Αρχική Ειδήσεις ΟΦΥΠΕΚΑ: Με 429 ενδημικά φυτά και ζώα εμπλουτίστηκε ο Κόκκινος Κατάλογος

ΟΦΥΠΕΚΑ: Με 429 ενδημικά φυτά και ζώα εμπλουτίστηκε ο Κόκκινος Κατάλογος

Εμπλουτίστηκε με ακόμη 429 ενδημικά φυτά και ζώα της χώρας μας ο Κόκκινος Κατάλογος, με την ολοκλήρωση του 2ου Υβριδικού Εργαστηρίου Αξιολόγησης (Assessment Review Workshop) που οργανώθηκε από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

0
οφυπεκα
1.Στιγμιότυπο από το 2ο Εργαστήριο Αξιολόγησης των ειδών του Κόκκινου Καταλόγου των Απειλούμενων Ειδών Φυτών, Ζώων και Μυκήτων.
Διαφήμιση

Ο Κόκκινος Κατάλογος και το έργο εμπλουτισμού και επικαιροποίησης του-που αφορά σε Απειλούμενα Είδη Φυτών, Ζώων και Μυκήτων- πραγματοποιήθηκε από τον ΟΦΥΠΕΚΑ με τη βοήθεια δύο επιστημονικών συντονιστών από την IUCN και δύο εκ μέρους της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας και Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας αντίστοιχα.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν συνολικά τριανταένα εξειδικευμένοι επιστήμονες από όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι δεκαπέντε  διαδικτυακά. Το βασικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου ήταν η οριστικοποίηση των αξιολογήσεων για 429 ενδημικά είδη, τα οποία κατατάσσονται στις βασικές κατηγορίες κινδύνου της IUCN.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του εργαστηρίου, οι αξιολογητές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες εργασίας και, υπό την καθοδήγηση των επιστημονικών συντονιστών, συζήτησαν τις αξιολογήσεις τους και τα στοιχεία της έρευνας τους, προσχώρησαν σε διορθώσεις, όπου ήταν αναγκαίο, και το κυριότερο, εμβάθυναν ακόμη περισσότερο στο διεθνές σύστημα αξιολόγησης των ειδών.

λουλουδι
Ο Κόκκινος κρίνος Lilium chalcedonicum,φωτό: Όλγα Τζωρτζακάκη

Ο Κόκκινος Κατάλογος και ο εμπλουτισμός του με την επιτυχή ολοκλήρωση του Εργαστηρίου Αξιολόγησης, πραγματοποιήθηκε μέσα από τις συλλογικές προσπάθειες του ΟΦΥΠΕΚΑ, της IUCN, της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας και της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας,  αποτελώντας ένα ορόσημο στις προσπάθειες διατήρησης και προστασίας της πλούσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας

Σημειώνεται ότι το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Σύνταξη Κόκκινων Καταλόγων Απειλούμενων Ειδών Φυτών, Ζώων και Μυκήτων της Ελλάδας», που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) 2014-2020» και χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ταμείο Συνοχής).

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

 

Διαφήμιση