Αρχική Ειδήσεις Καυσόξυλα: “Χλιαρή” η ζήτηση φέτος-Ο καλός καιρός φέρνει πτώση στην τιμή τους

Καυσόξυλα: “Χλιαρή” η ζήτηση φέτος-Ο καλός καιρός φέρνει πτώση στην τιμή τους

Μπορεί η τιμή για τα καυσόξυλα φέτος να είναι πιο δελεαστική, αφού έχει υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με πέρυσι, η ζήτηση όμως εξακολουθεί να είναι “χλιαρή”, καθώς ο καλός καιρός αλλά και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία έθεσαν σε δεύτερη μοίρα το ζήτημα της θέρμανσης.

0
καυσοξυλα 2
Διαφήμιση
Οι επαγγελματίες που εμπορεύονται καυσόξυλα βλέπουν τη φετινή χρονιά περιορισμένη ζήτηση από τους καταναλωτές, εκτιμώντας ότι οι πλημμύρες άλλαξαν τον προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών που τέτοια εποχή προετοιμαζόντουσαν για τον χειμώνα και τον τρόπο με το οποίο θα εξασφαλίσουν τη θέρμανσή τους.

Αλλά και  για τις περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις των πλημμυρών ο γενικότερος οικογενειακός προγραμματισμός και η καλή θερμοκρασία έχουν μεταθέσει για αργότερα αυτές τις προμήθειες. Το γεγονός δε, ότι ο περσινός χειμώνας ήταν ήπιος με αποτέλεσμα να μην καταναλωθεί το σύνολο των προμηθειών ενισχύει την εικόνα που θέλει τους καταναλωτές να μην έχουν εκδηλώσει ακόμα ζωηρό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις της αγοράς τις επόμενες μέρες και μέχρι το τέλος του μήνα η ζήτηση για καυσόξυλα θα κορυφωθεί. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι έμποροι, φέτος, η τιμή για ένα κυβικό μέτρο ξεκινά από 95 ευρώ όταν πέρυσι έφτανε τα 125 ευρώ.

Σημειώνεται ότι πέρυσι, για να βάλει τέλος στο ράλι τιμών στην αγορά στερεών καυσίμων θέρμανσης, το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε σε τροπολογία με την οποία έθεσε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων που τα εμπορεύονται.

Το περιθώριο μεικτού κέρδους για τα συγκεκριμένα καύσιμα, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο ποσοστό, ανά μονάδα όγκου ή βάρους που ίσχυε πριν την 1η Νοεμβρίου 2021.

τζάκι

Επίσης, είχε θεσπιστεί το μέτρο της παρακολούθησης των αποθεμάτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης καυσόξυλων, πέλλετ, μπρικετών και προσανάμματος προκειμένου, αφ’ ενός η πολιτεία να έχει άμεση εποπτεία επί των διαθέσιμων στην αγορά ποσοτήτων ξυλείας που προορίζεται για καύση, αφ’ ετέρου να είναι δυνατός ο άμεσος εντοπισμός των επιχειρήσεων που επιλέγουν να διακρατούν υψηλά αποθέματα ξυλείας, χωρίς να τα διοχετεύουν στην αγορά, προκειμένου να επωφεληθούν από πιθανή αύξηση των τιμών που θα προκληθεί είτε ως αποτέλεσμα φημολογίας είτε ως αποτέλεσμα δόλιας δημιουργίας τεχνητών ελλείψεων.

Πάντως, φέτος η αγορά φαίνεται πιο ισορροπημένη κι αυτό είναι ένα θέμα που παρακολουθεί το υπουργείο Ανάπτυξης ενώ οι έλεγχοι είναι συνεχείς.

 

Διαφήμιση