Αρχική Ειδήσεις ΟΑΚΑ: Στην εισαγγελία Πρωτοδικών η υπόθεση για τα στέγαστρα-Κλειστό “μέχρι νεωτέρας” το...

ΟΑΚΑ: Στην εισαγγελία Πρωτοδικών η υπόθεση για τα στέγαστρα-Κλειστό “μέχρι νεωτέρας” το στάδιο

Στα …χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών βρίσκεται ο φάκελος στατικότητας για τα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες από κατοίκους για πολυετή έλλειψη συντήρησης κι ενώ αναμένεται και δεύτερη τεχνική μελέτη.

0
Στέγαστρο Καλατράβα 3
Διαφήμιση

Μετά τις αποκαλύψεις για την έλλειψη ασφάλειας και την αδιαφορία για τη συντήρηση στα στέγαστρα στο Ολυμπιακό στάδιο (ΟΑΚΑ), το προσωρινό λουκέτο ήταν αναπόφευκτο: Ωστόσο με αυτήν την απόφαση ανέκυψαν σοβαρά σε ότι αφορά την προετοιμασία των αθλητών, αλλά και τους χώρους διεξαγωγής των αγώνων των ομάδων, για το μέλλον των οποίων αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση.

Έρευνα σε βάθος πενταετίας διέταξε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών ζητώντας απαντήσεις στα παρακάτω:

  • ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν;
  • αν υπήρχαν εισηγήσεις  (άλλων οργάνων) για περιοδική συντήρηση (κι αν ναι  σε ποιους είχαν υποβληθεί) και ποια  ήταν η κατάληξή τους;
  • γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή;

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα αδικήματα της:

  • έκθεσης σε κίνδυνο και
  • παραβίασης κανόνων οικοδομικής ασφάλειας

Ειδική ομάδα του ΤΕΕ σε συνεργασία με επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιήσουν νέα αυτοψία με στόχο να εξακριβωθεί εάν οι διαβρώσεις σχετίζονται με στατικότητα ή είναι δομικό το πρόβλημα.

Κ. Σπυράκος: Εγχειρίδιο υπήρχε, προφανώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί

Όταν παρελήφθη το στάδιο αυτό παρελήφθη πιστεύω με τις σωστές διαδικασίες. Γνωρίζουμε ότι η άδειά του ήταν άδεια πέργκολας, είναι γνωστό πλέον ή κάποια άδεια που δεν ήταν αντίστοιχη για τα συγκεκριμένα δύο κτίρια. Έχουν εντοπιστεί προβλήματα, σοβαρά προβλήματα. Εγώ δεν είμαι αισιόδοξος ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θα τεθεί πάλι το στάδιο σε χρήση, τόνισε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών του ΕΜΠ, Κώστας Σπυράκος.

«Το έχω περπατήσει στο στάδιο, έχω περπατήσει και μέσα στους σωλήνες τους μεγάλους. Έχω δει πια σε ποια κατάσταση ήταν αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχω δει τι συμβαίνει στην πορεία του χρόνου. Υπήρχαν προβλήματα, αλλά από τη στιγμή που έχει επαναληφθεί αυτό το στάδιο, το οποίο όπως γνωρίζετε είχε βγει με μια άδεια όχι αντίστοιχη για το μέγεθος του έργου λόγω των συνθηκών. Τα προβλήματα λοιπόν αυτά, εφόσον έχει παραληφθεί, είναι θέμα συντήρησης. Αν δηλαδή είχαν γίνει αυτά τα βήματα, δεν θα είχαμε αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε.
Στέγαστρο Καλατράβα !!!!!!!!!!!!!!

Π. Καρύδης: Κρίσιμος ο ρόλος των ταλαντώσεων

Έχουμε τα εξής στάδια που πρέπει να περάσουμε για να αποδοθεί στη χρήση με ασφάλεια. Το πρώτο στάδιο είναι να γίνουν οι επόμενες μελέτες που έχουν εξαγγελθεί. Το δεύτερο στάδιο είναι να γίνουν οι μελέτες αποκατάστασης, τι χρειάζεται να γίνει. Και το τρίτο στάδιο είναι να γίνει η ανάθεση της κατασκευής της αποκατάστασης, είπε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης.

Ο Π. Καρύδης εξηγεί ότι αυξάνοντας το εύρος των δονήσεων, «δηλαδή πόσο κουνάει, κουνάει παραπάνω, παραπάνω και παραπάνω, αυτές οι δονήσεις δημιουργούν το φαινόμενο της κόπωσης των υλικών. Είναι γνωστή στη μηχανική η κόπωση των υλικών με αποτέλεσμα να σπάει το υλικό». Ο κ. Καρύδης διευκρίνισε ότι μιλάει για το στέγαστρο ενώ αναφερόμενος στις κερκίδες είπε «είναι ένα παλιό θέμα το οποίο κατά την άποψή μου είναι ακόμα εκκρεμές.

H διοίκηση του ΟΑΚΑ, εν αναμονή της επανεξέτασης της μελέτης που υποστηρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα στατικής επάρκειας στα στέγαστρα Καλατράβα, έβαλε λουκέτο στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο. Η επαναξιολόγηση θα ξεκινήσει άμεσα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, προκειμένου να ερευνηθούν και να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα τεχνικής μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ, που αναλύονται σε 4 τόμους, 1500 σελίδων.

Οι έλεγχοι του 2022, το ΤΑΙΠΕΔ και το πόρισμα

Η πρώτη σύμβαση μελέτης στατικής επάρκειας έγινε το Νοέμβριο του  2022 και λίγο αργότερα ξεκίνησαν οι έλεγχοι στις  μεταλλικές κατασκευές  και τα πολυκαρβονικά στέγαστρα.

Τον Απρίλιο του 2023 το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευε φωτογραφίες με εναερίτες σκαρφαλωμένους στο στέγαστρο Καλατράβα, να πραγματοποιούν αυτοψία, καθώς το έργο της «Ανακαίνισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών» ύψους 43 εκ. ευρώ είχε ανατεθεί στην Ειδική Μονάδα Σύμβασης Στρατηγικών Έργων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Τέλη Σεπτεμβρίου  το ΤΑΙΠΕΔ παρέδωσε το πόρισμα στη διοίκηση του ΟΑΚΑ, το οποίο υποστήριζε ότι τα στέγαστρα στο εμβληματικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο δεν έχουν την απαιτούμενη στατική επάρκεια και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας.

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού από τα δύο στάδια.

Διαφήμιση