Αρχική Special Topics - 2 ΔΕΗ: Άλμα ύψους 1,24 δις ευρώ με την εξαγορά της Enel στη...

ΔΕΗ: Άλμα ύψους 1,24 δις ευρώ με την εξαγορά της Enel στη Ρουμανία

Το κορυφαίο άλμα της ΔΕΗ με την εξαγορά της Enel που αποτελεί έναν απο τους κύριους προμηθευτές ενέργειας στη Ρουμανία, η ΔΕΗ ενισχύει τη θέση της στην ενιαία περιφερειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως στον άξονα Ρουμανίας – Βουλγαρίας – Ελλάδας.

0
ΔΕΗ γενική
Διαφήμιση

 

Η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Enel και τις θυγατρικές της στη Ρουμανία μετά από την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων (conditions precedent), που συνηθίζονται  σε τέτοιου είδους συναλλαγές, οι οποίες είχαν τεθεί στην σχετική συμφωνία πώλησης που υπογράφηκε στις 9 Μαρτίου 2023.

Σύνταξη: ecozen.gr

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα συμφωνία, η ΔΕΗ κατέβαλε αντίτιμο περίπου €1.240 εκατ., που ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους περίπου €1.900 εκατ. (για το 100%).

ENEL Ρουμανία

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς η ΔΕΗ αποκτά καθετοποιημένη παρουσία στην αγορά της Ρουμανίας και ενισχύει τη θέση της στην ενιαία περιφερειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως στον άξονα Ρουμανίας – Βουλγαρίας – Ελλάδας. Η Enel Romania, με παρουσία από το 2005, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές στον ενεργειακό τομέα στη Ρουμανία. Απασχολεί περίπου 3.100 υπαλλήλους και εξυπηρετεί περισσότερους από 3 εκατ. πελάτες και 80 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Αναπτύσσεται στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με ένα δίκτυο 130.000 χιλιομέτρων σε τρεις σημαντικές περιοχές της χώρας: Muntenia (συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου), Banat και Dobrogea, καλύπτοντας το ένα τρίτο της τοπικής αγοράς.

Η Enel Energie και η Enel Energie Muntenia είναι από τους κύριους προμηθευτές ενέργειας στη χώρα και η προσφορά τους περιλαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, αλλά και παροχή υπηρεσιών. Η Enel Green Power Romania είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, με εγκατεστημένη ισχύ 534 MW και αδειοδοτημένα έργα 5.000 MW. Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα ενισχυθεί και με τα 210 MW που εξαγόρασε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη Mytilineos, αλλά και τα 84 MW αιολικής ενέργειας που εξαγόρασε τον Ιούλιο από τον όμιλο Lukoil. Η συναλλαγή, σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ, θα προσθέσει ένα EBITDA της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στο συνολικό EBITDA του ομίλου ΔΕΗ, ενώ οι συνέργειες που θα δημιουργηθούν είναι της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.

Ανεμογεννήτρια ΔΕΗ

Η ΔΕΗ μετά την εξαγορά της Enel στη Ρουμανία, προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω συνδυασμού δανείων και ιδίων κεφαλαίων στον ισολογισμό της, εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση διαθέσιμη με τη μορφή δανείου ύψους 485 εκατ. και διάρκειας πέντε ετών από ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου-γέφυρας (bridge facility) ύψους 315 εκατ. από διεθνείς τράπεζες.

Τα επόμενα βήματα της ΔΕΗ, στον τομέα των νέων τεχνολογιών ΑΠΕ, της ηλεκτροκίνησης και της σύγχρονης λιανικής που ανταποκρίνεται στις νέες υπηρεσίες και προϊόντα της ενεργειακής μετάβασης, θα ξεδιπλώσει ο Γιώργος Στάσσης κατά την παρουσίαση στους επενδυτές του νέου επενδυτικού πλάνου της επιχείρησης στο Investor Day του Λονδίνου που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Νοέμβριο και το αργότερο εντός του Δεκεμβρίου.

Στο νέο business plan, η ΔΕΗ θα επαναφέρει το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης  που πάγωσε για δύο χρόνια λόγω της ενεργειακής κρίσης και θα επιταχύνει τα αναπτυξιακά της έργα στις ΑΠΕ σε όλες τις τεχνολογίες, από υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά, μέχρι αποθήκευση, υπεράκτια αιολικά, γεωθερμία και υδρογόνο. Σήμερα, τόσο σε λειτουργία όσο και στο στάδιο της κατασκευής, η ΔΕΗ μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει έργα συνολικής ισχύος 1,6 GW, ενώ έργα ισχύος 1 GW βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης.

Διαφήμιση