Αρχική Special Topics Ταιβάν: Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας του τυφώνα Χαϊκούι (live)

Ταιβάν: Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας του τυφώνα Χαϊκούι (live)

Στην Ταιβάν τουλάχιστον 4000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα το πρωί της Κυριακής από περιοχές υψηλού κινδύνου ενόψει της έλευσης του τυφώνα Χαϊκούι, η οποία αναμένεται το απόγευμα [σ.σ. τοπική ώρα· το μεσημέρι ώρα Ελλάδας], ανακοίνωσαν οι αρχές.

0
Ταιβάν τυφώνας
Εικόνα απο την Ταιβάν απ όπου απομακρύνθηακν τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι για να προφυλαχθούν σπό τον τυφώνα
Διαφήμιση

Στην Ταιβάν και την έλευση του τυφώνα Χαϊκούι είναι στραμμένη η διεθνής επικαιρότητα. Ο τυφώνας έχει υπολογιστεί ότι θα εκδηλωθεί  το απόγευμα [σ.σ. τοπική ώρα· το μεσημέρι ώρα Ελλάδας], ανακοίνωσαν οι αρχές.

Σύνταξη:ecozen.gr

Ήδη στην Ταιβάν ο τυφώνας Χαϊκούι έχει προκαλέσει σφοδρές βροχές με ανέμους περίπου 140 χιλιομέτρων ανά ώρα! Επρόκειτο  να φθάσει πάνω από τη γη στην αραιοκατοικημένη περιοχή Τάιτουνγκ, που γειτονεύει με την κομητεία Χουάλιεν, περί τις 17:00 [στις 12:00 ώρα Ελλάδας].

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως πάνω από 2.800 πολίτες απομακρύνθηκαν από επτά πόλεις στη νήσο, κυρίως στην ορεινή κομητεία Χουάλιεν. Δείτε ζωντανή εικόνα  όπως μεταδίδεται απο το The Independent:

Πάνω από 200 πτήσεις εσωτερικού ακυρώθηκαν και σχολεία και γραφεία αποφασίστηκε να μη λειτουργήσουν στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Να σημειωθεί ότι ακυρώθηκαν επίσης 37 διεθνείς πτήσεις.

Αυτός θα είναι «ο πρώτος τυφώνας που θα φθάσει στο έδαφος στην Ταϊβάν εδώ και 4 τέσσερα χρόνια», τόνισε η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν. Στις 09:00 [04:00 ώρα Ελλάδας], ο Χαϊκούι βρισκόταν περίπου 180 χιλιόμετρα ανατολικά των ακτών, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ταϊβάν.

TAIWAN WEATHER TYPHOON
Τα αλιευτικά σκάφη είναι αγκυροβολημένα σε ένα λιμάνι στο Yilan καθώς ο τυφώνας Haikui προσγειώνεται στην ανατολική Ταϊβάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2023. φωτο Hwa Cheng / AFP)

«Ενισχύθηκε λιγάκι από χθες (Σάββατο 2/9)», σημείωσε ο υποδιευθυντής της Φονγκ Τσιν-τζου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία κάλεσε τον πληθυσμό να «παραμείνει σε επιφυλακή».

Ο τυφώνας θα απειλήσει «τις περισσότερες περιοχές της Ταϊβάν», καθώς θα φέρει ισχυρούς ανέμους, βροχές και ψηλά κύματα, προειδοποίησε ο υποδιευθυντής, προσθέτοντας πως το φαινόμενο θα κινηθεί κατόπιν προς δυτική κατεύθυνση, προς το στενό της Ταϊβάν, τη Δευτέρα 4/9 Δείτε την εικόνα από δορυφόρο που μετέδωσε  το BBC
Αναμένεται να είναι λιγότερο ισχυρός –κατηγορίας 1 ή 2– από τον τυφώνα Σαολά, ο οποίος οδήγησε στην κήρυξη συναγερμού στο Χονγκ Κονγκ και στη νότια Κίνα προτού υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα το Σάββατο 2/9. Ο στρατός έχει κινητοποιηθεί για να βοηθήσει εάν σημειωθούν πλημμύρες.

Η τελευταία σφοδρή καταιγίδα η οποία είχε πλήξει την Ταϊβάν ήταν ο τυφώνας Μπαϊλού, το 2019, όταν είχε χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος.

Διαφήμιση