Αρχική Special Topics Αεροδρόμιο Χανίων:Παρέμβαση Εcozen οδηγεί σε έργα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ

Αεροδρόμιο Χανίων:Παρέμβαση Εcozen οδηγεί σε έργα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ

Ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αεροδρόμια της χώρας, ο αερολιμένας Χανίων, υποδέχθηκε και αυτό το καλοκαίρι τους χιλιάδες επισκέπτες του, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές προσβασιμότητας για Άτομα με Αναπηρίες. Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε από το www.ecozen.gr στην τελευταία συνέντευξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και η ανταπόκριση –ομολογουμένως – ήταν άμεση.

0
αεροδρομιο χανιων
Διαφήμιση

Αγγελική Γυπάκη 2023 01 30

Ρεπορτάζ: Αγγελική Γυπάκη 

Στη συνέντευξη Τύπου με θέμα τον Απολογισμό του έργου των 100 ημερών της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, επισημάνθηκε επανειλημμένως τόσο από τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα όσο και από την αρμόδια υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου η προτεραιότητα που δίδει η κυβέρνηση στην προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε όλες τις υποδομές της χώρας. Αυτό στάθηκε αφορμή για την σχετική ερώτηση του www.ecozen.gr,  την οποία υιοθέτησε άμεσα ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος αναγνωρίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν οι αναγκαίες ράμπες για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ στις πύλες εισόδου/εξόδου στο αεροδρόμιο Χανίων αλλά και την ανάγκη ανακατασκευών.

Η παραχώρηση 

Το αεροδρόμιο των Χανίων είναι ένα από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, που  το 2015 το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και το ελληνικό Δημόσιο παραχώρησαν στην κοινοπραξία  Fraport Greece  για 40 χρόνια αντί ποσού 1,234 δισ. ευρώ και με ετήσιο μεταβλητό τίμημα παραχώρησης της τάξης του 28,5% των λειτουργικών κερδών τους με το αρχικό τίμημα να ανέρχεται σε 2,99 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η κοινοπραξία της Γερμανικής Fraport και του Ομίλου Κοπελούζου, ανέλαβε να επενδύσει σε αερολιμενικές υποδομές ποσό ύψους 330 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Και στη συνέχεια, να προχωρήσει σε πρόσθετες επενδύσεις για τη συντήρηση, την αναβάθμιση και την επέκταση των υποδομών, ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται η επιβατική κίνηση.

Τρία χρόνια μετά, οι βασικές για την προσβασιμότητα αναβαθμίσεις, τουλάχιστον στο αεροδρόμιο Χανίων, δεν είχαν γίνει.

αεροδρομιο χανιων1

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ»

Παρ’όλα αυτά δρομολογούνται τώρα- όπως τουλάχιστον μας αναφέρουν αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών- στο πλαίσιο εφαρμογής της Νομοθεσίας για την Προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

Η Fraport Greece φέρετε πλέον να έχει προγραμματίσει για το κτίριο του Αερολιμένα των Χανίων, καθώς και για το κτίριο του Πυροσβεστικού σταθμού στο αεροδρόμιο, την άμεση εφαρμογή των παρακάτω εργασιών:

  • «Τροποποίηση των χειρολισθήρων εσωτερικών και εξωτερικών κλιμακοστασίων, ώστε να υπάρξουν χειρολισθήρες σε ύψη 0,70 0,90m από την ακμή των βαθμίδων,
  • Τοποθέτηση σήμανσης στην αρχή και το τέλος των κλιμάκων κάθε κλιμακοστασίου, στις θύρες των ανελκυστήρων καθώς και στην αρχή και το τέλος των ραμπών, με πλάκες τύπου Β «ΚΙΝΔΥΝΟΣ».
  • Τροποποιήσεις χειριστηρίων και σημάνσεων ανελκυστήρων, ώστε τα χειριστήρια τους να βρίσκονται σε ύψος από 0.90 έως 1.20από το δάπεδο, να έχουν χρωματική αντίθεση με το υπόβαθρό τους και ανάγλυφη την ένδειξη λειτουργίας τους, τα χειριστήρια εντός και εκτός των θαλάμων να συνοδεύονται από σήμανση με οδηγίες Braille και οι ανελκυστήρες να λειτουργία ηχητικής αναγγελίας ορόφων».

Για… δε την καλύτερη εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αναπηρίες- απ’ όπου και ξεκίνησε το ρεπορτάζ- προχωράει στην αντικατάσταση δύο τμημάτων των υφιστάμενων κλιμάκων στην ελεγχόμενη περιοχή, που οδηγούν από τις πύλες στα αεροσκάφη και αντίστροφα, καθώς θα κατασκευαστούν δύο νέες ράμπες πρόσβασης σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

 

 

Διαφήμιση