Αρχική Ειδήσεις Βρούτσης: Χωρίς χρονοδιάγραμμα το κεντρικό στάδιο στο ΟΑΚΑ-Εντός του 2024 -ίσως-το άνοιγμα...

Βρούτσης: Χωρίς χρονοδιάγραμμα το κεντρικό στάδιο στο ΟΑΚΑ-Εντός του 2024 -ίσως-το άνοιγμα του ποδηλατοδρόμιου

Ανοιχτό παραμένει το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανοίξει το κεντρικό στάδιο στο ΟΑΚΑ, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα γύρω από τις ζημιές που έχει υποστεί το ολυμπιακό ποληλατοδρόμιο.

0
Στέγαστρο καλατράβα Ολυμπιακό Στάδιο
Διαφήμιση

Σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης αυτό συμβαίνει διότι αναμένονται τα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το σενάριο να παραμείνει κλειστό το στάδιο μέχρι το καλοκαίρι, αφού οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης φαίνεται να απαιτούν πολύ χρόνο και χρήμα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Βρούτσης για το ΟΑΚΑ: “Την Πέμπτη αργά έλαβα την μελέτη από την συγκεκριμένη εταιρεία, οπότε την Παρασκευή έκανα αυτό που έπρεπε ως αυτονόητο ως υπουργός. Μια μελέτη η οποία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε αστοχίες στο θέμα της στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα και στα δύο αυτά μεγάλα αθλητικά κέντρα, δηλαδή στο ποδηλατοδρόμιο και στο γήπεδο. Και αυτόματα την Παρασκευή έδωσα εντολή να κλείσει προσωρινά το ΟΑΚΑ μέχρι να προχωρήσουμε σε μία δεύτερη μελέτη, Δεν έχει κλείσει το ΟΑΚΑ στο σύνολό του. Το ΟΑΚΑ είναι μία αθλητική περιοχή της πατρίδας μας, εμβληματική, χίλια στρέμματα, έχει δεκάδες αθλητικές εγκαταστάσεις. Κλείσαμε το ποδηλατοδρόμιο και το γήπεδο. Εδώ λοιπόν είμαστε στην χρονική στιγμή που πλέον προχωράμε στο επόμενο βήμα. Το επόμενο βήμα είναι αυτό που έχω ήδη ανακοινώσει. Προχωράμε στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, τον θεσμικό και τεχνικό σύμβουλο της κάθε κυβέρνησης και ζήτησα από το Τεχνικό Επιμελητήριο με τη διαβίβαση όλου του φακέλου της μελέτης να επαναξιολογήσουν και να τοποθετηθούν στο πλαίσιο επιβεβαίωσης ή όχι της μελέτης που τους παρέδωσα” τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Σε ερώτηση για το εάν είναι η μοναδική μελέτη που έχει στα χέρια του απάντησε: “Να το ξεκαθαρίσω γιατί και εγώ άκουσα για κάποια δημοσιεύματα. Μόλις πήρα τη μελέτη στα χέρια μου αντέδρασα ακαριαία. Χωρίς μελέτη δεν μπορούσα να αντιδράσω. Η μελέτη έδειχνε ευρήματα τα οποία μιλούσαν για την αξιοπιστία της στατικότητας πλέον του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου του ΟΑΚΑ. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα και έκανα νομίζω το αυτονόητο σε χρόνο ακαριαίο. Αυτό που γνωρίζω για το παρελθόν αυτές τις μέρες είναι δύο πράγματα. Πρώτον, όσον αφορά την ταλάντωση για τις εξέδρες. Ρώτησα τις υπηρεσίες και μου είπαν “ναι, πράγματι δημιουργήθηκε ένα ζήτημα το 2018 και διεξήχθη μία μελέτη με βάση αυτή την ταλάντωση που παρατηρήθηκε ως φαινόμενο στα τηλεοπτικά μέσα και η μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις εξέδρες. Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα. Δεύτερον, όχι, δεν έχω καμία άλλη μελέτη στα χέρια μου“.

Γνωρίζω ότι μία εταιρεία πήρε το συγκεκριμένο έργο από τα 57 εκατομμύρια που η κυβέρνηση αυτή για πρώτη φορά έδωσε χρήματα για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ και για να αξιολογηθούν και τα στέγαστρα Καλατράβα για την ασφάλεια των θεατών και φιλάθλων. Εγώ ήξερα ότι αυτή η μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόλις μου πρωτοκολλήθηκε βράδυ της Πέμπτης στο γραφείο μου, την επόμενη μέρα έκλεισα το ΟΑΚΑ στις δύο αυτές αθλητικές περιοχές” εξήγησε.

Για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το 2019 ξεκίνησε μία άλλη έρευνα που ολοκληρώθηκε το 2020 και αφορούσε πάλι στο ΟΑΚΑ και πάλι στα προβλήματα συντήρησης, ο κ. Βρούτσης σημείωσε: “Απαντώ ότι δεν έχω λάβει καμία γνώση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν έχω γνώση ότι υπήρξε άλλη μελέτη, ότι διεξήχθη μελέτη και υπήρχε πόρισμα από την άλλη μελέτη. Επειδή και εγώ το είδα σήμερα αυτό, θα διενεργήσει εδώ ένα έλεγχο, να δω αν υπήρχε και τι έχει γίνει συγκεκριμένα. Δεν μπορεί κάποιος σε ένα υπουργείο να γνωρίζει για όλα τα κτίρια και τα υπόλοιπα“.

Επίσης, σημείωσε ότι στο εξής κανένα αθλητικό κέντρο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει στη χώρα μας εάν δεν έχει άδεια πυρασφάλειας και στατική άδεια. “Μέσα σε αυτό το μήνα που είμαι υπουργός, ήρθε στα χέρια μου να υπογράψω την υπουργική απόφαση για όλα τα αθλητικά κέντρα της χώρας. Αυτό δεν πήρε διάσταση επικοινωνιακή, ίσως γιατί ακόμα δεν είχε γίνει το θέμα του ΟΑΚΑ. Η απόφαση αυτή που έπρεπε να υπογράψω ήταν μία διαδικασία η οποία γίνεται για πάρα πολλές δεκαετίες από τον εκάστοτε Υπουργό Αθλητισμού που υπογράφει την παράταση αδειοδότησης όλων των αθλητικών κέντρων, δημοτικών, περιφερειακών και εθνικών αθλητικών κέντρων. Σας διαβεβαιώ λοιπόν, ότι χωρίς δεύτερη σκέψη υπέγραψα αυτή την απόφαση με μία δομική αλλαγή. Κανένα αθλητικό κέντρο δεν μπορεί να υπάρξει πλέον σε επίπεδο λειτουργίας στην πατρίδα μας, εάν δεν έχει δύο προϋποθέσεις: άδεια πυρασφάλειας και στατική άδεια“.

Βρούτσης
(EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

Στο εξωτερικό για τις προπονήσεις οι αθλητές που μένουν “άστεγοι” 

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ακόμα ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο κάλεσε όλες τις ομοσπονδίες στο γραφείο του, όλους τους προέδρους των αθλητικών κέντρων και μέσα από μία εξαντλητική διαδικασία, μέσα σε 48 ώρες, βρέθηκε τρόπος να λυθούν οι οργανωτικές αρρυθμίες που δημιουργήθηκαν από το κλείσιμο δύο αθλητικών κέντρων στο ΟΑΚΑ. “Αυτό το αντιμετωπίσαμε σε ένα ποσοστό 95%. Ανάμεσα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις πολλών αθλημάτων, βρήκαμε λύση. Δύο ομάδες, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, θίγονται περισσότερο από τον καθένα, όπως και η ποδηλασία. Βρήκαμε τρόπο θα χρηματοδοτήσουμε με πόρους του υπουργείου να πάνε στο εξωτερικό οι Ολυμπιονίκες μας για να κάνουν την προπόνηση τους. Αυτοί που θα συμμετέχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες και θα προσπαθήσουν να προκριθούν. Όσο αφορά στον Παναθηναϊκό. Έχω μιλήσει με την οικογένεια του Παναθηναϊκού, έχω δεσμευτεί ότι όποτε χρειαστεί θα είμαστε κοντά τους. Βεβαίως αν υπάρχουν θέματα αποζημίωσης στον Παναθηναϊκό, είμαστε ανοιχτοί… Εάν και εφόσον ο Παναθηναϊκός πρέπει να αποζημιωθεί, θα πάρει και το τελευταίο του ευρώ. Όσον αφορά την ΑΕΚ και εκεί υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα για το χάντμπολ. Είναι μία ευρωπαϊκή ομάδα με διακρίσεις, πρωταθλήτρια Ελλάδος. Έχω συζητήσει με δήμαρχο του λεκανοπεδίου και μετά τις δημοτικές εκλογές μου έχει πει ότι θα προσπαθήσει να πάρει την ΑΕΚ στο δήμο του και να γίνει εκεί η έδρα της ΑΕΚ για ένα διάστημα μέχρι να ξανανοίξει το στάδιο του ΟΑΚΑ“.

Αναβάθμιση του ΟΑΚΑ με 57 εκατ. ευρώ

Ο κ. Βρούτσης σχετικά με τα 57 εκατ. ευρώ για να αναβαθμιστεί το ΟΑΚΑ με νομοθετικές παρεμβάσεις, φωτισμούς κτλ, τόνισε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς αυτή τη στιγμή τοποθετούνται τα 57 εκατομμύρια. Παράλληλα, ανέφερε πως αυξάνονται κατά 30% οι μεταβιβάσεις του Υπουργείου Αθλητισμού, με βάση το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 που κατατέθηκε στη Βουλή. Δηλαδή 13,5 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο θα έχει επιπλέον το υπουργείο Αθλητισμού για έργα υποδομής και ανάπτυξης, αθλητισμού και μόνο. Ανακοίνωσε ακόμα 7,5 εκατομμύρια ευρώ έκτακτα από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες από τον Κωστή Χατζηδάκη σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, για να γίνει το Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο μέσα στο ΟΑΚΑ, μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που θα καλύψει πολλές αθλητικές ανάγκες.

Διαφήμιση