Αρχική Special Topics Καιρός: Μετά τον καύσωνα έρχονται μέρες Νοεμβρίου

Καιρός: Μετά τον καύσωνα έρχονται μέρες Νοεμβρίου

 

Ο καιρός θα θυμίσει μέρες Νοεμβρίου …μετά τον πρόσφατο καύσωνα και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ακραία καιρικά φαινόμενα από τη Δευτέρα με όγκους νερού, ανέμους ‘έως και …Μεσογειακό τυφώνα!

0
Καταιγίδα - Αστραπές - Καιρός - κακοκαιρίας - Επιδείνωση
Διαφήμιση

 

Το πιο ακραίο καλοκαίρι όλων των εποχών συνεχίζεται καθώς ο καιρός φέρνει μέρες Νοεμβρίου μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Από τη Δευτέρα 4/9 προβλέπεται σκηνικό με ακραία καιρικά φαινόμενα! Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις  αλλάζει απότομα το σκηνικό του καιρού στη χώρα μας δεδομένου ότι  αναμένονται βροχές και καταιγίδες από τη Δευτέρα.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, μέσω ανάρτησής του, προειδοποίησε για «ιδιαίτερη επικίνδυνη κακοκαιρία», η οποία βρίσκεται προ των πυλών, έχοντας ως βασικά χαρακτηριστικά τον μεγάλο όγκο νερού και τους θυελλώδεις ανέμους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μετεωρολόγοι μιλούν για σκηνικό που θα θυμίζει μέρες Νοεμβρίου!

Κακοκαιρία - Καταιγίδα - Καιρός

Πιο αναλυτικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του έγραψε: « σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας με το καλημέρα της νέας εβδομάδας. Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη αποτελεί ένα βαρομετρικό χαμηλό η εξέλιξη του οποίου θα θυμίσει προχωρημένο Φθινόπωρο παρά τέλη Καλοκαιριού».

Πρόσθεσε ακόμη: «το κύριο χαρακτηριστικό της πολύ ισχυρής κακοκαιρίας που αναμένουμε θα είναι ο μεγάλος όγκος νερού που αναμένεται να πέσει σε μεγάλο μέρος της χώρας μας. Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο θα είναι και οι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι οι οποίοι ενδέχεται να προσεγγίσουν ακόμη και τα επίπεδα θυέλλης».

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για τον καιρό

«ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας με το καλημέρα της νέας εβδομάδας. Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη αποτελεί ένα βαρομετρικό χαμηλό η εξέλιξη του οποίου θα θυμίσει προχωρημένο Φθινόπωρο παρά τέλη Καλοκαιριού.

Ηλιοβασίλεμα στο Μύρτο 2023
Ηλιοβασίλεμά στη διάσημη παραλία Μύρτος στην Κεφαλονιά το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2023 (φωτογραφία  ΕΤ)

Ανάλογη ατμοσφαιρική κυκλοφορία τη συναντάμε προχωρημένο Οκτώβριο ή ακόμη και προς Νοέμβριο με μια μετατόπιση αερίων μαζών από τα βορειοανατολικά κι όχι από τα δυτικά βορειοδυτικά που θα ήταν σαφώς πιο συμβατό με αυτά που μας δείχνει το ημερολόγιο.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΓΚΟΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

Το κύριο χαρακτηριστικό της πολύ ισχυρής κακοκαιρίας που αναμένουμε θα είναι ο μεγάλος όγκος νερού που αναμένεται να πέσει σε μεγάλο μέρος της χώρας μας. Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο θα είναι και οι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι οι οποίοι ενδέχεται να προσεγγίσουν ακόμη και τα επίπεδα θυέλλης.

Μεσογειακός Κυκλώνας στην Ελλάδα;

“Το αρκετά θερμό Καλοκαίρι που έχει προηγηθεί για το σύνολο της Μεσογείου, έχει σαν αποτέλεσμα την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων θερμότητας στην αυτή θάλασσα”, σημειώνει και επισημαίνει ότι είναι δυνατόν να σχηματιστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (medicane). 

Μεσογειακός κυκλώνας

Μάλιστα όπως εξηγεί, μπορεί ο σχηματισμός του Μεσογειακού Κυκλώνα να λαμβάνει χώρα προγνωστικά τουλάχιστον μακριά από την περιοχή μας, παρόλα αυτά η κατάσταση θέλει ιδιαίτερη παρακολούθηση μιας και σε δεύτερο χρόνο εφόσον αυτός αντέξει και δεν διαλυθεί στις ακτές της βόρειας Αφρικής, είναι δυνατόν να απασχολήσει τμήματα της χώρας μας ανάλογα με την τροχιά του. Αυτό όμως είναι κάτι που θα το εξετάσουμε σε δεύτερο χρόνο μιας και αυτή τη στιγμή δεν απειλούμαστε, εφόσον βέβαια αυτός σχηματιστεί.

 Πιθανή η εκδήλωση ακραίων φαινομένων

Το ενδεχόμενο σχηματισμού Μεσογειακού Κυκλώνα έστω και μακριά από τη χώρα μας που αναφέραμε παραπάνω, δείχνει τη δυναμική της όλης κατάστασης, προσθέτει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Είμαστε σε μία εποχή όπου οι θάλασσές μας είναι πολύ θερμές και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτική αστάθεια που με τη σειρά της μπορεί να ταράξει τον ιδιαίτερα επικίνδυνο καιρό που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ανθρώπινη ζωή.

Έρχονται…καταιγίδα κεραυνών, χαλάζι και υδροστρόβιλοι!

Φαινόμενα όπως χαλάζι, υδροστρόβιλοι, ανεμοστρόβιλοι, κεραυνοί, υψηλός κυματισμός, επικίνδυνοι άνεμοι κτλ, είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν καθώς ο καιρός θα θυμίσει μέρες Νοεμβρίου.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας και να ακολουθούμε πιστά τις ανακοινώσεις της πολιτείας μέσω των αντίστοιχων φορέων όταν και αν αυτές εκδοθούν.

Καλό υπόλοιπο Σαββάτου σε όλες και όλους!»

 Ο καιρός την Κυριακή

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στην ανατολική χώρα οι οποίες παροδικά θα είναι αυξημένες στη βόρεια Κρήτη, όπου ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές, αναμένονται  την Κυριακή. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθούν μεμονωμένοι όμβροι στα ορεινά.

Πλημμύρισε η Θεσσαλονίκη από τη σφοδρή καταιγίδα

Το βράδυ οι νεφώσεις στα βόρεια θα αυξηθούν και αργά τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις. Στα δυτικά 3 με 5 και βαθμιαία στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ και στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φθάσει τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου. Στις νησιωτικές περιοχές θα φθάσει τους 30 με 31 βαθμούς και κατά τόπους στη νότια Κρήτη και το ανατολικό Αιγαίο τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Αραιές νεφώσεις από το βράδυ.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα γύρω ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα το meteo.gr επισημαίνει ότι  σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, σημαντική αύξηση της επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 02 – 03 Σεπτεμβρίου 2023. Αιτία αποτελεί η αναμενόμενη μεταβολή της συνοπτικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη με την ταχεία ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την Κεντρική Ευρώπη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ισχυρής βαροβαθμίδας πάνω από την περιοχή μας και την σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων (7-8 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τη Δευτέρα

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα βόρεια η οποία σταδιακά θα επηρεάσει και το Ιόνιο και την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στη Μακεδονία και το βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο.

Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και το βράδυ στα νοτιοανατολικά είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανοιχτά του Ιονίου και βαθμιαία στο βόρειο Αιγαίο τοπκά 7 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα στο Ιόνιο θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στα βόρεια και, στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία δεν θα ξεπεράσει τους 24 βαθμούς, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα φθάσει τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα φθάσει τους 28 με 30 βαθμούς και στη νότια νησιωτική χώρα κατά τόπους τους 31 βαθμούς Κελσίου.

 

Διαφήμιση