Αρχική Ειδήσεις Κομισιόν:Παράταση για τη γλυφοσάτη, το φυτοφάρμακο που “δίχασε” την Ευρώπη

Κομισιόν:Παράταση για τη γλυφοσάτη, το φυτοφάρμακο που “δίχασε” την Ευρώπη

Ύστερα από ισχνή πλειοψηφία, η γλυφοσάτη- το πιο διαδεδομένο φυτοφάρμακο στον κόσμο και εν μέσω αμφιβολιών και διχασμού για τη χρήση του- έλαβε από την Κομισιόν- την πολυπόθητη άδεια ανανέωσης κυκλοφορίας εντός των χωρών της Ε.Ε.

0
γλυφοσατη
Διαφήμιση

Η απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε γνωστή μόλις χθες , 16 Νοεμβρίου, μέσα από την οποία ανανεώνεται για δέκα χρόνια η άδεια χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη στην Ε.Έ, έπειτα από ψηφοφορία μεταξύ των κρατών μελών που διενεργήθηκε στην επιτροπή προσφυγών. Αν και η πλειοψηφία των κρατών μελών ψήφισε υπέρ της πρότασης της Επιτροπής για ανανέωση έγκρισης της πιο διαδεδομένης δραστικής ουσίας στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, δεν μπόρεσε να επιτευχθεί η ειδική πλειοψηφία που απαιτούνταν.
Η ανακοίνωση της Κομισιόν
«Η Κομισιόν, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα προχωρήσει τώρα στην ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης για μία περίοδο δέκα ετών, με την επιφύλαξη ορισμένων νέων όρων και περιορισμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το επιχείρημα ότι, σύμφωνα με έκθεση ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, το επίπεδο του κινδύνου από την χρήση της γλυφοσάτης δεν δικαιολογεί την απαγόρευσή της. Στους περιορισμούς αυτούς περιλαμβάνεται η απαγόρευση της χρήσης της ως ξηραντικής ουσίας πριν από τη συγκομιδή και η ανάγκη λήψης ορισμένων μέτρων με σκοπό την προστασία των μη στοχευόμενων οργανισμών. Ολόκληρη η ανακοίνωση της Κομισιόν εδώ.
Είχε προηγηθεί το θετικό πόρισμα της EFSA τον Ιούλιο
Εξάλλου, στο πόρισμά της τον περασμένο Ιούλιο για τη γλυφοσάτη, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δεν διαπίστωσε «κανένα κρίσιμο σημείο ανησυχίας», όσον αφορά τον κίνδυνο που ενέχει η γλυφοσάτη «για τον άνθρωπο και τα ζώα ή το περιβάλλον». Σύμφωνα με την Αρχή, μια ανησυχία χαρακτηρίζεται «κρίσιμη» όταν επηρεάζει όλες τις προτεινόμενες χρήσεις της υπό αξιολόγησης ουσίας (π.χ. χρήσεις πριν από τη σπορά, χρήσεις μετά τη συγκομιδή κ.λπ.), αποτρέποντας έτσι την έγκριση ή την ανανέωσή της. Όπως ανέφερε επίσης η EFSA, ορισμένα ζητήματα παραμένουν επίσης ως «εκκρεμή» ή «δεν μπόρεσαν να οριστικοποιηθούν» από την αξιολόγηση, λόγω κενών στα διαθέσιμα δεδομένα.
Όπως αναφέρει η EFSA στον ιστότοπό της, πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη και διαφανή αξιολόγηση ενός φυτοπροστατευτικού προϊόντος που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην ΕΕ, βάσει χιλιάδων επιστημονικών μελετών και μιας διαδικασίας που διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια (Δεκέμβριος 2019-Ιούλιος 2023). Για την ακρίβεια, 2.400 μελέτες αξιολογήθηκαν κατά τη διαδικασία από 90 ειδικούς εξουσιοδοτημένους από τους αρμόδιους οργανισμούς των 27 κρατών μελών της ΕΕ σε ένα φάκελο 180.000 σελίδων, λαμβάνοντας υπόψη περισσότερες από 400 παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που προηγήθηκε.
Τι δήλωσε η Ομάδα Ανανέωσης της Γλυφοσάτης
Η Ομάδα για την Ανανέωση της Γλυφοσάτης εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία χαιρετίζει τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα παρατείνει πλέον τη γλυφοσάτη για 10 χρόνια, με βάση τις εκτενείς αξιολογήσεις ασφάλειας που διενεργήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) μαζί με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Προσθέτει δε ότι η διατήρηση της εργαλειοθήκης των αγροτών ως καλά εξοπλισμένης με αποτελεσματικά και ασφαλή εργαλεία για τον έλεγχο των ζιζανίων είναι απαραίτητη, όχι μόνο για να συμβάλει σε έναν πιο ασφαλή ευρωπαϊκό εφοδιασμό τροφίμων, αλλά – όταν συνδυάζεται με μια σειρά από νέες γεωργικές λύσεις– και να διευκολυνθεί η συνέχιση αγροδιατροφικών συστημάτων, όπως η γεωργία διατήρησης και η αναγεννητική γεωργία, που επιτρέπουν στους αγρότες να επιτύχουν μακροπρόθεσμο επεμβατικό έλεγχο ζιζανίων χωρίς όργωμα (χωρίς άροση). Αυτό, με τη σειρά του, συνεχίζει η δήλωση, σημαίνει ότι οι αγρότες μπορούν να μειώσουν τη διάβρωση του εδάφους, να βελτιώσουν την ικανότητα συγκράτησης νερού και τη δομή του εδάφους και να τονώσουν τα οικοσυστήματα του εδάφους.
αγροτικες εργασίες

Κι όμως η ιστορία του Τέο μαρτυρά τη δράση της γλυφοσάτης

Το 2006, η Sabine δεν γνώριζε ακόμη ότι ήταν έγκυος, ενώ χρησιμοποιούσε γλυφοσάτη κατά τη διάρκεια της εργασίας της. Ωστόσο, αυτό το ισχυρό ζιζανιοκτόνο έμελλε να σημαδέψει τη ζωή της για πάντα.

«Κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της δουλειάς μου ως διοργανώτριας ιππασίας, έπρεπε να χρησιμοποιώ ένα ζιζανιοκτόνο με βάση τη γλυφοσάτη στον ιππόδρομό μας. Πρόκειται για μια αμμώδη έκταση περίπου 700 τετραγωνικών μέτρων. Και μου πήρε αρκετές ημέρες για να το κάνω κάθε φορά», δήλωσε η Sabine Grataloup στο Euronews. «Και τότε ήταν που ο Τέο ήταν στην κοιλιά μου, ήταν η αρχή της εγκυμοσύνης μου και τότε ακριβώς δημιουργήθηκαν ο λάρυγγας, η τραχεία και ο οισοφάγος που δεν σχηματίστηκαν σωστά στον Τέο».

Το 2018, η Sabine μήνυσε τη Monsanto, τον αμερικανικό αγροχημικό κολοσσό που έκανε δημοφιλές το φυτοφάρμακο. Η σύνδεση μεταξύ της γλυφοσάτης και των δυσμορφιών του Τέο αναγνωρίστηκε από την Επιτροπή αποζημίωσης των παιδιών που έχουν πέσει θύματα προγεννητικής έκθεσης σε φυτοφάρμακα και η οικογένεια έλαβε αποζημίωση.

Αυτή είναι η πρώτη φορά στη Γαλλία που το ζιζανιοκτόνο αναγνωρίζεται επίσημα ως πιθανή πηγή γενετικών ανωμαλιών.

«Πρόκειται για ένα ποσό που έχει την αξία να υπάρχει, το οποίο είναι περίπου 1.000 ευρώ το μήνα, που καταβάλλεται περίπου από τον Μάρτιο του Απριλίου 2023 έως τον Μάρτιο του 2025, δηλαδή για τρία χρόνια. Και τον Μάρτιο του 2025, η Επιτροπή θα επανεξετάσει την περίπτωση του Τέο για να διαπιστώσει αν η αποζημίωση πρέπει να παραταθεί ή αν θεωρείται ότι η κατάστασή του δεν εξελίσσεται πλέον», σχολιάζει η Sabine.

Théo Grataloup, né avec plusieurs malformations à cause du glyphosate.
Théo Grataloup, né avec plusieurs malformations à cause du glyphosate.Famille Grataloup

Μια νίκη, σίγουρα, που όμως δεν σβήνει χρόνια πόνου. «Ο Τέο» πάσχει από δυσμορφίες του οισοφάγου, της τραχείας και του λάρυγγα. Πρόκειται για ένα σύνδρομο πολλαπλών δυσμορφιών, οπότε έχει μια σειρά από δυσμορφίες που απαιτούσαν πολλές επεμβάσεις. Έκανε συνολικά 54 επεμβάσεις”» δήλωσε η μητέρα του.

Ακόμα και σήμερα, εξαιτίας μιας ρήξης του οισοφάγου, ο Tέο, ηλικίας 16 ετών, μπορεί να αναπνέει μόνο με τραχειοτομία, μια τρύπα που έχει γίνει στην τραχεία του. Μέχρι την ηλικία των 6 ετών, τρέφονταν μέσω σωλήνα.

Théo Grataloup a subi une trachéotomie à cause d'une exposition in utero au glyphosate.
Théo Grataloup a subi une trachéotomie à cause d’une exposition in utero au glyphosate.Famille Grataloup

Τι είναι η γλυφοσάτη;

Η γλυφοσάτη είναι ένα ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο για την εξάλειψη ζιζανίων που εισβάλλουν στις γεωργικές καλλιέργειες και στους δημόσιους χώρους. Εισήχθη στην αγορά τη δεκαετία του 1970 από τη Monsanto με την εμπορική ονομασία Roundup, αν και πολλοί άλλοι κατασκευαστές παράγουν επίσης σκευάσματα με βάση τη γλυφοσάτη.

Η δημοτικότητά του βασίζεται στην αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητά του στον έλεγχο των ζιζανίων, στην ευκολία χρήσης του και στο σχετικά προσιτό κόστος του. Ο τρόπος δράσης του είναι να αναστέλλει ένα ένζυμο που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των φυτών, οδηγώντας στην εξάλειψή τους.

Ωστόσο, η γλυφοσάτη βρίσκεται στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων και συζητήσεων λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Σύμφωνα με τον Gergely Simon, ανώτερο υπεύθυνο χημικών προϊόντων στο Pesticide Action Network (PAN Europe), μια ΜΚΟ που εργάζεται για βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στην Ευρώπη, “η γλυφοσάτη είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτοφάρμακο στην Ευρώπη και παγκοσμίως και είναι ουσιαστικά ένα ζιζανιοκτόνο. Χρησιμοποιείται για μια ποικιλία εφαρμογών, όπως η χρήση πριν από τη συγκομιδή, η αποξήρανση, αλλά χρησιμοποιείται ακόμη και σε εθνικά πάρκα για την καταπολέμηση χωροκατακτητικών ειδών, ενώ γνωρίζουμε ακόμη ότι αρκετά μεγάλη ποσότητα χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, κατά μήκος σιδηροδρομικών γραμμών για συντήρηση. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες χρήσεις που θα μπορούσα να αναφέρω.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η ουσία αυτή θα μπορούσε εύκολα να αντικατασταθεί. Όμως η Glyphosate EU, μια οργάνωση που συγκεντρώνει εταιρείες υπέρ του φυτοφαρμάκου, διαφωνεί: “_Πολλές από τις εναλλακτικές προσεγγίσεις που προτείνονται για τη διαχείριση των ζιζανίων απαιτούν την επαναφορά μηχανοποιημένων γεωργικών πρακτικών. Εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε αυτό στο περιβάλλον, οι διαρθρωτικές συνθήκες πολλών καλλιεργειών δεν επιτρέπουν τη χρήση μηχανικών μεθόδων. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν μηχανήματα χωρίς να καταστραφούν οι καλλιέργειες”, δήλωσε η ομάδα στο Euronews.

“_Επιπροσθέτως, κανένα μεμονωμένο ζιζανιοκτόνο ή συνδυασμός ζιζανιοκτόνων που είναι σήμερα καταχωρημένα στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε να προσφέρει τα ίδια οφέλη όσον αφορά τη μείωση της κατεργασίας του εδάφους και τη δυνατότητα υιοθέτησης καλλιεργειών κάλυψης, βασικών στοιχείων της γεωργίας διατήρησης.”

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Οι κίνδυνοι

Οι περιβαλλοντικές ομάδες κατήγγειλαν την αξιολόγηση της EFSA ως “σοκαριστική”.”Κατά την άποψή μας, η EFSA υποβάθμισε τα υπάρχοντα στοιχεία από μελέτες σε ζώα και επιδημιολογικές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της γλυφοσάτης, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA ορισμένων οργανισμών”, λέει ο Gergely Simon. “Αυτό δείχνει ότι η γλυφοσάτη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Επομένως, πιστεύουμε ότι, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές της EPA των ΗΠΑ, η γλυφοσάτη πρέπει να ταξινομηθεί ως καρκινογόνος, όπως έχει ήδη γίνει από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και επίσης από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας (Inserm). Όλοι αυτοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ της έκθεσης στη γλυφοσάτη και της ανάπτυξης καρκίνου”.

Η EFSA, από την πλευρά της, απάντησε ότι στην έκθεσή της “αναφέρονται _κενά δεδομένα_”,“είτε ως ερωτήματα που δεν μπόρεσαν να οριστικοποιηθούν είτε ως ανοικτά ερωτήματα“.

Τα τρία ερωτήματα που δεν μπόρεσαν να οριστικοποιηθούν αφορούν την αξιολόγηση μιας από τις προσμίξεις που υπάρχουν στη γλυφοσάτη, την αξιολόγηση του διατροφικού κινδύνου για τους καταναλωτές και την αξιολόγηση του κινδύνου για τα υδρόβια φυτά. “Συνολικά, οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν επιτρέπουν την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων σχετικά με αυτή την πτυχή της εκτίμησης κινδύνου”, δήλωσε η EFSA στο Euronews.

Ο Gergely Simon τονίζει ότι οι κίνδυνοι δεν πρέπει να υποτιμηθούν σε καμία περίπτωση. “Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση στη γλυφοσάτη μπορεί να συνδεθεί τόσο με τον αυτισμό στα παιδιά όσο και με τη νόσο του Πάρκινσον. Επομένως, πιστεύουμε ότι το γεγονός ότι η EFSA έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει τυποποιημένο πρωτόκολλο για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη νευροτοξικότητα της γλυφοσάτης θα πρέπει να αποτελεί κρίσιμο τομέα ανησυχίας, γεγονός που θα σήμαινε ότι η γλυφοσάτη δεν θα μπορούσε να εγκριθεί ως έχει σήμερα_”, επιμένει ο εμπειρογνώμονας.

“_Επιπλέον, υπάρχει μεγάλος όγκος ανησυχητικών στοιχείων σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις της γλυφοσάτης στο μικροβίωμα, καθώς η γλυφοσάτη είναι ταυτόχρονα ζιζανιοκτόνο και αντιβιοτικό. Χρησιμοποιείται κυρίως, για παράδειγμα, για να αλλοιώσει το μικροβίωμα του εδάφους, αλλά και το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την καταστροφή του μικροβιώματος. Τέλος, η EFSA επιβεβαίωσε ότι η γλυφοσάτη μπορεί να προκαλέσει ενδοκρινικές διαταραχές σε δόσεις που θεωρούνται ασφαλείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, προσθέτει ο εκπρόσωπος της PAN Europe.

Σε αυτό το σημείο, η απάντηση της EFSA δεν παρέχει πρόσθετες πληροφορίες: “Δεν υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένες κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση των κινδύνων που σχετίζονται με το μικροβίωμα στον τομέα των φυτοφαρμάκων. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα”.

Η Glyphosate EU, ο όμιλος εταιρειών που τάσσεται υπέρ της ανανέωσης της έγκρισης της γλυφοσάτης στην Ευρώπη, επιτίθεται στις ΜΚΟ: “_Όλοι οι ισχυρισμοί έχουν τεθεί επανειλημμένα και έχουν αντιμετωπιστεί από τις ρυθμιστικές αρχές, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια μη κυβερνητικών οργανώσεων να απαξιώσουν τον πιο ολοκληρωμένο επιστημονικό φάκελο που παρουσιάστηκε στην αίτηση ανανέωσης της έγκρισης της γλυφοσάτης στην ΕΕ και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στις ρυθμιστικές αρχές, προκειμένου να αποτρέψουν την ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης στην ΕΕ_”.

Η PAN Europe διεξήγαγε δημοσκόπηση στην οποία τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι επιθυμούν την πλήρη απαγόρευση των φυτοφαρμάκων όπως η γλυφοσάτη. “_Περαιτέρω πιστεύουμε ότι η πρόταση της Επιτροπής όχι μόνο παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ, αλλά και αγνοεί τις εύλογες ανησυχίες φωνών όπως οι Ευρωπαίοι πολίτες. Μόνο το 14% των πολιτών εξέφρασε την υποστήριξή του για την πλήρη χρήση της γλυφοσάτης. Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι επιθυμούν την πλήρη απαγόρευση”, καταλήγει ο Gergely Simon.

Διαφήμιση