Αρχική Special Topics Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Μεγάλα “θύματα” οι έφηβοι και δη τα κορίτσια-Τι...

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Μεγάλα “θύματα” οι έφηβοι και δη τα κορίτσια-Τι αποκαλύπτει έρευνα

«Η ψυχική υγεία ως παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα». Αυτό είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμια Ημέρας Ψυχικής Υγείας, που στοχεύει στην βελτίωση της γνώσης, την ευαισθητοποίηση και την προώθηση δράσεων που προάγουν και προστατεύουν την ψυχική υγεία όλων ως παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα.

0
Ψυχική Υγεία
Διαφήμιση

Η ψυχική υγεία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για όλους. Είναι το παγκόσμιο μήνυμα που στέλνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, τονίζοντας ότι κάθε άτομο με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, όπου και αν βρίσκεται πρέπει να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ψυχικής υγείας. Σε αυτό περιλαμβάνεται το δικαίωμα προστασίας από κινδύνους ψυχικής υγείας, το δικαίωμα σε διαθέσιμη, προσβάσιμη, αποδεκτή και καλής ποιότητας φροντίδα και το δικαίωμα στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ένταξη στην κοινότητα.

Έχει παρατηρηθεί, πως ιδιαίτερα στις επαρχιακές πόλεις, η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι αρκετά περιορισμένη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα να αποκλείονται, και να βιώνουν ένα ευρύ και συνεχές φάσμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η 10η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα ψυχικά νοσήματα, την εκπαίδευση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες και την κινητοποίηση για την στήριξη της ψυχικής υγείας. Την πρωτοβουλία για την θέσπιση της ημέρας αυτής πήραν το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας (WFMH) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ-WHO), περιγράφει την ψυχική υγεία ως μια «κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας, στην οποία το άτομο είναι ικανοποιημένο από τα προσωπικά του επιτεύγματα, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και είναι σε θέση να προσφέρει στην κοινότητα».

ψυχικη υγεια

Διακρατική έρευνα για την ψυχική υγεία Εφήβων δείχνει επιδείνωση στους εφήβους – κυρίως στα κορίτσια – Δεν εξαιρείται η Ελλάδα

Δείκτες όπως το αντιληπτό επίπεδο (σωματικής) υγείας και το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή παρουσιάζουν επιδείνωση τα τελευταία χρόνια, ενώ επιπλέον δείκτες όπως τα εμμένοντα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας. Σε όλες τις περιπτώσεις, η επιδείνωση των δεικτών ψυχικής υγείας παρουσιάζεται εντονότερη στα κορίτσια, απ’ ό,τι στα αγόρια. Τα παραπάνω προκύπτουν από την διακρατική έρευνα με τίτλο «Έρευνα για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Εφήβων» (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC), τα αποτελέσματα της οποία δημοσιεύει σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φέρνει στο φως μια εκτεταμένη και ανησυχητική τάση σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία: την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των εφήβων-κυρίως των κοριτσιών.

ψυχικη υγεια1

Η ψυχική υγεία των εφήβων στην Ελλάδα

Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση στις παραπάνω τάσεις. Ειδικότερα, το 2022 (έτος συλλογής των πιο πρόσφατων δεδομένων) «πολύ καλή» υγεία ανέφεραν ότι έχουν μόνο δύο στους 5 εφήβους (42%) στην Ελλάδα, με το ποσοστό του δείκτη αυτού να είναι σταθερά μειούμενο κατά τη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας-ιδιαίτερα στο τελευταίο της μέρος.

Παρόμοια, μόλις ένας στους 3 εφήβους (32%) στη χώρα μας ανέφερε «υψηλά» επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή το 2022, με το ποσοστό αυτό να είναι επίσης σταθερά σε πτώση σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας.

Τέλος, το 60% των εφήβων ανέφεραν εμμένουσες ψυχολογικές ή/και σωματικές ενοχλήσεις το 2022. Και, παρόλο που η τάση στο ποσοστό αυτό ήταν πτωτική μέχρι το 2014, την τελευταία 10ετία υπήρξε ανακοπή και αύξηση, η οποία επίσης εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία χρόνια.

Υψηλότερα επίπεδα αντιληπτής (σωματικής) υγείας και αυτεπάρκειας στους εφήβους στην Ελλάδα

Η Έκθεση της διακρατικής έρευνας HBSC για το 2021/22 (συμμετείχαν σε αυτήν περίπου 280.000 έφηβοι ηλικίας 11, 13 και 15 ετών από 44 χώρες, περίπου 6.500 εξ αυτών στην Ελλάδα), αναδεικνύει και την ιδιαιτερότητα του εφηβικού πληθυσμού της χώρας μας έναντι των άλλων χωρών.

Για παράδειγμα, το αντιληπτό επίπεδο (σωματικής) υγείας στους εφήβους -αν και όχι σε επιθυμητά επίπεδα- είναι στη χώρα μας σημαντικά υψηλότερο (42%) του διακρατικού μέσου όρου (36%).

Στην Ελλάδα παρατηρούνται επιπλέον υψηλότερα ποσοστά εφήβων με αυτεπάρκεια-με ευχέρεια, δηλαδή, στο να βρίσκουν λύσεις σε μικρές ή μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν (69%, και 61%, αντίστοιχα) και να φέρνουν σε πέρας το έργο και τα καθήκοντα που έχουν αναλάβει (60% και 57%, αντίστοιχα).

Τέλος, και δείκτες όπως το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή και το αντιληπτό επίπεδο ψυχικής ευεξίας (mental well-being) βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσον όρο του προγράμματος συνολικά.

υγεία - ευεξία - συνήθειες
Εικόνα: UNSPLASH/A. L.

Υψηλότερα επίπεδα εκδήλωσης ενοχλήσεων ψυχολογικής και σωματικής φύσης

Από την άλλη, σημαντικά υψηλότερο ποσοστό έφηβων αγοριών και κοριτσιών στην Ελλάδα (60%, έναντι 44% του διακρατικού μέσου όρου) αναφέρουν εμμένουσες ψυχολογικές και σωματικές ενοχλήσεις.

Ειδικότερα, περισσότεροι από τους μισούς αισθάνονται συχνά νευρικότητα (53%) και ευερεθιστότητα (51%), ένας/μία στους/στις 3 (35%) είναι συχνά «στα κάτω τους» (ενδεικτικό θλίψης) και σε παρόμοια περίπου αναλογία (30%) έχουν δυσκολίες ύπνου.

Τέλος, ένας στους 4 (25%) έχει συχνά πονοκέφαλους και σε ίδια αναλογία (24%) έχει πόνους στη μέση (ενδεικτικό απουσίας άσκησης και αδράνειας).

Έμφαση στην προαγωγή της υγείας και την ενίσχυση των δεξιοτήτων ζωής στους μαθητές

Όπως και διεθνώς, έτσι και στην Ελλάδα, οι δείκτες ψυχικής υγείας και ευεξίας επιδεινώνονται με την ηλικία-το πέρασμα δηλαδή από τα 11 στα 13 και ακολούθως στα 15 έτη. Ωστόσο, αυτό που αποτελεί ιδιαιτερότητα για την Ελλάδα είναι ότι η επιδείνωση αυτή φαίνεται να είναι σχεδόν παντού εντονότερη κυρίως κατά τη μετάβαση από το δημοτικό (ηλικία των 11) στο Γυμνάσιο (ηλικία των 13), παρά κατά τη μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο (ηλικία των 15).

Στη βάση των παραπάνω, η έμφαση στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί σε παρεμβάσεις προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, ιδιαίτερα στο σχολικό πλαίσιο.

Ο Τάσος Φωτίου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της έρευνας HBSC στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ», που υλοποιεί την έρευνα HBSC στην Ελλάδα από το 1998, επισημαίνει: «Τα ευρήματα της έρευνας, δεν μας δίνουν μόνο τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε την κατάσταση στη χώρα μας και να τη συγκρίνουμε με εκείνην των άλλων χωρών. Μας δίνουν επιπλέον την αφορμή να δουλέψουμε μαζί με τους/τις ειδικούς στο χώρο της πρόληψης και της προαγωγής της εφηβικής υγείας για το σχεδιασμό παρεμβάσεων για το σχολείο, την οικογένεια και την κοινότητα (ψηφιακή και μη) που τεκμηριωμένα μπορούν να ανατρέψουν την διαφαινόμενη τάση επιδείνωσης και να ενισχύσουν την ευεξία του -από κάθε άποψη- πολύ σημαντικού αυτού πληθυσμού».

life project

Life Project | Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας:

Ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που μας αφορά όλους

Σήμερα, 10 Οκτωβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Η ψυχική υγεία και η προσωπική δουλειά με τον εαυτό μας είναι σημαντική και αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Η φροντίδα της ψυχής μας αφορά όλους!

Η εταιρεία μας σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Keybooks διοργανώνει το μεγαλύτερο και σημαντικότερο event αυτογνωσίας, το Life Project. Μία ημέρα γεμάτη ομιλίες, συζητήσεις και workshops για όλους τους ανθρώπους, σε όποια κοινωνική θέση κι αν ανήκουν, από επιχειρηματίες και διευθυντικά στελέχη μέχρι γονείς και παιδιά.

Επωφεληθείτε από αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία!

Εξασφαλίστε άμεσα τα εισιτήριά σας!

Διάθεση εισιτηρίων στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης: lifeproject.gr

Life Project: 18.11.2023, Ωδείο Αθηνών 11.00 – 20.00

#LifeProjectGR

Διαφήμιση