Αρχική Special Topics BBC: Η Ελλάδα στις χώρες με τα ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού

BBC: Η Ελλάδα στις χώρες με τα ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού

Το BBC σε μια εκτενή έρευνα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις  σε όλο τον κόσμο, το δραματικό όπως εξελίχθηκε καλοκαίρι του 2023 περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Φωτιές, πλημμύρες, καταρρακτώδεις βροχές, ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου το φετινό καλοκαίρι.

 

0
bbc πυρκαγιές Ελλάδα
Χαρακτηριστική φωτογραφία από επιχείρηση απομάκρυνσης αλόγων τον Ιούλιο στην Ελλάδα που επέλεξε το BBC για το άρθρο του.
Διαφήμιση

Σε εκτενές ρεπορτάζ του το BBC ασχολείται με τα  ακραία καιρικά φαινόμενα και τα γεγονότα που σημάδεψαν το καλοκαίρι  του 2023 με αναφορά για τη σχέση τους με την κλιματική αλλαγή. Ένα από αυτά, ανάμεσα στην πύρινη λαίλαπα σε Καναδά και Χαβάη και τον τυφώνα Ντόκσουρι, είναι οι πυρκαγιές που σάρωσαν τη χώρα μας.

Οι δύο Βρετανίδες δημοσιογράφοι Georgina Rannard και  Esme Stallard, εξειδικευμένες στο ρεπορτάζ της κλιματικής αλλαγής και της επιστήμης, παρουσιάζουν στην έρευνά τους συγκλονιστικούς αριθμούς μιας  αλήθειας που καταγράφεται στην ιστορία για τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, από τότε που καταγράφονται στοιχεία, συμπεριλαμβάνοντας και τη χώρα μας.

Όπως γράφουν χαρακτηριστικά, στη Μεσόγειο εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν πώς είναι η ακραία ζέστη. Δύο μακρά και καυτά κύματα καύσωνα, έπληξαν χώρες σε ολόκληρη την περιοχή.

Ιταλία καύσωνας BBC
Χαρακτηριστική φωτογραφία από το Κολοσσαίο την ημέρα του μεγάλου καύσωνα στην Ιταλία που επέλεξε το BBC

Κατά το BBC, την Ιταλία, όλες οι πόλεις τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό – και στη Ρώμη, οι τουρίστες κατέρρευσαν σε θερμοκρασίες άνω των 40°C.

Ακρόπολη πλήθος καύσωνας 2023
Χαρακτηριστική φωτογραφία από τη στιγμή που στις 12.00 η Ακρόπολη κλείνει λόγω του καύσωνα του Ιουλίου 2923 για να ανοίξει και πάλι ώρα 17.00μμ

Στην Αθήνα, η Ακρόπολη – το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Ελλάδας – αναγκάστηκε να κλείσει για να προστατεύσει τους επισκέπτες από τη δυνητικά θανατηφόρα ζέστη.

Μαρόκο καύσωνας Αυγουστος 2023
Χαρακτηριστική εικόνα απο κάυσωνα των 50 βαθμών Κελσίου που έπληξε το Μαρόκο στις 13.8.2023 σε συνδυασμό με αμμοθύελλα

Και στην Αλγερία και την Τυνησία, οι θερμοκρασίες σκαρφάλωσαν στους 48°C.

bbc φωτιές
Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα απελευθέρωσαν ένα εκατομμύριο τόνους CO2, αναφέρει το BBC

Η ζέστη δημιούργησε ξηρές συνθήκες για τις πυρκαγιές που σάρωσαν τη Μεσόγειο. Μεταξύ 1ης και 25ης Ιουλίου, οι τεράστιες πυρκαγιές στην Ελλάδα απελευθέρωσαν ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

φωτιές BBC μωρό
Ο 26χρονος αστυνομικός Παύλος Τερζόγλου ,που έσωσε το παιδάκι στη μεγάλη φωτιά στα Δερβενοχώρια στις 18 Ιουλίου 2023, και η φωτογραφία του έγινε πρωτοσέλιδο στον Βρετανικό Τύπο , ενώ συμπεριλαμβάνεται και στο άρθρο του BBC.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί στη χώρα σε πυρκαγιά του Ιουλίου και όσο εκπέμπει το Λονδίνο, μία από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου, σε σχεδόν δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019!

Καναδάς BBC

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ του BBC για τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού και τις δραματικές επιπτώσεις, έχρι σήμερα, 15,6 εκατομμύρια εκτάρια (37,8 εκατομμύρια στρέμματα) γης έχουν καεί σε ολόκληρο τον Καναδά – μια έκταση μεγαλύτερη από την πολιτεία της Νέας Υόρκης ή την Αγγλία.

Τουλάχιστον 1.000 πυρκαγιές εξακολουθούν να καίνε, καθώς ο Καναδάς ζει τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών που έχει καταγραφεί ποτέ.

Δημοσιογράφος BBC κλιματική αλλαγή
Η Βρετανίδα δημοσιογράφος του BBC, Esme Stallard που συνυπογράφει την έρευνα.

Μέχρι το τέλος του μήνα, επιστήμονες της ομάδας World Weather Attribution – που εξετάζει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα – είχαν αναλύσει τα δεδομένα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καύσωνες θα ήταν «πρακτικά αδύνατοι» χωρίς την ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας από την καύση ορυκτών καυσίμων έκανε τον καύσωνα στη νότια Ευρώπη 2,5C θερμότερο, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

BBC Κίνα

Τους μήνες που προηγήθηκαν του τυφώνα, η Κίνα, η Νότια Κορέα και άλλα μέρη της Ανατολικής Ασίας είχαν βιώσει θερμοκρασίες ρεκόρ. Επιστήμονες της ομάδας World Weather Attribution δήλωσαν ότι η κλιματική αλλαγή έκανε τον καύσωνα του Ιουλίου στην Κίνα 50 φορές πιο πιθανό.

Τζωρτζίνα 11111111111111
Η Βρετανίδα δημοσιογράφος θεμάτων κλιματικής αλλαγής και επιστήμης Τζορτζίνα Ράναρντ που συνυπογράφει το ρεπορτάζ του BBC
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το Ελ Νίνιο, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, θα μπορούσε να συμβάλει στο να γίνει το 2023 η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Το ισχυρό φυσικό φαινόμενο συνδέεται με υψηλότερες θερμοκρασίες και εμφανίζεται κάθε δύο έως επτά χρόνια όταν θερμό νερό ανεβαίνει στην επιφάνεια στον Ειρηνικό στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αμερικής.

Όπως τονίζει στο άρθρο το BBC, στις 21 Αυγούστου, μια πολιτεία των ΗΠΑ που συνήθως προετοιμάζεται για πυρκαγιές – η Καλιφόρνια – είδε την πρώτη τροπική καταιγίδα της εδώ και 84 χρόνια.

Καλιφόρνια BBC

Η καταιγίδα Hilary, που υποβαθμίστηκε από τυφώνας, έφτασε στη στεριά στο βόρειο Μεξικό, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο, όταν μια πενταμελής οικογένεια παρασύρθηκε στη θάλασσα, προτού κινηθεί προς την Καλιφόρνια.

Η καταιγίδα έθεσε 26 εκατομμύρια ανθρώπους στην πολιτεία σε κίνδυνο πλημμύρας, ενώ 25.000 νοικοκυριά στο Λος Άντζελες έχασαν ρεύμα καθώς η καταιγίδα πέρασε από την πόλη και προκάλεσε αστραπιαίες πλημμύρες.

Διαφήμιση