Αρχική Special Topics Καιρός: Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας-Το Σ/Κ θα “χτυπήσει” η κακοκαιρία...

Καιρός: Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας-Το Σ/Κ θα “χτυπήσει” η κακοκαιρία “Π”

Επί ποδός βρίσκεται ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, μετά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων ότι η κακοκαιρία “Π” θα “χτυπήσει” κυρίως το Σαββατοκύριακό το σύνολο σχεδόν της χώρας. 

0
Βροχές και καταιγίδες αύριο - Ισχυρά φαινόμενα κατά τόπους
Διαφήμιση

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ισχυρά φαινόμενα και θέτουν σε συναγερμό τις κρατικές αρχές, κάνοντας λόγο για χαλαζοπτώσεις, μεγάλο όγκο νερού, έντονο αριθμό κεραυνών αλλά και για πλημμύρες από το νέο κύμα που ακούει στο όνομα κακοκαιρία “Π”, και αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Έτσι ο Νοέμβριος αλλάζει “πρόσωπο” , φορώντας το χειμωνιάτικό “κοστούμι” του, αφού από σήμερα, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου μπαίνει σε ρυθμούς πιο φθινοπωρινούς με τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το σκηνικό να περιλαμβάνουν αυξημένες νεφώσεις, βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες, οπότε στα κεντρικά ηπειρωτικά θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας.

Το Σάββατο ωστόσο, 4 Νοεμβρίου προβλέπεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού, σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ισχυρά φαινόμενα και κρούουν καμπανάκι ακόμη και για πλημμύρες.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη δημιουργεί ισχυρότερες καταιγίδες

«Η σοβαρή επιδείνωση θα έρθει το Σάββατο με βροχές και έντονες καταιγίδες»

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, η κακοκαιρία τύπου “Π” παρουσιάζει τη μορφή «γραμμής λαίλαπας». Τα φαινόμενα θα είναι αρκετά σφοδρά και θα ξεκινήσουν από τα βορειοδυτικά προς τα νότια, νοτιοανατολικά τμήματα. «Περνάει στην ουσία ένα ψυχρό μέτωπο, συγκρούονται δύο διαφορετικές αέριες μάζες, ο ψυχρός και ο θερμός αέρας», εξηγεί ο μετεωρολόγος.Η κακοκαιρία θα δώσει πολλές βροχές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου Σάββατο και Κυριακή. Ένα γρήγορο πέρασμα θα κάνει και από το εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας με πιο χαμηλές εντάσεις.

«Πρόκειται ουσιαστικά μια γραμμή, η οποία ξεκινά από τα βόρεια προς τα νότια, θα έχει όμως μικρό πλάτος. Θα δώσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Είναι οι «καταιγίδες λαίλαπας», στο ψυχρό μέτωπο δηλαδή, όταν περνά αυτός ο ψυχρός αέρας και συναντά πιο θερμό δημιουργεί όλο αυτό», επισημαίνει ο κ. Μαρουσάκης και τονίζει ότι χρειάζεται προσοχή, καθώς μπορεί να έχουμε χαλαζοπτώσεις, μεγάλο όγκο νερού και έντονο αριθμό κεραυνών.

Κακοκαιρία, βροχές, καταιγίδες, καιρός

Κακοκαιρία “Π”: «Δύσκολο» το Σαββατοκύριακο

Με τη σειρά του, ο Γιάννης Καλλιάνος κάνει λόγο για ένα δύσκολο σαββατοκύριακο και εκφράζει τον προβληματισμό του για το σύστημα που έρχεται, το οποίο θα δώσει αρκετά χιλιοστά βροχής.

«Φαίνεται πως το Σαββατοκύριακο θα είναι δύσκολο. Με προβληματίζει το σύστημα που έρχεται, θα δώσει αρκετά χιλιοστά βροχής. Έως και την Παρασκευή θα έχουμε κάποιες ήπιες βροχοπτώσεις και αυξημένες θερμοκρασίες. Όμως η σοβαρή επιδείνωση θα έρθει το Σάββατο με βροχές και έντονες καταιγίδες. Θα υπάρχει αστάθεια. Βλέπω αστάθεια καταιγιδοφόρων νεφών», σημειώνει ο μετεωρολόγος του MEGA.

Και προσθέτει: «Είναι ανησυχητική η κατάσταση. Στη Δυτική Ελλάδα θα υπάρχουν δυνατές μπόρες και καταιγίδες. Όσο περνάει η ώρα, το σύστημα θα μετακινείται ανατολικότερα και θα επηρεάσει και την Αττική. Θα έχουμε κάποιες καταιγίδες. Θα υπάρξει γραμμή λαίλαπας καταιγίδων».

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για την εκδήλωση έντονων φαινομένων το προσεχές Σάββατο. Μάλιστα, εντός της ημέρας, αναμένεται να εκδοθεί έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ όπου θα αναφέρονται αναλυτικά οι περιοχές που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία “Π”.

«Έχω ζητήσει να γίνει μια σύσκεψη όλων των συναρμοδίων φορέων. Θα εκτιμήσουμε τι θα γίνει στη Δυτική Ελλάδα και πού θα φτάσουν αυτά τα φαινόμενα», σημείωσε μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας.

«Η Πολιτική Προστασία έχει ευθύνη και από αυτό το νομοσχέδιο (που αφορά στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται πριν την εκδήλωση κρίσεων) την παίρνει, γιατί μπορεί να βλέπει πού γίνονται και εάν γίνονται αντιπλημμυρικά έργα. Η δομή των αρμοδιοτήτων θα είναι απλοποιημένη στο νέο νομοσχέδιο ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Υπάρχουν κακοτεχνίες, μπαζωμένα ρέματα και τώρα θα έρθουμε να προσπαθήσουμε να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα», τόνισε επίσης.

βροχή, βροχές, καταιγίδα

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σαββατοκύριακο

Για το Σάββατο σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα αρχικά θα εκδηλώνονται στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, γρήγορα όμως θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία θα επηρεάσουν και την ανατολική νησιωτική χώρα. Από αργά το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά πλην της Θράκης σταδιακά οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 4 με 5 βαθμούς Κελσίου ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά και βόρεια.

Χάρτης πρόγνωσης καιρού για τo Σάββατο

Για την Κυριακή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές, γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ο καιρός θα βελτιωθεί και μόνο στα Δωδεκάνησα θα σημειώνονται τοπικές βροχές έως το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και λίγες βροχές στα βορειοδυτικά από το απόγευμα. Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου νότιοι έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και νότια.

Διαφήμιση