Αρχική Special Topics Έβρος: Για 16η μέρα καίει η μέγα-πυρκαγιά (Βίντεο)

Έβρος: Για 16η μέρα καίει η μέγα-πυρκαγιά (Βίντεο)

Ο Έβρος βρίσκεται για 16η ημέρα αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή καταστροφή στην ιστορία της Ευρώπης (!) και όχι μόνο της Ελλάδας, καθώς η μέγα-πυρκαγιά όπως ονομάστηκε το φαινόμενο που ξεκίνησε από 19 φωτιές εξακολουθεί να καίει!

0
Λευκίμμη Έβρος φωτιά
Διαφήμιση

Αντιμέτωπος  με το μέτωπο στη Λευκίμμη που σώθηκε τελευταία στιγμή από την πύρινη λαίλαπα βρίσκεται για ένα ακόμη 24ωρο ο Έβρος καθώς η μέγα-πυρκαγιά καίει στην περιοχή Λευκίμμης και Προβατώνα που αποτελεί  αυτή την στιγμή το μόνο ενεργό μέτωπο  στο νομό.

Σύνταξη:ecozen.gr

Όπως μεταδίδει το evros-news.gr λίγο μετά από τα μεσάνυχτα ένα τεράστιο μέτωπο φούντωσε και κατευθύνθηκε προς τα σπίτια, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μάχη κυριολεκτικά επί ώρες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η ένταση των στιγμών -θρίλερ καταγράφεται στο βίντεο που ακολουθεί:

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, «πρόκειται για μια ασυνήθιστη μέγα-πυρκαγιά σε συμπαγές δάσος, που ξεκίνησε από 19 φωτιές».

Ο οικισμός της Λευκίμμης Έβρου σώθηκε την τελευταία στιγμή από την πύρινη λαίλαπα που την απειλούσε το Σάββατο το απόγευμα, δεδομένου ότι οι φλόγες έφτασαν κοντά στα πρώτα σπίτια, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί η περιοχή.

«Προς το παρόν ο κίνδυνος για τον οικισμό της Λευκίμμης έχει αποφευχθεί» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Τυχερού Δημήτρης Δαρούσης, μετά από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων. Δείτε εδω τις δραματικές προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών σε μια ακόμη νύχτα – θρίλερ στον Έβρο.

Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε παρακείμενους οικισμούς, καθώς το 112 με μήνυμά του προς τους κατοίκους τους καλούσε να εγκαταλείψουν τη Λευκίμμη. Τελικά με την αποτελεσματική παρουσία των εναέριων μέσων και γύρω στις 8 το βράδυ του Σαββάτου κατάφεραν να σβήσουν το ενεργό μέτωπο που πλησίασε στον οικισμό.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις 

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις που  δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σε δυο πύρινα μέτωπα, το ένα στην περιοχή της Δαδιάς και το άλλο βόρεια του Σουφλίου πάνω από την έξοδο προς Διδυμότειχο.

 Ο Έβρος και η μέγα-πυρκαγιά έχει συγκεντρώσει πρωτοφανή αριθμό δυνάμεων αφού  επιχειρούν συνολικά 582 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 122 οχήματα, ενώ μέχρι να πέσει το φως της ημέρας πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού και 10 εναέρια μέσα. Οι φλόγες κατάφεραν να μπουν στον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς, στη ζώνη προστασίας του Εθνικού Δρυμού με αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη αρχέγονα δέντρα μαύρης Πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών!

Επέστρεψε στο πεδίο ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων

Εν τω μεταξύ, ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Χρήστος Λάμπρης έχει επιστρέψει ήδη στο πεδίο, επιχειρώντας στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο. Ο ίδιος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης καθώς όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική υπέστη αλλεργικό σοκ. 

Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή  σε 5 Περιφέρειες

Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4),προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία και για την Κυριακή 3/9  πέντε περιφέρειες της χώρας, 

F5A1fw4WIAAKQ 4

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)
Διαφήμιση