Αρχική Special Topics Ο πλανήτης Άρης και ο αρχαίος «Λαβύρινθος της Νύχτας» 

Ο πλανήτης Άρης και ο αρχαίος «Λαβύρινθος της Νύχτας» 

0
Πλανήτης Άρης
Διαφήμιση

 

Ο πλανήτης Άρης, ο λεγόμενος κόκκινος πλανήτης κρύβει ακόμη πολλά μυστικά · Όπως το Noctis Labyrinthus (Λαβύρινθος της Νύχτας) που δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέρος στο ηλιακό σύστημα.

Με περίπου 739 μίλια (1.190 χιλιόμετρα) μήκος, 19 μίλια (30 χιλιόμετρα) πλάτος και 4 μίλια (6 χλμ) βάθος, είναι μια περιοχή κοιλάδας που διαθέτει ο πλανήτης Άρης γεμάτη με αμμόλοφους, φαράγγια και κατολισθήσεις.

Μια νέα ετικετοποιημένη και με δυνατότητα μεγέθυνσης εικόνα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) προέρχεται από δεδομένα που συνέλεξε το διαστημόπλοιο Mars Express της ESA, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη από τον Δεκέμβριο του 2003.

Τον Οκτώβριο του 2023, η ESA δημοσίευσε ένα βίντεο από την ίδια πτήση περιοχή που χρησιμοποίησε εικόνες από το Mars Express και τοπογραφικά δεδομένα για να αναδημιουργήσει το τοπίο σε 3D.

Στη νέα εικόνα, το αρχικό επίπεδο του εδάφους εξακολουθεί να φαίνεται, αν και μεγάλο μέρος του εδάφους έχει διαβρωθεί.

φωτο αρης

Το Noctis Labyrinthus βρίσκεται ανάμεσα στο δυτικό άκρο της Κοιλάδας του Μάρινερ, ενός εκτεταμένου συστήματος φαραγγιών γνωστό ως «Γκραντ Κάνιον» του Άρη, και της Θαρσίδος, της μεγαλύτερης ηφαιστειακής περιοχής στον Άρη, που περιέχει 12 μεγάλα ηφαίστεια.

Κατά τη διάρκεια των σχεδόν 20 ετών της επιστήμης του, το Mars Express παρείχε θεαματικές εικόνες του Κόκκινου Πλανήτη και ανίχνευσε την ιστορία του νερού σε όλη την επιφάνειά του, παρέχοντας στοιχεία ότι κάποτε (όχι πολύ παλιά) ο Άρης είχε περιβαλλοντικές συνθήκες κατάλληλες για ζωή.

 

Διαφήμιση