Αρχική Special Topics Βρετανία: Με σκύλους ο εντοπισμός κοριών σε ξενοδοχεία και σπίτια

Βρετανία: Με σκύλους ο εντοπισμός κοριών σε ξενοδοχεία και σπίτια

Με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους προσπαθούν να …αναχαιτίσουν στην Βρετανία την επέλαση των κοριών, καθώς η ανησυχία είναι έκδηλη στις αρχές του Λονδίνου για την πιθανή εξάπλωση των ενοχλητικών αυτών παράσιτων κοριών και στη βρετανική πρωτεύουσα.

0
ΛΟΝΔΙΝΟ-ΑΓΓΛΙΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΜΠΙΓΚ ΜΠΕΝ - πυρηνικών
Εικόνα: UNSPLASH/ Eva Dang
Διαφήμιση
Σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την έξαρση των κρουσμάτων με την εξάπλωση των κοριών, όπως συμβαίνει ήδη στη Γαλλία, η Βρετανία επιστρατεύει ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους  τόσο σε σπίτια όσο και σε ξενοδοχεία για να μυρίσουν τους κοριούς που μπορεί να παραμονεύουν σε ρωγμές και χαραμάδες στα υπνοδωμάτια.

Η εξάπλωση των κοριών στη Βρετανία μειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, καθώς τα ξενοδοχεία έκλεισαν και οι άνθρωποι σταμάτησαν να ταξιδεύουν. Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων όμως, οι αδρανείς πληθυσμοί των κοριών άρχισαν να ανακάμπτουν.

Ανησυχία επικρατεί και στη Βρετανία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, βρετανικές εταιρείες που χρησιμοποιούν ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους στη “μάχη” κατά των κοριών, αναφέρουν αυξανόμενη ζήτηση στη Βρετανία. Ο Γκάρι Τζέικμαν, διευθύνων σύμβουλος της K9 Detection Services στο Solihull των West Midlands, διαθέτει δύο εκπαιδευμένα σπρίνγκερ σπανιέλ, τον Μάιλο και τον Κόμπι, οι υπηρεσίες των οποίων ζητούνται όλο και περισσότερο από ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ιδιώτες.

«Είχαμε πιθανώς 25% αύξηση των κλήσεων από τον Ιούνιο», δήλωσε στον Guardian. «Αυτοί οι σκύλοι είναι πολύ ικανοί. Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που δεν μπορεί να ανιχνεύσει μια καλά εκπαιδευμένη μύτη», τόνισε.

Η εκπαίδευση των σκύλων μπορεί να διαρκέσει 12 με 18 μήνες. Στην περίπτωση των κοριών, τα σκυλιά ανιχνεύουν μια φερομόνη συνάθροισης που απελευθερώνουν τα έντομα για να προσελκύσουν άλλα έντομα και των δύο φύλων.

«Σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις, μπορείτε να τη μυρίσετε και εσείς», δήλωσε ο Δρ. Ρίτσαρντ Νέιλορ, διευθυντής του Ιδρύματος Bed Bug Foundation, το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα έντομα και συνεργάζεται με σχολές εκπαίδευσης σκύλων.

«Παράγουν μια πολύ έντονη, αναγνωρίσιμη μυρωδιά», πρόσθεσε. Οι κοριοί σπάνια απομακρύνονται περισσότερο από ένα μέτρο από το σημείο όπου τρέφονται και έτσι συχνά βρίσκονται κοντά στην κεφαλή του κρεβατιού, αλλά μπορεί να χρειαστούν ώρες για να τους εντοπίσετε. Οι εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να τους εντοπίσουν μέσα σε λίγα λεπτά, σύμφωνα με τον Τζέικμαν. «Τα έχουμε βρει σε τηλεχειριστήρια τηλεοράσεων και πρίζες», πρόσθεσε.

μετρο αγγλια

Κακό στην ψυχική υγεία-Οι μετακινήσεις και όχι η καθαριότητα φταίνε για τους κοριούς

Οι κοριοί απ’ όσο είναι γνωστό δεν μεταδίδουν ασθένειες. Η πραγματική ζημιά προκαλείται στη ψυχική υγεία του ανθρώπου, καθώς η εμφάνιση κοριών σε ένα σπίτι μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και να δημιουργήσει δυσφορία και εμμονές.

«Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία μπορεί να είναι καταστροφικές», τόνισε ο Νέιλορ.

«Απομονώνει τους ανθρώπους. Νιώθουν ντροπή επειδή οι άλλοι τους συνδέουν ψευδώς με κακές συνθήκες διαβίωσης. Οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν να δουν τους φίλους τους και δεν θέλουν να καλέσουν τους φίλους τους σπίτι τους. Η ποιότητα του ύπνου τους δεν είναι καλή καθώς κοιμούνται με τα φώτα αναμμένα. Επίσης μπορεί να διαρκέσει για αρκετό χρονικό διάστημα. Οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν τους κοριούς να περπατάνε πάνω τους πολύ καιρό αφότου τα έντομα έχουν φύγει», σημείωσε ο Νέιλορ.

Ο Μπράιαν Λιθ, ο οποίος διευθύνει την BDL Canine Services στο South Lanarkshire, εργάζεται με τον Benji, ένα σπρίνγκερ-κόκερ σπάνιελ.

«Δεν έχει να κάνει καθόλου με βρώμικα σπίτια», εξήγησε. «Έχω πάει σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων που είχαν κοριούς», πρόσθεσε.

Ενώ υπάρχει όντως μια αύξηση των κοριών, η οποία ευνοείται από τα ταξίδια, την αυξανόμενη αντίσταση στα εντομοκτόνα και την αγορά μεταχειρισμένων επίπλων, η μεγαλύτερη αύξηση των καταγγελιών μπορεί να οφείλεται στα απανωτά ρεπορτάζ για τους κοριούς και στη φρενίτιδα που επικρατεί στη Γαλλία.

«Ο κόσμος βλέπει τα ρεπορτάζ και πανικοβάλλεται», δήλωσε ο Λιθ, ο οποίος έκανε δύο επιθεωρήσεις το Σάββατο, όπου δεν βρήκε ενδείξεις κοριών.

Ο Νέιλορ υποψιάζεται ότι τα κρούσματα θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα μέσα σε δύο χρόνια,, σύμφωνα με τον Τζέικμαν.

«Πολλές φορές δεν βρίσκουμε κοριούς εκεί που μας καλούν», είπε. «Υπάρχει σίγουρα μια αύξηση, αλλά έχει ενταθεί λόγω του φόβου που νιώθουν οι άνθρωποι. Νομίζω ότι ο φόβος θα ενταθεί όταν τελειώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι και ο κόσμος επιστρέψει από τη Γαλλία».

Διαφήμιση