Αρχική Ειδήσεις Σάλος από τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση

Σάλος από τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση

«Ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν την γη τους», χαρακτήρισε τη Χαμάς ο Ερντογάν μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ.

0
Aftermath of Israeli strikes in Gaza
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ και χαρακτήρισε τη Χαμάς «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν την γη τους και όχι τρομοκρατική οργάνωση». Η τοποθέτηση αυτή στην ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του ο Ερντογάν ξεσήκωσε θυελλώδεις αντιδράσεις, και όχι μόνο από το Ισραήλ

Στην ομιλία του ο Ερντογάν συνέχισε να μιλάει με σκληρά λόγια κατά του Ισραήλ: «Πρώτα εξετάσαμε το παλαιστινιακό ζήτημα από την ανθρώπινη οπτική γωνία. Υπερασπιστήκαμε την ανθρώπινη ζωή. Από τις 7 Οκτωβρίου, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της κρίσης. Στείλαμε 8 αεροπλάνα γεμάτα ανθρωπιστική βοήθεια για να καλύψουμε τις ανάγκες του λαού της Γάζας. Στείλαμε 25 μέλη του προσωπικού μας στην Αίγυπτο για την περίθαλψη των τραυματιών. Δηλώσαμε ότι δεν δικαιολογούμε τις ενέργειες και τις επιθέσεις με στόχο αμάχους. 

Η αντίδραση του Ισραήλ 

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αποδοκίμασε κατηγορηματικά τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη 25/10 ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε τα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς «απελευθερωτές που προστατεύουν τη γη τους».

«Ακόμη και η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να υπερασπιστεί την τρομοκρατική οργάνωση και οι προκλητικές δηλώσεις του δεν θα αλλάξουν τίποτα από τη φρίκη που είδε ολόκληρος ο κόσμος, ούτε το αδιαμφισβήτητο γεγονός: Η Χαμάς είναι το ίδιο με το Ισλαμικό Κράτος» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ του το ισραηλινό υπουργείο.

Ερντογάν

«Το Ισραήλ απορρίπτει απολύτως τις ωμές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Λιόρ Χάιατ. «Η Χαμάς είναι μια ποταπή τρομοκρατική οργάνωση, χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος, που βάρβαρα και σκόπιμα δολοφονεί μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, αρπάζει αμάχους ομήρους και χρησιμοποιεί τον ίδιο το λαό της ως ανθρώπινες ασπίδες», τόνισε στην ανάρτησή του.

Μετά το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, απάντηση στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά ομάδα απελευθερωτών, δίνει και εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. 
«Αυτό που έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν χειρότερο από τρομοκρατία», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι. «Άκουσα τι είπε ο Ερντογάν… Η Χαμάς είναι χειρότερη από τρομοκρατική οργάνωση. Οι υπεύθυνοι για τη σφαγή ήθελαν θάνατο και φρίκη και είναι καθήκον μας να το δείξουμε αυτό στον κόσμο», δήλωσε ο Χαγκάρι αφού του ζητήθηκε να απαντήσει στα σχόλια του Ερντογάν.

«Η Χαμάς είναι μια κατάπτυστη τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το ISIS που δολοφονεί βάναυσα και σκόπιμα μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, κρατά ομήρους αμάχους και χρησιμοποιεί τους δικούς της ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες», υπογράμμισε ο Χαϊάτ σε ανάρτησή του στο Τwitter.

ΠΟΥ: Η Χαμάς πρέπει να αποδείξει ότι οι απαχθέντες είναι ζωντανοί και να τους απελευθερώσει όλους

Κι ενώ ο Ερντογάν υπερασπίζεται τη Χαμάς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την κάλεσε να παράσχει αποδείξεις ότι οι απαχθέντες που κρατάει είναι ζωντανοί και να τους απελευθερώσει όλους. Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι «η Χαμάς θα πρέπει επειγόντως να παράσχει αποδείξεις ότι οι απαχθέντες είναι ζωντανοί και να τους απελευθερώσει όλους για ανθρωπιστικούς και υγειονομικούς λόγους».

Διαφήμιση