
Σε εκτενές ρεπορτάζ του το BBC ασχολείται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα γεγονότα που σημάδεψαν το καλοκαίρι του 2023 με αναφορά για τη σχέση τους με την κλιματική αλλαγή. Ένα από αυτά, ανάμεσα στην πύρινη λαίλαπα σε Καναδά και Χαβάη και τον τυφώνα Ντόκσουρι, είναι οι πυρκαγιές που σάρωσαν τη χώρα μας.
Οι δύο Βρετανίδες δημοσιογράφοι Georgina Rannard και Esme Stallard, εξειδικευμένες στο ρεπορτάζ της κλιματικής αλλαγής και της επιστήμης, παρουσιάζουν στην έρευνά τους συγκλονιστικούς αριθμούς μιας αλήθειας που καταγράφεται στην ιστορία για τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, από τότε που καταγράφονται στοιχεία, συμπεριλαμβάνοντας και τη χώρα μας.
Όπως γράφουν χαρακτηριστικά, στη Μεσόγειο εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν πώς είναι η ακραία ζέστη. Δύο μακρά και καυτά κύματα καύσωνα, έπληξαν χώρες σε ολόκληρη την περιοχή.

Κατά το BBC, την Ιταλία, όλες οι πόλεις τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό – και στη Ρώμη, οι τουρίστες κατέρρευσαν σε θερμοκρασίες άνω των 40°C.

Στην Αθήνα, η Ακρόπολη – το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Ελλάδας – αναγκάστηκε να κλείσει για να προστατεύσει τους επισκέπτες από τη δυνητικά θανατηφόρα ζέστη.

Και στην Αλγερία και την Τυνησία, οι θερμοκρασίες σκαρφάλωσαν στους 48°C.

Η ζέστη δημιούργησε ξηρές συνθήκες για τις πυρκαγιές που σάρωσαν τη Μεσόγειο. Μεταξύ 1ης και 25ης Ιουλίου, οι τεράστιες πυρκαγιές στην Ελλάδα απελευθέρωσαν ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί στη χώρα σε πυρκαγιά του Ιουλίου και όσο εκπέμπει το Λονδίνο, μία από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου, σε σχεδόν δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019!
Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ του BBC για τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού και τις δραματικές επιπτώσεις, έχρι σήμερα, 15,6 εκατομμύρια εκτάρια (37,8 εκατομμύρια στρέμματα) γης έχουν καεί σε ολόκληρο τον Καναδά – μια έκταση μεγαλύτερη από την πολιτεία της Νέας Υόρκης ή την Αγγλία.
Τουλάχιστον 1.000 πυρκαγιές εξακολουθούν να καίνε, καθώς ο Καναδάς ζει τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών που έχει καταγραφεί ποτέ.

Μέχρι το τέλος του μήνα, επιστήμονες της ομάδας World Weather Attribution – που εξετάζει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα – είχαν αναλύσει τα δεδομένα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καύσωνες θα ήταν «πρακτικά αδύνατοι» χωρίς την ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας από την καύση ορυκτών καυσίμων έκανε τον καύσωνα στη νότια Ευρώπη 2,5C θερμότερο, ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Τους μήνες που προηγήθηκαν του τυφώνα, η Κίνα, η Νότια Κορέα και άλλα μέρη της Ανατολικής Ασίας είχαν βιώσει θερμοκρασίες ρεκόρ. Επιστήμονες της ομάδας World Weather Attribution δήλωσαν ότι η κλιματική αλλαγή έκανε τον καύσωνα του Ιουλίου στην Κίνα 50 φορές πιο πιθανό.

Όπως τονίζει στο άρθρο το BBC, στις 21 Αυγούστου, μια πολιτεία των ΗΠΑ που συνήθως προετοιμάζεται για πυρκαγιές – η Καλιφόρνια – είδε την πρώτη τροπική καταιγίδα της εδώ και 84 χρόνια.
Η καταιγίδα Hilary, που υποβαθμίστηκε από τυφώνας, έφτασε στη στεριά στο βόρειο Μεξικό, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο, όταν μια πενταμελής οικογένεια παρασύρθηκε στη θάλασσα, προτού κινηθεί προς την Καλιφόρνια.
Η καταιγίδα έθεσε 26 εκατομμύρια ανθρώπους στην πολιτεία σε κίνδυνο πλημμύρας, ενώ 25.000 νοικοκυριά στο Λος Άντζελες έχασαν ρεύμα καθώς η καταιγίδα πέρασε από την πόλη και προκάλεσε αστραπιαίες πλημμύρες.