Αρχική Special Topics Τεχνητή νοημοσύνη: Εξέλιξη αλλά και επαγρύπνηση για τυχόν λάθη!

Τεχνητή νοημοσύνη: Εξέλιξη αλλά και επαγρύπνηση για τυχόν λάθη!

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα “τρέχει” η τεχνητή νοημοσύνη που κινδυνεύει να επαναλάβει τα λάθη που έκανε ο κλάδος της τεχνολογίας στην αρχή της εποχής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επιβάλλοντας συνεχή επαγρύπνηση. 

0
Τεχνητή Νοημοσύνη
Διαφήμιση

Τους φόβους αυτούς εξέφρασε ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ σε επιχειρηματικό φόρουμ, επισημαίνοντας ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη επιβάλλουν επαγρύπνηση, καθώς έχουν εγείρει παγκόσμια ανησυχία σχετικά με τις δυνατότητες της τεχνολογίας για παραπληροφόρηση, κακή χρήση και αναταραχή στην αγορά εργασίας.

Αλλά ο Σμιθ είπε ότι αυτοί οι φόβοι δεν υιοθετούνται από τους προγραμματιστές, η αισιοδοξία των οποίων του θύμισε τα πρώτα χρόνια των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Τότε, η βιομηχανία της τεχνολογίας εμφάνιζε «”υπερβολική ευφορία” για όλα τα καλά πράγματα που θα έφερναν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο — και υπήρξαν πολλά — χωρίς να σκεφτεί επίσης τους κινδύνους», είπε.

«Πρέπει να έχουμε ανοιχτά μάτια, πρέπει να είμαστε ενθουσιασμένοι με τις ευκαιρίες, αλλά σκεπτόμενοι, ίσως ακόμη και να ανησυχούμε για τα αρνητικά. Και πρέπει να κατασκευάσουμε τα προστατευτικά κιγκλιδώματα από την αρχή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το AFP, η εξέλιξη στην τεχνητή νοημοσύνη έχει προκαλέσει ενθουσιασμό και ανησυχίες σχετικά με τις δυνατότητές της να βελτιώσει ή να αντικαταστήσει εργασίες που εκτελούνται από ανθρώπους, γι αυτό το λόγο και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση. Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν αναπτύξει τους τελευταίους μήνες την ικανότητα να δημιουργούν δοκίμια, να δημιουργούν ρεαλιστικές εικόνες, να μιμούνται φωνές διάσημων τραγουδιστών ή ακόμη και να περνούν ιατρικές εξετάσεις, μεταξύ πολλών άλλων.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν το Διαδίκτυο με παραπληροφόρηση, ότι οι μεροληπτικοί αλγόριθμοι θα παράγουν ρατσιστικό υλικό ή ότι η αυτοματοποίηση που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρες βιομηχανίες. Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο πιθανό να αυξήσει τις θέσεις εργασίας παρά να τις καταστρέψει, προσθέτοντας ωστόσο ότι η τεχνολογία θα άλλαζε την ένταση εργασίας και την αυτονομία των εργαζομένων. Ανέφερε επίσης ότι οι επιπτώσεις της τεχνολογίας θα διαφέρουν πολύ μεταξύ επαγγελμάτων και περιοχών, με τους υπαλλήλους γραφείου και τις γυναίκες να επηρεάζονται περισσότερο από τις αλλαγές.

Ο Σμιθ είπε ότι είναι σαφές ότι το κοινό «θέλει να είναι σίγουρο ότι αυτή η νέα τεχνολογία θα παραμείνει υπό τον ανθρώπινο έλεγχο». Ο διευθύνων σύμβουλος της Mastercard Μάικλ Μίμπαχ δήλωσε ότι οι εταιρείες πρέπει να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη στη χρήση της τεχνολογίας και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η προκατάληψη. Αλλά είπε επίσης ότι πιστεύει ότι οι κίνδυνοι γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη «δεν είναι τρομερά νέοι» και δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας. «Φυσικά η ρύθμιση θα μείνει πίσω», είπε. «Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας επιβραδύνει». Και οι δύο άνδρες μίλησαν στο Νέο Δελχί μαζί με άλλους ηγέτες της παγκόσμιας βιομηχανίας σε μια συνάντηση που χρησιμεύει ως προοίμιο για τη σύνοδο κορυφής της G20 τον επόμενο μήνα στην ινδική πρωτεύουσα.

 

Διαφήμιση