Αρχική Ειδήσεις Πόλεμος Ισραήλ: Έντονη κινητικότητα από ΗΠΑ στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο

Πόλεμος Ισραήλ: Έντονη κινητικότητα από ΗΠΑ στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο

“Πυρετός” κινητικότητας επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις Βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου, έξω από τη Λεμεσό στην Κύπρο, με τις ΗΠΑ να συγκεντρώνουν ΝΑΤΟϊκές και αμερικανικές δυνάμεις, στον απόηχο των εξελίξεων γύρω από τον πόλεμο στο Ισραήλ.

0
CY ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ3 1568x1016
στρατιωτικά ελικόπτερα
Διαφήμιση

Tις τελευταίες ημέρες, οι Βρετανικές Στρατιωτικές Βάσεις της στη Κύπρο ενισχύονται με  εξοπλισμό και οπλισμό από τις ΗΠΑ, η οποία προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο εν όψει και των επόμενων κινήσεων του Ισραήλ έναντι της Χαμάς. Μάλιστα γύρω στα είκοσι αεροσκάφη βαρέως φορτίου προσγειώθηκαν εκεί σε σύντομο χρονικό διάστημα με προμήθειες από τις στρατηγικές αποθήκες των ΗΠΑ  και του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, όπως αναφέρει η ισραηλινή «Haaretz» επικαλούμενη πηγές ανοικτής πρόσβασης (Open Source Intelligence). Όπως σημειώνεται, νοτιοδυτικά της Κύπρου, η ομάδα επίθεσης του αεροπλανοφόρου «Gerald Ford» συνεχίζει να επιχειρεί, βοηθώντας το Ισραήλ και προσπαθώντας να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ από το να μπει στη μάχη.

Μαζί με την ομάδα βρίσκονται περίπου 80 επιθετικά αεροσκάφη, ηλεκτρονικός πόλεμος και πληροφορίες, καθώς και ορισμένα πλοία οπλισμένα με πυραύλους κρουζ «Tomahawk». Πέρα από τις αμερικανικές μεταφορές, υπάρχουν και τα αεροσκάφη Hercules της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, που σύμφωνα με ανοικτές πηγές πραγματοποίησαν πολλές πτήσεις σε διάφορους προορισμούς της Ευρώπης. Τα tweet του Υπουργείου Άμυνας και του IDF αποκάλυψαν, για παράδειγμα, τη μεταφορά νεοσυλλέκτων της Order-8 και προστατευτικού εξοπλισμού από την Αθήνα.

Την ίδια ώρα, βίντεο από την μεταφορά της αποστολή  της γερμανικής ομάδας κομάντο «Kommando Spezialkräfte» (Special Forces Command, KSK) στην Κύπρο με σκοπό τη μεταφορά τους στο Ισραήλ κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η μεταφορά φαίνεται ότι γίνεται μέσω των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ακρωτήρι. Η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του Γερμανικού Στρατού (KSK), η μονάδα Ειδικών Δυνάμεων του Ναυτικού (KSM), γνωστή και ως κολυμβητές μάχης, και η μονάδα Ειδικών Δυνάμεων της Ομοσπονδιακής Άμυνας (Bundeswehr) που ειδικεύεται στη διάσωση ομήρων (GSG 9), αναπτύχθηκαν όλα στην Κύπρο, ανέφερε η «Bild» στις 19 Οκτωβρίου, επικαλούμενη πηγές ασφαλείας.

Πολλά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των Airbus A400M Atlas και Lockheed C-130 Hercules, μεταφέρθηκαν επίσης στην Κύπρο, σύμφωνα με την γερμανική «Bild». «Είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι για όλες τις επιλογές», ανακοίνωσε το Βερολίνο, που σημαίνει ότι οι γερμανικές δυνάμεις θα είναι απολύτως έτοιμες να αναπτυχθούν για να πολεμήσουν ανά πάσα στιγμή.

Τα ολλανδικά Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας ανακοίνωσαν στις 18 Οκτωβρίου ότι στέλνουν δύο μεταγωγικά αεροσκάφη «C-130 Hercules» που φέρνουν 200 στρατιώτες στην Κύπρο, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν γρήγορα εάν η κατάσταση στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη επιδεινωθεί περαιτέρω.

Εκτός από τα πληρώματα C-130, η στρατιωτική ομάδα αποτελείται από ένα απόσπασμα πεζοναυτών και προσωπικό υποστήριξης. Οι γερμανικές και ολλανδικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο ως μέρος μιας ευρύτερης συσσώρευσης δυτικών δυνάμεων στην περιοχή για υποστήριξη του Ισραήλ.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι το γερμανικό πολεμικό πλοίο «FGS Frankfurt Am-Main» (A1412) «Combat Support Ship» είναι αγκυροβολημένο στη Λεμεσό.

κυπρος

Συγκάλεσε το ΣΕΑ ο Πρόεδρος

Ενόψει των εξελίξεων στην περιοχή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας – ΣΕΑ, το οποίο συζήτησε περαιτέρω προληπτικά μέτρα για την κατάλληλη προετοιμασία των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση την κατάσταση όπως εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή. Ο Πρόεδρος ανέφερε πως οι αποφάσεις δεν θα ανακοινωθούν. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς και λαμβάνονται μέτρα. Στο ΣΕΑ υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, συμμετείχαν, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, οι Υπουργοί Εσωτερικών, Άμυνας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Υφυπουργός Τουρισμού, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εξωτερικών και Μεταφορών, Επικοινωνών και Έργων.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του υφυπουργού Τουρισμού στο ΣΕΑ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως η σύνθεση του ΣΕΑ διαμορφώνεται ανάλογα με την ατζέντα που θα το απασχολήσει. Σε αυτή τη συγκεκριμένη συνεδρία του ΣΕΑ, πρόσθεσε, επειδή η κρίση στην περιοχή μας όπως εξελίσσεται αφορά διάφορους τομείς και διάφορα επίπεδα, θεωρήθηκε σκόπιμο να συμμετέχει και ο Υφυπουργός Τουρισμού, αφού ένας από τους τομείς που ενδεχομένως αναμένεται να επηρεαστεί είναι και ο τουρισμός. Περαιτέρω, ο Εκπρόσωπος είπε πως το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικαιροποιημένο υπόμνημα ως προς τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η κρίση στην περιοχή στην κυπριακή οικονομία.

Διαφήμιση