Αρχική Special Topics Λιραγλουτίδη: Το νέο υπερόπλο ενάντια στην παχυσαρκία θα συνταγογραφείται από τον ΕΟΠΥΥ-...

Λιραγλουτίδη: Το νέο υπερόπλο ενάντια στην παχυσαρκία θα συνταγογραφείται από τον ΕΟΠΥΥ- Οι δικαιούχοι

Η παχυσαρκία βρίσκει…τον δάσκαλό της με τη λιραγκουτίδη που θεωρείται το νέο υπερόπλο  των υπέρβαρων στη μάχη τους για τα περιττά κιλά και σύντομα θα συνταγογραφείται από τον ΕΟΠΥΥ! Ποιές οι προυποθέσεις και ποιοί οι δικαιούχο

0
παχυσαρκία!!!!!!!!!!!
Διαφήμιση

 

Στη μάχη των υπέρβαρων με την παχυσαρκία η Λιραγλουτίδη πολύ σύντομα θα αποτελεί αρωγό για μια καλύτερη ζωή χωρίς περιττά κιλά, αφού θα συνταγογραφείται αλλά  υπό προϋποθέσεις ώστε να αποφευχθεί η…φρενίτιδα που εξαφάνισε από τα ράφια των φαρμακείων το Ozempic, το φάρμακο για τους διαβητικούς που έγινε ανάρπαστο επειδή…αδυνατίζει!

Σύνταξη: ecozen.gr

Η δραστική ουσία τη Λιραγλουτίδη θα χορηγείται και θα αποζημιώνεται σε ασθενείς ηλικίας 18 έως 74 ετών, με σωματικό βάρος 60-234 κιλά, με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) ≥40 kg/m² και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο ή/και υπνική άπνοια. Η  Λιραγλουτίδη εντάχθηκε στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων τον περασμένο Ιανουάριο και πλέον είναι θέμα ημερών να συνταγογραφείται από τον ΕΟΠΥΥ, για πολύ συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.

παχυσαρκος

Η έρευνα για θεραπεία ασθενών που αστόχησαν στην απώλεια βάρους μετά από παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής έχει προχωρήσει.  Βάσει μελετών το σκεύασμα με την Λιραγλουτίδη, έχει καρδιαγγειακό όφελος για συγκεκριμένους ασθενείς, γι΄ αυτό και  αποφασίστηκε η αποζημίωση σε όσους πληρούν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το σκεύασμα θα χορηγείται και θα αποζημιώνεται σε ασθενείς ηλικίας 18 – 74 ετών, με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) ≥40 kg/m² (παχυσαρκία) και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο (στεφανιαία νόσο ή περιφερική αγγειοπάθεια), λόγω αθηρωμάτωσης, χωρίς συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια κατηγορίας IV κατά NYHA) ή/και υπνική άπνοια για την οποία απαιτείται χρήση μάσκας CPAP.

Τα άτομα, που συγκεντρώνουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να απευθύνονται προκειμένου να τους χορηγηθεί Λιραγλουτίδη σε ειδικούς στα Ιατρεία Παχυσαρκίας δημόσιων αλλά και ιδιωτικών νοσοκομείων. Μέσω των Ιατρείων θα γίνεται προέγκριση και στη συνέχεια επανέγκριση χορήγησης και αποζημίωσης. Ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα κατάθεσης αιτήσεων για τη χορήγηση του φαρμάκου και αναμένονται οι πρώτες εγκρίσεις.

7 στους 10 Έλληνες με περιττά κιλά

Η κλιμακούμενη… επιδημία της παχυσαρκίας βρέθηκε στη λίστα των θεμάτων συζήτησης σε εκπαιδευτικό τριήμερο που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για δημοσιογράφους από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

FAT

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η παχυσαρκία αφορά σε 650 εκατομμύρια ενηλίκους παγκοσμίως, εκ των οποίων μόνο το 36% έλαβε διάγνωση. Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το υπέρβαρο και η παχυσαρκία προκαλούν περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια θανάτους σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ κάθε χρόνο. Πρόκειται για την τέταρτη θανατηφόρο αιτία.

Δεδομένα για την Ελλάδα διατίθενται από τη μελέτη EMENO (Μάιος 2013-Ιούνιος 2016). Σύμφωνα με αυτά, το 37.6% του ελληνικού πληθυσμού είναι υπέρβαροι και το 32.1%  παχύσαρκοι. Εάν κανείς προσθέσει τα δύο ποσοστά αντιλαμβάνεται ότι σχεδόν επτά στους δέκα Έλληνες έχουν περίσσιο βάρος.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το 45% των γυναικών που συμμετείχαν  είναι υπέρβαροι.. Στην ίδια κατηγορία οι άνδρες έχουν ποσοστό 30,6%. Αντίστοιχα, με παχυσαρκία ζει το 30,5% των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα και το 33,6% των γυναικών. Στοιχεία το ΠΟΥ δείχνουν ότι στα 3/4 των οικογενειών στην Ελλάδα τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2005-2006 ο επιπολασμός της παχυσαρκίας ήταν 22,5%, με την αύξηση να είναι ιδιαίτερα μεγάλη μέσα στα χρόνια. Επίσης, η χώρα μας και η Κύπρος είναι πρωταθλήτριες στην παιδική παχυσαρκία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Εκτός από την αποζημίωση του φαρμάκου ενάντια στην παχυσαρκία με τη δραστική ουσία Λιραγλουτίδη, προχωρά και η διαμόρφωση κατευθυντηρίων για τη νόσο της παχυσαρκίας. Εκτιμάται ότι σε περίπου ένα χρόνο θα είναι έτοιμες, πιθανόν και νωρίτερα.

Διαφήμιση