Αρχική Special Topics Σαντορίνη: Αλλάζει η γεωλογική ιστορία του νησιού μετά τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις του...

Σαντορίνη: Αλλάζει η γεωλογική ιστορία του νησιού μετά τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις του IODP

Η γεωλογική ιστορία της Σαντορίνης αλλάζει μετά τα πρώτα αποτελέσματα  που προκύπτουν από τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις του IODP που αποτελούν τη μεγαλύτερη ωκεανογραφική αποστολή στη Μεσόγειο! Η μινωική έκρηξη ήταν η μεγαλύτερη που έχει συμβεί εδώ και 10.000 χρόνια, αλλά δεν ήταν η μόνη! 

0
Κουλόμπο Ηφαίστειο Καθαρή στον Βυθό
Διαφήμιση

Η γεωλογική ιστορία της Σαντορίνης αλλάζει από τα πρώτα αποτελέσματα  που προκύπτουν από τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις του IODP που αποτελούν τη μεγαλύτερη ωκεανογραφική αποστολή στη Μεσόγειο!

Σύνταξη: ecozen.gr

Δεν μοιάζει απλά με ιστορία βγαλμένη από τα έγκατα της γης αλλά  είναι ακριβώς αυτό και συμβαίνει στη Σαντορίνη όπου με τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις του IODP που αποτελούν τη μεγαλύτερη ωκεανογραφική αποστολή στη Μεσόγειο προέκυψαν εντυπωσιακά στοιχεία που αλλάζουν την γεωλογική ιστορία του νησιού.

Υποθαλάσσιες έρευνες Σαντορίνη
Υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στην Σαντορίνη IODP / @Evi Nomikou

Τα πρώτα αποτελέσματα από τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις του IODP αποκαλύπτει σε εκτενές ρεπορτάζ η ιστοσελίδα santorinimagazine.gr και η Χαρά Καπότου που συνάντησε την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού η οποία και εισηγήθηκε την όλη έρευνα στο IOPD! Η πρότασή της έγινε αποδεκτή και εν τέλει εκπροσώπησε την Ελλάδα στην κορυφαία σε όλη τη Μεσόγειο ωκεανογραφική αποστολή!

Να ανησυχούμε για έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης;

‘Όμως γιατί τα συμπεράσματα από τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις του IODP αλλάζουν τη γεωλογική ιστορία της Σαντορίνης; Να ανησυχούμε για έκρηξη του ηφαιστείου και πότε…υπολογίζεται να συμβεί;

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ησπουδαία Ελληνίδα  ερευνήτρια Εύη Νομικού στη Χαρά Καπάτου και το santorinimagazine.gr

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι Μινωική έκρηξη ονομάζεται η καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη που έγινε υπολογίζεται το 1613 π.Χ. κατά την Υστεροκυκλαδική Ι περίοδο στη νήσο Στρογγύλη και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε καλδέρα της Σαντορίνης και την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες πλινιακές εκρήξεις της ιστορικής εποχής.

Να σημειώσουμε εδώ ότι από τις 21 Οκτωβρίου μια νέα ωκεανογραφική αποστολή του SANTORY είναι σε εξέλιξη και σε λίγο καιρό τα νέα δεδομένα από τις μετρήσεις και τις καταγραφές που γίνονται σε πραγματικό χρόνο θα είναι στη διάθεση μας μέσω των δημοσιεύσεων της επιστημονικής ομάδας. Ο κόσμος των ηφαιστείων αποδεικνύεται ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες πληροφορίες.

Τι ανακάλυψαν για την Μινωϊκή έκρηξη

Απαντήθηκε πόσο μεγάλη ήταν η Μινωϊκή έκρηξη μας λέει η Εύη Νομικού. Η έκρηξη ήταν μεγάλη αλλά η ηφαιστειακή τέφρα που πιστεύαμε ότι είχε εξαπλωθεί σε πολύ μεγαλύτερο χώρο γύρω από τη Σαντορίνη βρήκαμε από τις γεωτρήσεις ότι τελικά δεν ήταν τόσο πολύ εξαπλωμένη. Παρ’ όλο που ο όγκος του ηφαιστειακού υλικού που εκτινάχθηκε είναι λιγότερος από αυτόν που υπολογίζαμε  τόσα χρόνια η έκρηξη ήταν τόσο καταστροφική και τα αποτελέσματα τα γνωρίζει όλος ο κόσμος  την καταστροφή του Μινωϊκού πολιτισμού.

Παρότι που σαν δύναμη το ηφαιστειακό υλικό δεν πήγε πάρα πολύ μακριά και όμως η έκρηξη παραμένει μία από τις πιο καταστροφικές εκρήξεις τα τελευταία 10.000 χρόνια.

Σαντορίνη επιστήμονες υποθαλάσσιες γεωτρήσεις
Οι υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στη Σαντορίνη ήταν μια αποστολή που στοίχισε περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια (!) και χρηματοδοτήθηκε από το  IODP/@Εvi Nomikou

Υπάρχουν άλλες εκρήξεις όμως που βρήκαμε και τώρα χρονολογούνται οι οποίες ήταν πολύ μεγαλύτερες και πιστεύουμε ότι θα βρούμε και άλλες. Τα δεδομένα αναλύονται είναι μόλις οκτώ μήνες που έχουν περάσει. Πρώτη φορά βγαίνουν τόσο γρήγορα αποτελέσματα από το IODP και αυτό γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε την ιστορία της Σαντορίνης.

Ανακαλύφθηκε μεγάλη έκρηξη μεταξύ Ακρωτηρίου και Χριστιανών

Κάναμε πάρα πολλές  ερευνητικές γεωτρήσεις γύρω από το χώρο της Σαντορίνης και της Καλντέρας μας λέει η Εύη Νομικού.

Το πρώτο εύρημα έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communication  και πρόκειται για μια μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου στο χώρο μεταξύ Ακρωτηρίου και Χριστιανών. Αυτή η έκρηξη ήταν πάρα πολύ μεγάλη και εξαπλώθηκε επίσης γύρω από τη Σαντορίνη.

Το ανακαλύψαμε καθώς βρήκαμε το αποτύπωμα της έκρηξης που είναι η ηφαιστειακή τέφρα στις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις που κάναμε. Οι επιστήμονες δεν γνώριζαν για αυτή την έκρηξη,  αναφέρει η Eύη Νομικού και τονίζει πως “ξαναγράφεται η γεωλογική ιστορία της Σαντορίνης”. O λόγος που λέμε κάτι τέτοιο είναι γιατί βρήκαμε πάρα πολλές ηφαιστειακές τέφρες , ηφαιστειακά στρώματα ελαφρόπετρας τα οποία δεν γνώριζαν οι επιστήμονες μέχρι τώρα γιατί μελετούσαν μόνο τη χέρσο. Στη χέρσο έχεις έναν περιορισμένο χώρο μελέτης . Ο υποθαλάσσιος χώρος είναι πολύ μεγαλύτερος και οι πυροκλαστικές ροές,  η ηφαιστειακή τέφρα εξαπλώνεται, αναφέρει.

“Είχαμε διάφορες δυσκολίες στην αποστολή ειδικά μέσα στην Καλντέρα όπου βρήκαμε αλλεπάλληλες στρώσεις ελαφρόπετρας που ήταν πολύ λογικό”.

Τι έδειξε ο Κολούμπος; Δεν είναι μόνο η έκρηξη του 1650 που γνωρίζαμε

Hehe Chen, Γεωλόγος, China University of Geosciences, εργάζεται σε παρατηρήσεις δομικής γεωλογίας των πυρήνων. (Thomas Ronge, IODP JRSO)

Οι γεωτρήσεις στο ηφαίστειο Κολούμπο έγιναν εκτός ηφαιστειακού χώρου στις πλαγιές του (Δυτικά, ΝοτιοΔυτικά, ΒοριοΑνατολικά) .Ο Κολούμπος έχει ένα έντονο υδροθερμικό πεδίο επομένως απαγορευόταν να τον τρυπήσουμε μας λέει η Αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην αποστολή του IODP.

Τα πρώτα αποτελέσματα των υποθαλάσσιων γεωτρήσεων δείχνουν ότι ο Κολούμπος έχει κάνει περισσότερες εκρήξεις εκτός από την τελευταία του 1650. Η χρονολόγηση θα γίνει στην πορεία καθώς είναι μια χρονοβόρα διαδικασία για να καταλήξουν, πόσες εκρήξεις, πότε έγιναν, έτσι θα μπορέσουν να ανακαλύψουν και να καταλήξουν πόσες μεγάλες εκρήξεις έχει δώσει ένα ηφαίστειο. Τη μοναδική έκρηξη που ξέρουμε εμείς είναι το 1650. Δείτε ΕΔΩ όλη τη δημοσιογραφική έρευνα του santorinimagazine

Σαντορίνη υποθαλλάσιες γεωτρήσεις
Yποθαλάσσιες Γεωτρήσεις IODP/@Εvi Nomikou

Ας θυμηθούμε τον στόχο της ωκεανογραφικής αποστολής του ΙΟDP

Στόχος της ωκεανογραφικής αποστολής που πραγματοποίησε τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις του IODP ήταν να  αποκαλύψει τη γεωλογική ιστορία της περιοχής μέσω των υποθαλάσσιων ερευνητικών γεωτρήσεων.

  • Η αναδιαμόρφωση της πλήρους ηφαιστειακής ιστορίας του ηφαιστειακού συμπλέγματος , από τη γένεση του έως σήμερα.
  • Ο προσδιορισμός της ενεργότητας των υποθαλάσσιων ρηγμάτων που οριοθετούν τις θαλάσσιες λεκάνες και συσχετισμός αυτών με την ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής.
  • Η τεκμηρίωση της πετρογένεσης, εξέλιξης και αποθήκευσης μάγματος στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα, τόσο χρονικά όσο και χωρικά.
  • Η τεκμηρίωση των διαδικασιών, των προϊόντων και των πιθανών επιπτώσεων της έκρηξης κατά την Ύστερη Χάλκινη εποχή στη Σαντορίνη (Μινωική έκρηξη).
  • Η μελέτη της ιστορίας, της δυναμικής και των κινδύνων των υποθαλάσσιων εκρήξεων των Καμένων και του Κολούμπο.
  • Η τεκμηρίωση της μετάβασης από ηπειρωτικό σε θαλάσσιο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της υποβύθισης στην περιοχή του Αιγαίου.
  • Η αναζήτηση της παρουσίας της μικροβιακής ζωής στα πετρώματα της καλντέρας της Σαντορίνης και της περιοχής γύρω από τον Κολούμπο, και πώς αντέδρασε στις επαναλαμβανόμενες ηφαιστειακές εκρήξεις

ΠΗΓΗ: santorinimagazine.gr

Διαφήμιση