Αρχική Special Topics Η θηριωδία του πολέμου:Κόβουν την ανάσα οι περιγραφές των ιατροδικαστών για τα...

Η θηριωδία του πολέμου:Κόβουν την ανάσα οι περιγραφές των ιατροδικαστών για τα θύματα στο Ισραήλ

Μόνο με τη νοσηρή του φαντασία θα μπορούσε κάποιος να διανοηθεί ότι άνθρωπος βάλλεται εναντίον κάποιου άλλου με τέτοια ωμότητα! Η εποχή της υπερπληροφόρησης δημιουργεί πολλές φορές πρόσθετες αμφιβολίες για το τί πραγματικά συμβαίνει εδώ και τρεις εβδομάδες στο Ισραήλ και στη Γάζα, αρχής γενομένης από το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς.

0
israhl
Διαφήμιση

 

Ωστόσο, τα “ίχνη”, όπως αυτά αποκαλύπτονται σιγά σιγά στην ψυχρή αίθουσα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του Ισραήλ δίνουν μια γερή “γροθιά στο στομάχι” σε όλους όσοι αντικρύζουν και αντιλαμβάνονται σταδιακά το μέγεθος της φρικαλεότητας που εκτυλίχθηκε την αποφράδα εκείνη ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος ενάντια των ανυποψίαστων πολιτών!  

Ίσως βέβαια κανείς να μη φτάσει ή και να μη θέλει να γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη, μιας και τα πειστήρια που έρχονται από το Κέντρο Ιατροδικαστικής Παθολογίας του Ισραήλ μαρτυρούν την θηριωδία του πολέμου!

Το δεδομένο ωστόσο είναι ο μεγάλος αριθμός των αγνοούμενων, όχι μόνο από το Ισραήλ αλλά και από άλλες χώρες, που περιμένουν καρτερικά να μάθουν τί απέγιναν οι δικοί τους άνθρωποι!

Η  ιατροδικαστική έρευνα για τις φρικαλεότητες της Χαμάς

Το Εθνικό Κέντρο Ιατροδικαστικής του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ  κάλεσε εκπρόσωπους του Τύπου  για να εκθέσουν την  κτηνωδία του πολέμου, που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο κέντρο, προκειμένου να δουν από κοντά τη φρίκη του πολέμου αλλά και να μεταδώσουν τα όσα είδαν οι ιατροδικαστές που αναλαμβάνουν τα χιλιάδες πτώματα.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που κλήθηκαν να εξετάσουν τα απομεινάρια από τα πτώματα που είχαν μπροστά τους συγκλονίζουν και δημιουργούν βαθιά ανησυχία για το μέλλον της ανθρωπότητας!

Τo περιεχόμενο της συνέντευξης βρήκαμε σε γερμανικά μέσα, όπως η Welt, που αναφέρει ότι όπως είπε ένας από τους γιατρούς: “Προς το παρόν, 297 νεκροί δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, επειδή ήταν τόσο άσχημα κατακρεουργημένοι.Οι οικογένειές τους πρέπει να είναι σίγουρες”. Η ηλεκτρονική έκδοση της dailymail έφερε μεταξύ άλλων στο φως της δημοσιότητας και video από την συνέντευξη.

Τέλος στις 20/10/23 δημοσιεύθηκε και στο themedialine.org από τον  Aaron Poris. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  του  αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων που καλύπτει τη Μέση Ανατολή (themedialine.org) κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η ιατροδικαστική ομάδα έδειξε συγκλονιστικές  εικόνες άμορφων καμμένων πτωμάτων που αποδίδονται σε ισραηλινούς  θύματα της Χαμάς.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ όπως εμφανίστηκε στο πρακτορείο themedialine.org

Προσοχή: ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ -ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ από τις μαρτυρίες ιατροδικαστών

“Το να καταπνίξω την επιθυμία να ξεράσω έγινε δύσκολο έργο καθώς περπατούσα στα κατώτερα επίπεδα του Εθνικού Κέντρου Ιατροδικαστικής του Ισραήλ (Abu Kabir) στο Τελ Αβίβ. Η μυρωδιά των σάπιων ανθρώπινων λειψάνων, πολλά από τα οποία ήταν εντελώς αγνώριστα ως ανθρώπινα λόγω της βιαιότητας της επίθεσης, ήταν μερικές φορές υπερβολική για να την αντέξω.”

3. Bound Burnt Hands 2048x1163

Υπό το φως του αυξανόμενου διεθνούς ενδιαφέροντος (και των διαψεύσεων) για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, εκπρόσωποι του παγκόσμιου Τύπου προσκλήθηκαν να δουν από κοντά τη φρίκη.

Οι ιατροδικαστές παθολόγοι, συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινών υπαλλήλων καθώς και εθελοντών από το εξωτερικό, ήταν εμφανώς ενοχλημένοι από τα στοιχεία που είχαν μπροστά τους. Παρά κάθε προσπάθεια να παραμείνουν αντικειμενικοί και αποστασιοποιημένοι -όπως απαιτεί το επάγγελμα- πολλοί κατέρρευσαν σε δάκρυα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής συνέντευξης Τύπου, η ιατροδικαστική ομάδα έδειξε εικόνες από τις έρευνές της. Μεταξύ των εικόνων ήταν εκείνες των απανθρακωμένων χεριών με σημάδια που αποκάλυπταν πού τα χέρια των θυμάτων ήταν δεμένα πίσω από την πλάτη τους με μεταλλικό σύρμα πριν καούν ζωντανά.

imgonline com ua twotoone 0gBnDBXPIts 2048x1481

Ίσως η πιο ανησυχητική εικόνα στην παρουσίαση διαφανειών ήταν μια εντελώς απανθρακωμένη μάζα σάρκας, η οποία με την πρώτη ματιά δεν μπορούσε να θεωρηθεί ότι ανήκε ποτέ σε άνθρωπο. Μόνο μετά από μια αξονική τομογραφία οι ειδικοί μπόρεσαν να διακρίνουν την απανθρωπιά της εικόνας.

Δύο νωτιαίες χορδές -η μία ανήκε σε ενήλικα, η άλλη σε κάποιον νεαρό- ένας γονέας και ένα παιδί δεμένα μαζί με μεταλλικά σύρματα σε μια τελευταία αγκαλιά πριν από την πυρπόληση.

“Έχω δει πολλά πράγματα στα 31 χρόνια της καριέρας μου, αλλά το μέγεθος και η σκληρότητα είναι τρομερό. “Όταν κάνεις αυτή τη δουλειά από κάτω, αποστασιοποιείσαι”, δήλωσε στο The Media Line ο Dr. Chen Kugel, επικεφαλής του Abu Kabir.

“Αλλά στη συνέχεια μαθαίνεις τις ιστορίες και συνδέεσαι με τους ανθρώπους. Είναι δύσκολο να μη νιώσεις την τραγωδία. Είναι τόσο μεγάλη. Και όταν πηγαίνω στον καταυλισμό Shura [όπου συλλέγονται για πρώτη φορά τα πτώματα των νεκρών στο Ισραήλ] και βλέπω κοντέινερ όπως αυτά που βλέπεις στο λιμάνι -αλλά είναι όλα γεμάτα πτώματα… Και ακούς τις ιστορίες -ότι πίσω από τα απανθρακωμένα σώματά τους, συνέβη κάτι τρομερό- είναι πολύ δύσκολο. Έχω δει πολλά πράγματα στην 31χρονη καριέρα μου, αλλά το μέγεθος και η σκληρότητα  είναι τρομερά”, πρόσθεσε ο Kugel.

6. Dr. Kugel Bublil 2048x1536

Ο Δρ Chen Kugel, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ιατροδικαστικής στο Τελ Αβίβ, μιλάει στον Τύπο, 16 Οκτωβρίου 2023. (Aaron Poris/The Media Line)

“Το ποσοστό των πτωμάτων που έχουμε παραλάβει που είναι απανθρακωμένα είναι υψηλό”, εξήγησε ο Kugel. “Πολλοί έχουν τραύματα από πυροβολισμούς στα χέρια τους, που δείχνουν ότι έβαλαν τα χέρια τους στο πρόσωπό τους για να αμυνθούν. Πολλοί κάηκαν ζωντανοί μέσα στα σπίτια τους. … Ξέρουμε ότι κάηκαν ζωντανοί επειδή υπάρχει αιθάλη στην τραχεία τους, στο λαιμό τους – που σημαίνει ότι ανέπνεαν ακόμη όταν τους έβαλαν φωτιά”.

Το μοναδικό έλεος, είπε ο Kugel -αν υπάρχει- είναι ότι τα καμένα θύματα πιθανότατα πέθαναν από την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα και αιθάλης πριν τους σκοτώσει η φωτιά.

Ο Kugel εξήγησε επίσης ότι το ηλικιακό εύρος των θυμάτων κυμαίνεται από 3 μήνες έως 80 ή 90 ετών. Πολλά πτώματα, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών, είναι χωρίς κεφάλι.Στην ερώτηση αν είχαν αποκεφαλιστεί, ο Kugel απάντησε ναι. Αν και παραδέχεται ότι, δεδομένων των συνθηκών, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αν αποκεφαλίστηκαν πριν ή μετά το θάνατο, καθώς και το πώς αποκεφαλίστηκαν, “αν κόπηκαν με μαχαίρι ή ανατινάχτηκαν με RPG”, εξήγησε.

Ο Kugel δεν ήταν μακράν ο μόνος που συγκινήθηκε όταν συζητούσε για την προφανή παρωδία. “Αποστασιοποιούμαστε γιατί πρέπει να δουλέψουμε, αλλά από καιρό σε καιρό σε πιάνει”, δήλωσε στο The Media Line η Dr. Nurit Bublil, επικεφαλής του εργαστηρίου DNA του Abu Kabir.

Η Dr. Nurit Bublil, επικεφαλής του εργαστηρίου DNA στο Εθνικό Κέντρο Ιατροδικαστικής του Ισραήλ, στέκεται δίπλα σε ένα ματωμένο στρώμα μωρού, 16 Οκτωβρίου 2023. (Aaron Poris/The Media Line)

“Χθες, άνοιξα αποδεικτικά στοιχεία από ένα σπίτι σε ένα νότιο κιμπούτς και υπήρχε ένα δημοφιλές βιβλίο συνταγών καλυμμένο με αίμα. … Έχω αυτό το ίδιο βιβλίο και σε κάνει να σκεφτείς μια στιγμή, ότι θα μπορούσε να ήταν η κουζίνα μου, τα παιδιά μου, οι γονείς μου, εγώ. Δεν μπορείς να το αποφύγεις”, είπε.

Επιπλέον, ο μικρός πληθυσμός του Ισραήλ δημιουργεί το γεγονός ότι κανείς δεν απέχει πολύ από τα απόνερα της σφαγής. “Η αδελφή μου έχει μια στενή φίλη της που αγνοείται ακόμα”, είπε η Bublil, καθώς στεκόταν δίπλα σε ένα ματωμένο στρώμα από την κούνια ενός μωρού. Το DNA από το στρώμα θα χρησιμοποιηθεί για την προσπάθεια αναγνώρισης ενός βάναυσα παραμορφωμένου και αγνοούμενου βρέφους.

“Πήρα το μήνυμα σήμερα από τον γείτονά μου”, συνέχισε η Bublil. “Με ρώτησε αν μπορούσα να βοηθήσω, επειδή ο σύζυγος, ο πατέρας, τα δύο ανίψια και η σύζυγος του πεθερού της καλής της φίλης δολοφονήθηκαν επίσης και δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί”.

Αυτή είναι η ουσία της τρέχουσας αποστολής του κέντρου ιατροδικαστικής παθολογίας, στην οποία συμμετέχουν περίπου 200 εμπειρογνώμονες. Ιατροδικαστές, ανθρωπολόγοι, ακτινολόγοι και άλλοι από το Ισραήλ, καθώς και από τις ΗΠΑ, την Ελβετία, τη Νέα Ζηλανδία και από άλλα μέρη του κόσμου έχουν έρθει όχι απλώς για να προσδιορίσουν τα αίτια θανάτου των θυμάτων, αλλά και για να ταυτοποιήσουν τα πτώματα προς ταφή.

Καταπολεμώντας τα δάκρυα, η ισραηλινή ιατροδικαστής Dr. Hagar Mizrahi εξήγησε ότι “όπως γνωρίζετε, ο εβραϊκός λαός πρέπει να θάβει τους νεκρούς του το συντομότερο δυνατό”. Όμως, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από τη σφαγή και περίπου 350 πτώματα παραμένουν αγνώστων στοιχείων. “Έτσι, οι άνθρωποι εδώ στο Abu Kabir κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν και να ταυτοποιήσουν τις πιο σοβαρές περιπτώσεις που φτάνουν”.

Τέσσερα μέρη σε όλη τη χώρα εργάζονται επί του παρόντος για την ταυτοποίηση και την απελευθέρωση των πτωμάτων για ταφή.

Το αρχηγείο της Ισραηλινής Αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ χειρίζεται όλα τα προθανάτια δείγματα και τα προσωπικά αντικείμενα για συγκρίσεις DNA. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εργάζονται για 1-1 σύγκριση DNA χρησιμοποιώντας τα δεδομένα τους για τους στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών αποτυπωμάτων, των οδοντιατρικών αρχείων και του DNA.

Επιπλέον, το Abu Kabir εργάζεται για τη συλλογή δειγμάτων DNA και την ταυτοποίηση των πιο σοβαρών περιπτώσεων. Εκεί καταλήγουν επίσης όλα τα δείγματα DNA από άλλες τοποθεσίες για πρόσθετες δοκιμές. Και στον καταυλισμό Shura κοντά στη Ramla, στο κεντρικό Ισραήλ, συλλέγονται αρχικά όλοι οι νεκροί. Το Shura έχει επί του παρόντος στην κατοχή του περίπου 950 σακούλες με πτώματα.

1. Body bags e1697754727657

Σάκοι πτωμάτων θυμάτων που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, μεταφέρονται στην αυλή πίσω από το Εθνικό Κέντρο Ιατροδικαστικής Παθολογίας στο Τελ Αβίβ. (Aaron Poris/The Media Line)

Η λέξη “σακούλες” γράφεται εδώ αντί για “πτώματα” επειδή δεν είναι σαφές πόσα θύματα υπάρχουν μέσα σε αυτές.

“Τα λείψανα περισσοτέρων του ενός ατόμου μπορεί να βρίσκονται σε μία μόνο σακούλα”, εξήγησε ο Kugel, “και τα λείψανα ενός ατόμου μπορεί να βρίσκονται σε πολλές σακούλες”. Όταν εξετάζουμε τα λείψανα, πρόσθεσε, “γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά άτομα επειδή βλέπουμε διπλά. Για παράδειγμα, αν βλέπουμε δύο οστά από την αριστερή άνω γνάθο, τότε δεν μπορεί να προέρχονται από το ίδιο άτομο”.

Και σε πολλές περιπτώσεις, τα οστά χωρίς έστω και μια κουκίδα εξαγώγιμου DNA είναι το μόνο που έχει απομείνει. Για το λόγο αυτό, ο Kugel δήλωσε ότι οι οικογένειες ορισμένων θυμάτων έχουν δίκιο να φοβούνται το χειρότερο.

2. Bone fragments 2048x1536

Θραύσματα οστών από θύματα που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, 7 Οκτωβρίου. Ανθρωπολόγοι και ιατροδικαστές ταξινομούν το σωρό. Τα λείψανα ανήκουν σε τουλάχιστον τρία άτομα. Η δειγματοληψία DNA δεν θα είναι δυνατή. (Aaron Poris/The Media Line)

“Ελπίζουμε ότι με την αξονική τομογραφία και τις βιοψίες θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον αριθμό των μη αναγνωρισμένων σε λιγότερο από 200. Αλλά μερικούς ανθρώπους δεν θα τους βρούμε ποτέ. Δεν θα τους αναγνωρίσουμε ποτέ. Και οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτό”.

Μιλώντας προσωπικά, η Bublil είπε ότι θέλει ο κόσμος να γνωρίζει ότι:  “Αυτό δεν ήταν μάχη, ούτε στρατιωτική σύγκρουση, ούτε κρατική σύγκρουση, ούτε πολιτική σύγκρουση. [Η Χαμάς] απολάμβανε τις δολοφονίες τόσο πολύ που έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει για να γιορτάσει τους φόνους. Γιόρτασαν το κάψιμο σπιτιών με πολίτες μέσα που δεν τους έκαναν τίποτα. Απολάμβαναν να αρπάζουν μια 18χρονη κοπέλα από ένα πάρτι, ένα φεστιβάλ, να την σέρνουν σε ένα αυτοκίνητο και να την πηγαίνουν στη Γάζα. Και ποιος ξέρει τι συνέβη [σ’ αυτήν] στο ενδιάμεσο. Απολάμβαναν και γιόρταζαν τον θάνατο. … Αυτοί είναι τέρατα. Δεν είναι άνθρωποι… Δεν ήταν φιλεύσπλαχνοι με κανέναν. Κανείς που ήταν ζωντανός και τους συνάντησε δεν έμεινε ζωντανός. Κανείς”.

PALESTINIAN GAZA ISRAEL CONFLICT
Ένας άνδρας αντιδρά καθώς οι πενθούντες μεταφέρουν τα πτώματα μιας παλαιστινιακής οικογένειας που σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή για την ταφή τους σε ένα νεκροταφείο στο Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας στις 11 Οκτωβρίου 2023. Το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς στις 8 Οκτωβρίου μετά από μια συγκλονιστική επίθεση από ξηράς, αέρος και θαλάσσης από τους ισλαμιστές με έδρα τη Γάζα. Ο αριθμός των νεκρών από τη σοκαριστική διασυνοριακή επίθεση των μαχητών της Χαμάς ανήλθε σε 1.200, καθιστώντας την την πιο θανατηφόρα επίθεση στην 75χρονη ιστορία της χώρας, ενώ αξιωματούχοι της Γάζας ανέφεραν ότι περισσότεροι από 900 άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς το Ισραήλ σφυροκοπούσε την περιοχή με αεροπορικές επιδρομές. (Φωτογραφία: SAID KHATIB / AFP)

ΟΗΕ: Ισραήλ και Χαμάς διαπράττουν εγκλήματα πολέμου

 Πάντως,για εγκλήματα πολέμου κι από τις δύο πλευρές ,τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Χαμάς, κάνει λόγο ο  ΟΗΕ, ο οποίος χαρακτήρισε  την αρχική ειδοποίηση του Ισραήλ( που τελικά πήρε παράταση)  προς τους κατοίκους των βόρειων περιοχών της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν τις περιοχές τους και να μετακινηθούν νοτιότερα μέσα σε 24 ώρες,ως «αδύνατον να πραγματοποιηθεί» εκφράζοντας φόβους ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει τραγικές ανθρωπιστικές συνέπειες.

“Και οι δύο πλευρές που εμπλέκονται στις εχθροπραξίες είναι υπεύθυνες για εγκλήματα πολέμου”, κατήγγειλε  σε προηγούμενη ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), Ραβίνα Σαμντασάνι.

“Η εργαλειοποίηση της  έλλειψης ζωτικών και βασικών αγαθών για τον άμαχο πληθυσμό σε ένα πόλεμο ορίζεται ως έγκλημα πολέμου από το Διεθνές Δίκαιο”, αναφέρει η εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού για την ισραηλινή πλευρά, προσθέτοντας ότι “το ίδιο ισχύει και με την αδιάκριτη εκτέλεση αμάχων ή τη σύλληψη ομήρων που διέπραξε η Χαμάς”.

 

Mideast Israel Palestinians
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στη γειτονιά Shijaiyah της πόλης της Γάζας, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, Κυριακή 20 Ιουλίου 2014. Μια γειτονιά της πόλης της Γάζας δέχθηκε την Κυριακή σφοδρά πυρά αρμάτων μάχης καθώς το Ισραήλ διεύρυνε την επίγεια επίθεσή του κατά της Χαμάς, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πανικόβλητοι κάτοικοι να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. (AP Photo/Hatem Moussa)

Η υπηρεσία πάντως των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή (UNRWA) έχει ήδη μετακινήσει πιο νότια την έδρα της, ώστε να συνεχίσει από εκεί απρόσκοπτα – όσο είναι δυνατόν – το συντονισμό του ανθρωπιστικού έργου της.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCAH) ενημέρωσε από την πλευρά του σήμερα ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της ισραηλινής επιθετικότητας ανέρχεται πλέον σε 423.000 άτομα, σχεδόν 25% περισσότεροι από τον προηγούμενο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε εγκαταστάσεις και σχολεία της UNRWA, με την πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό να είναι κάθε στιγμή και πιο δύσκολη, ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι σχεδόν ανύπαρκτες, δεδομένης και της ολοκληρωτικής διακοπής της παροχής ρεύματος.

Πηγή: The Media Line, Dailymail,  EFE

Διαφήμιση