Αρχική Special Topics Γάζα: Διεθνές SOS για 130 πρόωρα βρέφη που κινδυνεύουν να πεθάνουν –...

Γάζα: Διεθνές SOS για 130 πρόωρα βρέφη που κινδυνεύουν να πεθάνουν – Νέα προσπάθεια για ανθρωπιστική βοήθεια (Βίντεο)

Αδιανόητες συνθήκες επικρατούν στη Γάζα με θύματα ανθρώπους κάθε ηλικίας και κυρίως μικρά παιδιά όπως και βρέφη που μόλις ήρθαν στον κόσμο και κινδυνεύουν να πεθάνουν, ενώ την ίδια στιγμή γίνονται προσπάθειες να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

 

0
Μονάδα νεογνών στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας (MEE/Muhammed al-Hajjar)
Μονάδα νεογνών στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας (MEE/Muhammed al-Hajjar)
Διαφήμιση

Τουλάχιστον 130 πρόωρα βρέφη κινδυνεύουν να πεθάνουν στα νοσοκομεία στη Γάζα σύμφωνα με SOS που εξέπεμψε το τοπικό υπ. Υγείας. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα που το Σάββατο 21/10 κάλυψε μόλις το 3% των αναγκών! Η νέα προσπάθεια θα επαναληφθεί την Κυριακή 22/10.

Σύνταξη: ecozen.gr

Πιο αναλυτικά, τουλάχιστον 130 βρέφη που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες κινδυνεύουν να πεθάνουν, καθώς τα νοσοκομεία στη Γάζα πασχίζουν να συνεχίζουν να λειτουργούν με ρεύμα από τις γεννήτριες. Τον συναγερμό για τον άμεσο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν 130 βρέφη εξέπεμψε το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Εν τω μεταξύ μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου 20/10 μόνο το 3% της ιατρικής βοήθειας κατάφερε να εισέλθει στη Γάζα. Όπως ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, μόνο το 3% της ιατρικής βοήθειας που χρειάζεται η Λωρίδα της Γάζας εισήλθε στον πολιορκημένο θύλακα. Πρόκειται για 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που εισήλθαν στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα από την Αίγυπτο. Οι προσπάθειες για την παράδοση προμηθειών στον πολιορκούμενο θύλακα καθυστέρησαν μετά το αίτημα του Ισραήλ για επιθεώρηση της βοήθειας.

UNI448902 0
UNICEF/Ajjour

Η αυτοκινητοπομπή των 20 φορτηγών ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, μετά το ταξίδι του στο Ισραήλ την Τετάρτη 18/10, και δεν υποβλήθηκε στην επιθεώρηση που οι αξιωματούχοι λένε ότι θα χρειαστεί για τις συνεχείς παραδόσεις στον θύλακα.

«Άκουσα σήμερα το απόγευμα΄(σ.σ το Σάββατο), αλλά είμαστε σε διαπραγμάτευση γι΄ αυτό τώρα – ότι μπορούμε να έχουμε άλλη μια αυτοκινητοπομπή αύριο (την Κυριακή), ίσως ελαφρώς μεγαλύτερη, 20 με 30 φορτηγά», δήλωσε ο Γκρίφιθς σε συνέντευξη που έδωσε στο περιθώριο της διάσκεψης για τη Γάζα, η οποία διεξήχθη στο Κάιρο.

«Είναι απίστευτα σημαντικό να μην υπάρχει κενό στη βοήθεια που διασχίζει τα σύνορα», τόνισε.

Εν τω μεταξύ ο ΟΗΕ δηλώνει ότι χρειάζονται 100 φορτηγά την ημέρα για να ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες στη Γάζα, όπου το Ισραήλ έχει επιβάλει «πλήρη αποκλεισμό», καθώς βομβαρδίζει τον θύλακα σε αντίποινα για την φονική εισβολή μαχητών της Χαμάς στο έδαφός του.

Υπηρεσίες του ΟΗΕ ζητούν εκεχειρία

Παράλληλα, υπηρεσίες του ΟΗΕ απηύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός και την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα.

«Απευθύνουμε έκκληση για εκεχειρία μαζί με την άμεση, απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα, ώστε να επιτραπεί στους φορείς της ανθρωπιστικής βοήθειας να φθάσουν στους πολίτες που χρήζουν ανάγκης, να σωθούν ζωές και να αποτραπούν περαιτέρω ανθρώπινα δεινά», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό (UNFPA), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Οι ροές της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να είναι μεγάλης κλίμακας και συνεχείς και να επιτρέπουν σε όλους τους κατοίκους της Γάζας να διατηρήσουν  την αξιοπρέπειά τους», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Διαφήμιση