕΚΑ για την αύξηση των περιστατικών ασυνείδητων που δηλητηριάζουν τα ζώα με φόλες!

0
ofipeka 600 x 500 600x420
Διαφήμιση

Τα πρώτα αποτελέσματα του ΟΦΥΠΕΚΑ και της ειδικής μονάδας ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες) στη Νότια Πελοπόνησσο δείχνουν αύξηση των περιστατικών σε ανησυχητικό βαθμό!

Σύνταξη: ecozen.gr

Την ίδια στιγμή υπάρχουν φωνές που επισημαίνουν ότι η δημοσίευση στοιχείων που αφορούν στις φόλες και στη σύνθεσή τους πρέπει να αποφεύγεται διότι οι ασυνείδητοι που έχουν πρόθεση να δηλητηριάσουν και να δολοφονήσουν ζώα, βρίσκουν πηγές πληροφόρησης! 

1. Brendy ΜΔΠΠ Νότιας Πελοποννήσου
Εντοπισμός νεκρής δηλητηριασμένης αλεπούς από τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο Brendy της ΕΜΑΔΔ της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου ©ΜΔΠΠ Νότιας Πελοποννήσου/ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του φαινομένου και την επιτακτική ανάγκη βαντιμετώπισής του, δημιούργησε 7 Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ), οι οποίες απαρτίζονται από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους στην ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες) και τους χειριστές τους. Μία εξ’ αυτών δρα στην περιοχή ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια του 2023, δηλαδή του πρώτου έτους λειτουργίας της, η συγκεκριμένη Μονάδα στη Νότια Πελοπόνησσο εντόπισε  ευρήματα, τα οποία τεκμηριώνουν το έγκλημα της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Νότια Πελοπόννησο. Σε κάποιες περιπτώσεις η ΕΜΑΔΔ, πέραν από νεκρά δηλητηριασμένα ζώα, εντόπισε ύποπτα τεμάχια παραφίνης, τοποθετημένα «στρατηγικά» στην ύπαιθρο. Η τεχνοτροπία κατασκευής των τεμαχίων παραφίνης παρέπεμπε σε δηλητηριασμένα δολώματα κυανιούχου άλατος. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα από τις τοξικολογικές εξετάσεις
των εν λόγω ευρημάτων.

thumbnail 2. Δηλητηριασμένο δόλωμα ΜΔΠΠ Νότιας Πελοποννήσου Monemvasia
Δύο δηλητηριασμένα δολώματα κυανιούχου άλατος που εντοπίστηκαν από την ΕΜΑΔΔ της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου ©ΜΔΠΠ Νότιας Πελοποννήσου/ΟΦΥΠΕΚΑ

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (ή φόλες όπως είναι ευρέως γνωστά) είναι παράνομη από το 1993. Πολλά είδη, όπως οι γύπες, που τρέφονται με νεκρά ζώα, έχουν οδηγηθεί στο χείλος της εξαφάνισης, εξαιτίας αυτού του περιβαλλοντικού εγκλήματος. Ταυτόχρονα, πολλοί σκύλοι εργασίας της υπαίθρου, όπως τα ποιμενικά και κυνηγετικά σκυλιά, πέφτουν θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Όσον αφορά στα κυανιούχα άλατα, αυτά ανήκουν σε μια ευρύτερη κατηγορία χημικών ουσιών, που είναι γνωστά ως κυανίδια. Ορισμένα από αυτά-όπως το κυανιούχο νάτριο (NaCN)- είναι, εξαιρετικά, τοξικά και επικίνδυνα. Τα κυανούχα άλατα μπλοκάρουν τις βιοχημικές διεργασίες τροφοδοσίας των κυττάρων, με αποτέλεσμα να επέρχεται κυτταρικός θάνατος. Η οξεία δηλητηρίαση οφείλεται, ουσιαστικά, στην ιστική υποξία, γιατί τα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το οξυγόνο που μεταφέρεται με το αίμα. Η κλινική εικόνα εξαρτάται από τη δόση και μπορεί να εκδηλωθεί με σπασμούς, άπνοια και καρδιακή ανακοπή σε λίγα δευτερόλεπτα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει επαρκής χρόνος αντιμετώπισης και χορήγησης κατάλληλου αντίδοτου.
Η χρήση δολωμάτων κυανιούχων αλάτων φαίνεται να είναι αρκετά διαδεδομένη στη χώρα μας, παρόλο που δεν χρησιμοποιούνται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Παρασκευάζονται μέσα σε παραφίνη και μοιάζουν με μικρά κομματάκια από κερί.

Σημειώνεται ότι οι δύο πρώτοι εκπαιδευμένοι σκύλοι αποκτήθηκαν στη χώρα μας στις αρχές του 2014 με πρωτοβουλία  της  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και του WWF Ελλάς αντίστοιχα. Το 2016, ακολούθησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης που απέκτησε τους πρώτους του σκύλους, σε συνεργασία με την Α΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου.
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ εφιστά την προσοχή των πολιτών, να είναι προσεκτικοί, για την ασφάλειά τους, κατά τις εξορμήσεις τους στην ύπαιθρο. Ιδιαίτερη έμφαση οφείλεται να δοθεί στην προστασία των μικρών παιδιών κατά την επαφή τους με ύποπτα παρασκευάσματα.

Διαφήμιση