Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΝ: Καμία οικονομική δραστηριότητα στην πληγείσα δασική περιοχή του Έβρου

ΥΠΕΝ: Καμία οικονομική δραστηριότητα στην πληγείσα δασική περιοχή του Έβρου

Στην αναστολή κάθε οικονομικής δραστηριότητας για ένα χρόνο στην πληγείσα από την πυρκαγιά δασική περιοχή του Έβρου προχωράει το ΥΠΕΝ.

0
evros fotia in 2908 scaled.jpg
Διαφήμιση

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν στην ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας εντός του εξωτερικού περιγράμματος στη δασική καμένη περιοχή του Έβρου από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ξεκαθαρίζει ότι λόγω της πολύ μεγάλης έκτασης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, απαιτείται ιδιαίτερη πρόνοια σε ό,τι αφορά στην προστασία της πανίδας και της χλωρίδας του συγκεκριμένου δασικού οικοσυστήματος.

Υπό το πρίσμα αυτό, το  ΥΠΕΝ υιοθετεί την (προβλεπόμενη και από το Ευρωπαϊκό δίκαιο) αρχή της προφύλαξης στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Κατόπιν τούτων, με εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, αναστέλλεται για μέχρι ένα έτος, η υλοποίηση των έργων και εργασιών, οι οποίες αν και είναι επιτρεπτές επεμβάσεις από τις διατάξεις της δασικής και λοιπής νομοθεσίας, είναι δυνατόν λόγω της φύσης τους να επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες στην ευνόητα, πλέον, ευαίσθητη οικολογικά χλωρίδα και πανίδα της εν λόγω περιοχής, έως την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης, που θα ανατεθεί άμεσα και θα διερευνήσει στοχευμένα το θέμα αυτό.

Σκυλακάκης

Σε ό,τι αφορά στη βόσκηση, το ΥΠΕΝ μαζί με το συναρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατή στα αναγεννώμενα δάση, και δη στη δασική περιοχή του Έβρου, οπότε οι πληττόμενοι θα ενισχυθούν, άμεσα για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους εκτός της υπό αναδάσωση περιοχής.

  1. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις 9/8 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Γεγονός, που αποτυπώθηκε στη σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στις 20.9.2023.
  2. Η αρχή της προφύλαξης είναι μια προσέγγιση για τη διαχείριση κινδύνων, σύμφωνα με την οποία, εάν υπάρχει πιθανότητα, δεδομένη πολιτική ή δράση να προκαλέσει ζημιά στον άνθρωπο ή το περιβάλλον και εάν δεν υπάρχει ακόμα επιστημονική συναίνεση για το ζήτημα, δεν θα πρέπει να επιδιωχθεί η εν λόγω πολιτική ή δράση. Ωστόσο, η πολιτική ή η δράση μπορεί να επανεξεταστεί όταν διατίθενται περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες. Η αρχή ορίζεται στο άρθρο 191της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Ανακοίνωση της Επιτροπής για την αρχή της προφύλαξης: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52000DC0001

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟΦΥΠΕΚΑ: Με 429 ενδημικά φυτά και ζώα εμπλουτίστηκε ο Κόκκινος Κατάλογος
Επόμενο άρθροΥΜΕ: Υπογραφή της Σύμβασης για τον Λιμένα Αλιευτικών Σκαφών Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής