Αρχική Ζώα ΟΦΥΠΕΚΑ: Εκπαιδευμένοι σκύλοι ανιχνεύουν δηλητηριασμένα δολώματα στην Ελλάδα

ΟΦΥΠΕΚΑ: Εκπαιδευμένοι σκύλοι ανιχνεύουν δηλητηριασμένα δολώματα στην Ελλάδα

  • Η 22α Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων
  • Ο ΟΦΥΠΕΚΑ διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, με επίκεντρο ημερίδα στα Γιάννενα για τα δέκα χρόνια δράσης των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για την ανίχνευση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στην Ελλάδα
0
Σκύλοι ΟΦΥΠΕΚΑ
Οι σκύλοι Dalton, Brendy και Bora με δύο από τους χειριστές τους, υπαλλήλους του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., και τον Ισπανό εκπαιδευτή τους Jesus Lopez Valladolid, κατά την εκπαίδευσή τους στην Κρήτη.
Διαφήμιση

Το έγκλημα της τοποθέτησης  δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μια πληγή που μαστίζει την άγρια ζωή της χώρας. Έχει οδηγήσει πολλά είδη, όπως τα πτωματοφάγα αρπακτικά πουλιά, στο χείλος της εξαφάνισης, ενώ μεγάλη είναι και η επίπτωσή τους στους σκύλους εργασίας, όπως για παράδειγμα στα ποιμενικά σκυλιά, προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημιά στην δραστηριότητα της παραδοσιακής κτηνοτροφίας. Ένα πολύτιμο «όπλο» στην μάχη εναντίον των δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για την ανίχνευση τους.

Με πρωτοβουλία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η 22α Φεβρουαρίου  έχει ανακηρυχθεί ως Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων. Με αφορμή την ημέρα αυτή, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, με κεντρική εκδήλωση την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα.

Ταυτόχρονα τιμά τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλων στην ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων, 

Η ημερίδα στα Γιάννενα

2. Brendy Σκύλος ΟΦΥΠΕΚΑ
O Dalton είναι ένα από τους επτά ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. που αποκτήθηκαν το 2022 και εντάχθηκαν στο δυναμικό των σκύλων που ερευνούν για δηλητηριασμένα δολώματα.

Το πρώτο σκέλος της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει επίδειξη προσομοίωσης έρευνας σκύλου από την Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Σκύλων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., που θα διεξαχθεί σε κατάλληλο χώρο στην περιοχή ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. 

Το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Ιωαννίνων, στην Φρόντζου Πολιτεία, και θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις για το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων στη χώρα μας, τη νομοθεσία, τα έργα που έχουν υλοποιηθεί για την καταπολέμησή του, αλλά και τα αποτελέσματα της δεκαετούς δράσης των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων στη χώρα μας.

Οι δύο πρώτοι  εκπαιδευμένοι σκύλοι αποκτήθηκαν στη χώρα μας στις αρχές του 2014 με πρωτοβουλία  της  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και του WWF Ελλάς αντίστοιχα. Το 2016, ακολούθησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης που απέκτησε τους πρώτους του σκύλους, σε συνεργασία με την Α΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α από την έναρξη της λειτουργίας του έθεσε ως υψηλή προτεραιότητα την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος κατά της άγριας ζωής και έτσι το 2022 ενέταξε στο δυναμικό του επτά σκύλους ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, που, μαζί με τους χειριστές τους συγκροτούν τις Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ). Η κίνηση αυτή του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α σχεδόν διπλασίασε τον αριθμό των σκύλων που επιχειρούν πλέον στην χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 15. Έτσι, όταν οι σκύλοι αποκτήσουν την πλήρη επιχειρησιακή τους λειτουργία, ένα μεγάλο τμήμα της χώρας, και ιδιαίτερα των προστατευόμενων περιοχών, θα καλύπτεται αποτελεσματικά.

Εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα

Εκτός από την κεντρική εκδήλωση στα Γιάννενα, οι κατά τόπους Μονάδες Διαχείρισης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα  οργανώσουν σειρά εκδηλώσεων σε διάφορες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας,  με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις Πρέσπες, στο Παρανέστι Δράμας, στον Εύμοιρο Ξάνθης, στην περιοχή των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, στο Μεσολόγγι και στο Λεωνίδιο της Πελοποννήσου, με συμμετέχοντες μαθητές των περιοχών αυτών, κτηνοτρόφους, αλλά και μέλη κυνηγετικών συλλόγων.

Πρόγραμμα

Α’ Επίδειξη (Ασπράγγελοι Ζαγορίου)09:30 – Συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου (https://goo.gl/maps/t3LXayoSt97oaCebA) και μετακίνηση στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί η επίδειξη.

10:00-11:00 Επίδειξη προσομοίωσης έρευνας σκύλου από Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. / Α. Ιωαννίδης&Yasmin -Ι.Βέργος&Dalton

Β’ Ημερίδα (Φρόντζου Πολιτεία στα Ιωάννινα)

13:00-13:30 | Χαιρετισμοί – Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Διονυσία Χατζηλάκου, Δ/νση Προστατευόμενων Περιοχών Τομέα Α’ – Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

13:30-14:00 | Ανασκόπηση της καταπολέμησης της δηλητηρίασης της άγριας ζωής στην Ελλάδα / V. Saravia-Mullin & Νάντια Σιδέρη-Μανώκα, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

14:00-14:30 | Το έργο LIFE ARCPROM στη μάχη ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα / Σ. Ψαρούδας, Καλλιστώ 14:30-15:00 | Διάλλειμα / ελαφρύ σνακ

15:00-15:30 | Οι Ομάδες Σκύλων ως εργαλείο στην καταπολέμηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων- Αποτελέσματα και «μαθήματα» από τις πρώτες ομάδες στην Ελλάδα / Elzbieta Kret, ΕΠΒΘ/WWF-Ελλάς

15:30-16:00|Ομάδες Σκύλων Ανίχνευσης σε Κρήτη και Δωδεκάνησα/ Προμπονάς Μιχάλης & Μπαξεβάνη Πόπη, LIFEBonellieast Med, ΠΚ-ΜΦΙΚ 16:00-16:30 | Παρουσίαση των σκύλων των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. / Ομάδα Εργασίας για τα ΔΔ, Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

16:30-17:00 | Η Δασική Υπηρεσία στη μάχη ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα – Εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων Δράσης της πρόσφατης ΚΥΑ / Ρήγας Τσιακίρης, Δασαρχείο Ιωαννίνων

17:00-17:30 | Διάλλειμα καφέ
17:30-19:00 | Στρογγυλή τράπεζα – Η νέα ΚΥΑ για τα ΔΔ, κύρια επιτεύγματα και επόμενες δράσεις 19:00 | Παρουσίαση από την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής –

19:30 | Λήξη

Role of K9 Teams in the US National Park Service / Τodd Austin, Τodd Austin is a Police K9 Handler with the National Park Service. He is currently stationed at Lake Mead National Recreation Area in Nevada. Todd currently handles 3 K9s that are trained for protection, narcotics detection and human remains detection. Todd also serves as the K9

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,  με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές.

Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροH Χ.Α.Ν.Θ. κοντά στους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία
Επόμενο άρθροΒιωσιμότητα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες