Αρχική Special Topics Ημέρα Εθνικών Ευεργετών: Τιμήθηκε η Μαριάννα Λάτση στην εκδήλωση μνήμης για τον...

Ημέρα Εθνικών Ευεργετών: Τιμήθηκε η Μαριάννα Λάτση στην εκδήλωση μνήμης για τον Ευαγγέλη Ζάππα

Ημέρα Μνήμης των Εθνικών  Ευεργετών, έχει χαρακτηριστεί η 30η Σεπτεμβρίου  και στο Ζάππειο Μέγαρο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη μνήμη του Ευαγγέλη Ζάππα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε η Μαριάννα Λάτση για τη φιλανθρωπική της δράση.

0
ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΡΓΕΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΗ ΖΑΠΠΑ . ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΤΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΤΕΚΩ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

 

Mε την ευκαιρία εορτασμού της ημέρας μνήμης Εθνικών Ευεργετών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στην εκδήλωση μνήμης για τον Ευαγγέλη Ζάππα, η οποία διοργανώθηκε στο Ζάππειο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε το Χρυσό Μετάλλιο του Ευαγγέλη Ζάππα στη Μαριάννα Λάτση, για τη φιλανθρωπική της δράση.

Σύνταξη: ecozen.gr

Η ημέρα μνήμης Εθνικών Ευεργετών καθιερώθηκε την 30η Σεπτεμβρίου από την Κυβέρνηση Καραμανλή το 2007 με το  Προεδρικό Διάταγμα Π.Δ. 1/07. Όμως πόσα γνωρίζουμε για τους Εθνικούς μας ευεργέτες;

ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΡΓΕΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΗ ΖΑΠΠΑ . ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΤΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΤΕΚΩ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ -ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΡΓΕΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΗ ΖΑΠΠΑ . ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΤΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΤΕΚΩ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Εθνικοί ευεργέτες ονομάζονται οι εύποροι Έλληνες, οι οποίοι από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια δαπάνησαν ή κληροδότησαν το σύνολο ή μεγάλο μέρος της περιουσίας τους για κοινωφελείς σκοπούς, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά και σημαντικά στην πνευματική ανάπτυξη και στην κοινωνική πρόοδο του ελληνικού Έθνους. Κατά τον 18ο αιώνα, όταν με το εμπόριο και τη διασπορά του ελληνισμού στο εξωτερικό άρχισε να σχηματίζεται μια τάξη πλουσίων, χρονολογούνται οι πρώτες δωρεές για κοινωνικούς σκοπούς στη σκλαβωμένη Ελλάδα. Τότε η έννοια του δωρητή πήρε τη διάσταση του ευεργέτη.

Ποιοι ήταν οι πρώτοι εθνικοί ευεργέτες;

Ο Κερκυραίος Θωμάς Φλαγγίνης (1578 – 1648), που με τα 171.715 δουκάτα που άφησε με τη διαθήκη του, ιδρύθηκε το Ελληνικό Φροντιστήριο στη Βενετία, σχολείο για άπορα, κυρίως, Ελληνόπουλα που λειτούργησε από το 1662 ως το 1905 και ο Βεροιώτης Ιωάννης Κωττούνιος (1577 – 1658), που ίδρυσε το 1653 στην Πάντοβα το «Κωττούνειο ή Κωττουνιανό Ελληνομουσείον», ως παράρτημα του πανεπιστημίου της πόλης και στο οποίο σπούδαζαν Έλληνες ως το 1797. Και οι δυο θεωρούνται  από τους πρώτους σπουδαίους ευεργέτες του νεότερου ελληνισμού. Αυτός όμως που δικαιούται να φέρει τον τίτλο του πρώτου Έλληνα εθνικού ευεργέτη ήταν ο Μανωλάκης Καστοριανός (περ. 1620 – 1699). Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Εμμανουήλ Φιλίππου και, προφανώς, το Καστοριανός, οφείλεται στην καταγωγή του από τη μακεδονική πόλη (Καστοριά).

Μανωλακης-Καστοριανος
Ο Μανωλάκης Καστοριανός

Ήταν έμπορος γουναρικών και γύρω στο 1660 τον συναντάμε στην Κωνσταντινούπολη ως «αρχιγούναρη», να ηγείται δηλαδή της ισχυρής συντεχνίας των γουναράδων. Μάλιστα ήταν προμηθευτής γουναρικών και της Αυλής του σουλτάνου Μεχμέτ Δ! Από το γουνεμπόριο, ο Καστοριανός απέκτησε μεγάλη περιουσία την οποία διέθεσε για την ίδρυση σχολείων και άλλους κοινωφελείς σκοπούς. Το 1661 (ή το 1662) επανίδρυσε την Πατριαρχική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, για την οποία όχι μόνο αγόρασε Κτίριο στο Φανάρι, αλλά ανέλαβε να χρηματοδοτεί τρεις δασκάλους και να καλύπτει τα χρήματα που απαιτούνταν για τη διαμονή και διατροφή δώδεκα μαθητών στη Σχολή!

Ο Καστοριανός επίσης ίδρυσε και προικοδότησε με σημαντικά ποσά ελληνικά σχολεία στη Χίο (1661), στην Άρτα (1669), στην Πάτμο και το Αιτωλικό. Ήταν ίσως τα μόνα σχολεία που λειτουργούσαν τότε στον ελλαδικό χώρο. Έκανε επίσης σημαντικές δωρεές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Τέλος κατέβαλε το ποσό που χρειαζόταν για την ανακατασκευή του ναού της Γέννησης στη Βηθλεέμ, ενώ το 1691 παρέδωσε στον Πατριάρχη Καλλίνικο ένα συμπληρωματικό ποσό για τη λειτουργία της Πατριαρχικής Σχολής.

Οι εθνικοί ευεργέτες μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτουςΗ παιδεία ήταν πάντα ο κυριότερος στόχος των δωρεών και των κληροδοτημάτων των εθνικών ευεργετών και μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους. Τα κτίρια και ο εξοπλισμός των κυριότερων εκπαιδευτικών και πνευματικών ιδρυμάτων της χώρας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε τέτοιου είδους δωρεές. Παραθέτουμε τα ιδρύματα αυτά και σε παρένθεση τα ονόματα των βασικών χρηματοδοτών τους: Πανεπιστήμιο Αθηνών (Δομπόλης, Τοσίτσας, Βερναρδάκης) , Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Τοσίτσας, Στουρνάρας, Αβέρωφ), Ακαδημία Αθηνών (Σίνας), Πάντειο Πανεπιστήμιο (Πάντος), Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή (Μάνθος και Γεώργιος Ριζάρης), Βαρβάκειο (Βαρβάκης), Αρσάκειο (Αρσάκης), Μαράσλειος Παιδαγωγική Ακαδημία (Μαρασλής), Ωδείο Αθηνών (Αριστάρχης και Αβέρωφ), Αστεροσκοπείο (Σίνας), Εθνική Βιβλιοθήκη (αδελφοί Βαλλιάνοι), Γεννάδειος Βιβλιοθήκη (αδελφοί Γενναδίου), Ζάππειο Μέγαρο (δωρεά εξαδέλφων Ζάππα), Δημοτικό Θέατρο Αθηνών και Μουσείο Ολυμπίας και Δελφών (Συγγρός), Μουσείο Μπενάκη, Μπενάκειος Βιβλιοθήκη και Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο Κηφισιάς (Εμμανουήλ Μπενάκης). Παράλληλα, σημαντικές δωρεές έγιναν υπέρ κοινωφελών σκοπών. Έτσι ιδρύθηκαν νοσοκομεία (Γ. Σταύρου, Χατζηκώστας) , φυλακές (Αβέρωφ, Συγγρός) , υπέρ της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (Ζάππας), του Παναθηναϊκού Σταδίου και του Πολεμικού Στόλου (Αβέρωφ), της Εθνικής Τράπεζας (Σταύρου, Σίνας), του μητροπολιτικού ναού (Σίνας) κ.ά.

Evaggelos Zappas
Ευαγγέλης Ζάππας, αγωνιστής του ‘21 και εθνικός ευεργέτης. Με κληροδότημά του ανεγέρθηκε το Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.

Εκ των Εθνικών Ευεργετών, ο Κωνσταντίνος Ζάππας ίδρυσε το ιστορικό Ζάππειο Παρθεναγωγείο της Κωνσταντινούπολης (1875) και δεκάδες άλλα σχολεία στην Ήπειρο και τη Θράκη. Σχολεία ίδρυσαν επίσης ο Γ. Μαρασλής στην Οδησσό, στη Θεσσαλονίκη, στην Κωνσταντινούπολη, στη Φιλιππούπολη και στην Κέρκυρα. Με χρήματα του Χρηστάκη Ζωγράφου ιδρύθηκε το Ζωγράφειο Γυμνάσιο της Κωνσταντινούπολης. Ο Ζωγράφος ήταν επίσης και ο πρώτος αθλοθέτης των διαγωνισμών για τη συλλογή γλωσσικού και λαογραφικού υλικού από τον χώρο του αλύτρωτου ελληνισμού. Τέλος, υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των εκπαιδευτικών και κοινωφελών ιδρυμάτων που εξαρτώνται από αυτό και υπέρ των φιλανθρωπικών «καταστημάτων» της Κωνσταντινούπολης άφησαν σημαντικά κληροδοτήματα οι Γ. και Ν. Ζαφείρης, Π. Στεφάνοβικ – Σκυλίτσης, Ευγενίδης, Σ. Σινιόσογλου κ.ά.

Σύγχρονοι εθνικοί ευεργέτες

Από τους σύγχρονους ευεργέτες αναφέρουμε τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος με τη διαθήκη του άφησε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για τη δημιουργία του κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», τον Σταύρο Νιάρχο, που διέθεσε τα χρήματα για το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», τον Ιωάννη Λάτση, την οικογένεια Αγγελόπουλου με τεράστια προσφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (μάλιστα ο Παναγιώτης της Αγγελόπουλος ανακηρύχθηκε Μέγας Ευεργέτης) κ.ά. Γενικότερα, οι εθνικοί ευεργέτες φρόντισαν στο πέρασμα των αιώνων να ιδρύσουν εκπαιδευτικά και ευαγή ιδρύματα παντού όπου υπήρχε ελληνισμός: από τη Βόρεια Ήπειρο ως την Καππαδοκία και από την Τραπεζούντα ως την Κύπρο και την Αίγυπτο

(Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ, τόμος 9, Έκδοση 2005).

Διαφήμιση