Αρχική Special Topics Finger tapping: Η τεχνική που σε κάνει να αποβάλεις το άγχος 

Finger tapping: Η τεχνική που σε κάνει να αποβάλεις το άγχος 

Μία απλή τεχνική μπορεί να μειώσει το άγχος μέσα σε μόλις 10 λεπτά · Όπως αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Explore η απλή αυτή μέθοςδος μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση, αποβάλλοντας στρες και άγχος σε 10 λεπτά μόλις!

0
Άγχος - Ψυχολογία
Διαφήμιση

Η τεχνική αυτή για το άγχος περιλαμβάνει τη χρήση των δαχτύλων και συγκεκριμένα, των άκρων του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου, τα οποία πρέπει να χτυπήσεις απαλά σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, όπως το πηγούνι, η κλείδα, η κορυφή του κεφαλιού και το φρύδι. Τα σημεία αυτά, που ονομάζονται «μεσημβρινοί», είναι περιοχές όπου οι επαγγελματίες της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής πιστεύουν ότι ρέει ενέργεια.

Η μέθοδος διαπιστώθηκε ότι είναι αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με ασκήσεις νοητικής αναπλαισίωσης, που συνθέτουν μια στρατηγική γνωστή ως EFT (EmotionalFreedom Techniques). Στη μελέτη προσλήφθηκαν 22 εθελοντές από ένα πανεπιστήμιο στο νότιο Τέξας – και σε καθέναν από αυτούς ανατέθηκε είτε η αναπνευστική χαλάρωση είτε το EFT ως πρώτη θεραπεία.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν πρώτα τη θεραπεία της αναπνευστικής χαλάρωσης, ακολουθούμενη από EFT, και στους άλλους μισούς ανατέθηκε να λάβουν πρώτα EFT και μετά αναπνοές, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης. Η έρευνα για το άγχος επικεντρώθηκε στο συγκεκριμένο φοβικό ερέθισμα που είχε εντοπίσει ο συμμετέχων, δήλωσαν οι ερευνητές.

αγχος υγεια

Όσοι χρησιμοποίησαν πρώτα το EFT παρουσίασαν σημαντική μείωση του άγχους που σχετίζεται με το άγχος και χρειάστηκαν λιγότερο χρόνο να προσεγγίσουν το αντικείμενο του φόβου τους, για παράδειγμα φίδια ή κατσαρίδες. Η ομάδα που ξεκίνησε με βαθιές αναπνοές παρουσίασε επίσης μείωση του άγχους, αλλά όχι τόσο πολύ όσο η άλλη ομάδα.

Η ειδική φοβία περιγράφεται ως ένας έντονος, παράλογος φόβος για κάτι που ενέχει μικρό ή καθόλου πραγματικό κίνδυνο. Η Mayo Clinic εξηγεί: «Σε αντίθεση με το σύντομο άγχος που μπορεί να αισθάνεστε όταν δίνετε μια ομιλία ή όταν γράφετε ένα τεστ, οι ειδικές φοβίες είναι μακροχρόνιες. Χωρίς θεραπεία, οι ειδικές φοβίες τείνουν να διαρκούν μια ολόκληρη ζωή. Οι φοβίες μπορεί να προκαλέσουν έντονες σωματικές, νοητικές και συναισθηματικές αντιδράσεις. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε στη δουλειά ή στο σχολείο ή σε κοινωνικές καταστάσεις». Όταν κάποιος βιώνει άγχος, ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό του σύστημα και το σώμα μπαίνει σε κατάσταση «μάχης ή φυγής».

Η ιδέα πίσω από το EFT είναι ότι ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το τμήμα του νευρικού μας συστήματος που αποκαθιστά μια κατάσταση ηρεμίας και χαλάρωσης. Κατά τη συμμετοχή τους στη μελέτη, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τις άκρες του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου για να χτυπήσουν οκτώ συγκεκριμένα σημεία στο σώμα τους, ενώ επαναλάμβαναν μια δήλωση επιβεβαίωσης.

Οι συγγραφείς της μελέτης έγραψαν: «Τα σημεία αυτά αντιστοιχούν στα τελικά σημεία των παραδοσιακών μεσημβρινών του βελονισμού. Ενώ το έκαναν αυτό, επανέλαβαν μια δήλωση επιβεβαίωσης τρεις φορές. Για παράδειγμα: “Παρόλο που έχω αυτόν τον φόβο για τα ύψη, αποδέχομαι βαθιά και ολοκληρωτικά τον εαυτό μου”».

μεθοδος αγχος

Στη συνέχεια, οι εθελοντές συνέχισαν να επαναλαμβάνουν την ίδια διαδικασία στα υπόλοιπα επτά μέρη του σώματος, επαναλαμβάνοντας μια φράση υπενθύμισης. Τα μέρη που άγγιξαν ήταν: η αρχή του κάθε φρυδιού, η εξωτερική γωνία του ματιού, η περιοχή κάτω από τη μύτη στο κέντρο του άνω χείλους, μεταξύ του κάτω χείλους και του πηγουνιού, ακριβώς κάτω από το τέλος της κλείδας δίπλα στο στέρνο και περίπου τέσσερις ίντσες κάτω από το κέντρο της κάθε μασχάλης.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν επίσης τους συμμετέχοντες σε καταστάσεις όπου μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους από κοντά, για παράδειγμα, κάποιος με φοβία για τα φίδια έκανε την άσκηση κοντά σε ένα χώρο έρευνας φιδιών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι τεχνικές EFT είχαν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, το στρες και τα επίπεδα άγχους των νοσηλευτών. Οι ερευνητές δήλωσαν: «Η μέθοδος αυτή είναι η πιο αποτελεσματική από τις άλλες μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των ασθενειών: Μια μοναδική διαδικτυακή ομαδική συνεδρία με τεχνική EFT μείωσε το άγχος, το στρες και τα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης σε νοσηλευτές που αντιμετώπιζαν το Covid-19».

Διαφήμιση