Αρχική Special Topics Κακοκαιρία Daniel:Ήχησε σε Θεσσαλονίκη το 112-Δοκιμάζεται η Μαγνησία-Βίντεο

Κακοκαιρία Daniel:Ήχησε σε Θεσσαλονίκη το 112-Δοκιμάζεται η Μαγνησία-Βίντεο

Το σκληρό της …πρόσωπο ώρα με την ώρα δείχνει η κακοκαιρία Daniel, η επέλαση της οποίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη ήχησε το 112, προειδοποιώντας τους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ η Μαγνησία βρίσκεται πλέον στο …έλεός της, μετρώντας καταστροφές.

0
Πλημμύρα 5 Σεπτ 2
Διαφήμιση

Τις τελευταίες ώρες η κακoκαιρία Daniel εντείνει την παρουσία της, με  ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ στην πρόβλεψη των μετεωρολόγων γίνεται λόγος για ένταση των φαινομένων και κορύφωσή τους τις επόμενες ώρες.

Η Μαγνησία δοκιμάζεται, με τους κατοίκους να καλούνται από τις δημοτικές αρχές να παραμείνουν στα σπίτια τους και να γίνονται μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις. Το νερό περνά τα πεζοδρόμια στον Βόλο, οι χείμαρροι έχουν πλημμυρίσει στο Πήλιο ενώ τη νύχτα δεν είχε ρεύμα στις Σποράδες και τώρα υπάρχουν συνεχείς διακοπές. Επίσης οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους ακόμη και μέσα στην πόλη του Βόλου, ενώ η Πυροσβεστική παρεμβαίνει σε όλο το Νομό σε περιπτώσεις εγκλωβισμού ατόμων. Στο δήμο Νοτίου Πηλίου έχουν πέσει και κολώνες της ΔΕΗ και δεν έχει ρεύμα. Στο μεταξύ έχει σπάσει και ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί προς Αγριά. Τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν όλη την ημέρα.

νεκρος κτηνοτρόφος

Νεκρός κτηνοτρόφος από κατολίσθηση στο Βόλο – Καταπλακώθηκε από τοίχο

Νεκρός εντοπίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες οδηγός που το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης, στον Βόλο.

Σύμφωνα με το gegonota.news τον αναζητούσαν επί δύο ώρες και δεν μπορούσε να τον εντοπίσει κανείς και όπως έγινε γνωστό πήγαινε τα ταϊσει τα ζώα του. Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν ότι καταπλακώθηκε από τοίχο που έπεσε από κατολίσθηση. Για τον απεγκλωβισμό κινητοποιήθηκε η ΕΜΑΚ.

Έντονα φαινόμενα 

Προβλήματα από την κακοκαιρία Daniel δημιουργήθηκαν και στην Ηλεία, καθώς  επλήγησαν καλλιέργειες από χαλάζι. Ισχυρό μπουρίνι και στην Κέρκυρα με αποτέλεσμα την διακοπή ηλεκτροδότησης στο αεροδρόμιο του νησιού.
Τα πρώτα μηνύματα για επικίνδυνα φαινόμενα ήχησαν σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα.

Κακοκαιρία - Καταιγίδα - Καιρός

Δύσκολη νύστα σε Μαγνησία και Σποράδες

«Στη Μαγνησία και στις Σποράδες μοιάζει σαν να μην νύχτωσε ποτέ» σημειώνει από τον Βόλο η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ελένη Ραυτοπούλου. Η κακοκαιρία Daniel έφερε  τέτοια κεραυνική δραστηριότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, από τις 12:00 -12:30 και έπειτα που πραγματικά έγινε η νύχτα μέρα.

Οι κεραυνοί συνοδεύονταν και από έντονη βροχόπτωση σημειώνει η δημοσιογράφος ενώ σύμφωνα με τις Αρχές τα όποια προβλήματα έχουν σημειωθεί είναι όπως χαρακτηριστικά τονίζουν τα λιγότερα δυνατά, των οποίων βέβαια θα ξεκινήσει η καταγραφεί με το πρώτο φως της ημέρα δίνοντας πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Για αντλήσεις υδάτων κλήθηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία του Βόλου τα μεσάνυχτα στον Βόλο και από το Πήλιο όπως και στη Νεάπολη, περιοχή η οποία ανησυχεί και περισσότερο αφού αντιμετωπίζει συχνά και με πολύ μικρότερη βροχόπτωση προβλήματα.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή τόνισε πως δεν κάηκαν δασώδεις περιοχές αλλά κυρίως πουρνάρια και ευελπιστούν να μην επηρεάσει στις πλημμύρες.

Συναγερμός έχει σημάνει από την κακοκαιρία Daniel με τις αρχές να καλούν τους κατοίκους απ’ όλες τις δημοτικές αρχές να παραμείνουν στα σπίτια τους και μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις να γίνονται.
Το νερό περνά τα πεζοδρόμια στην πόλη του Βόλου, οι χείμαρροι έχουν πλημμυρίσει στο Πήλιο και δη στο νότιο Πήλιο, τη νύχτα δεν είχε ρεύμα στις Σποράδες και τώρα υπάρχουν συνεχείς διακοπές. Επίσης οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους ακόμη και μέσα στο Βόλο, ενώ η Πυροσβεστική παρεμβαίνει σε όλο το Νομό σε περιπτώσεις εγκλωβισμού ατόμων στα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών.
Στο δήμο Νοτίου Πηλίου έχουν πέσει και κολώνες της ΔΕΗ και δεν έχει ρεύμα η Μηλίνα εδώ και πολλές ώρες, έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα από τα νερά, ενώ το αγροτικό δίκτυο έχει καταστραφεί.

Έντονα ήταν τα φαινόμενα και στα νησιά, κυρίως σε Σκόπελο και Αλόννησο, όπου μεταξύ άλλων είχαν συνεχώς διακοπές ρεύματος. Ενώ και στο ανατολικό Πήλιο, μια περιοχή που δίνει υψηλά ύψη βροχής παραδοσιακά, χθες, πριν καν ξεκινήσει η έντονη βροχόπτωση ήταν ήδη στο 103 και πρώτοι στον σχετικό πίνακα πανελληνίως  χωρίς να έχει βρέξει ιδιαίτερα.

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία Daniel: Πλημμύρες σε Βόλο και Πήλιο – Μήνυμα 112 στη Θεσσαλονίκη, live η πορεία της
Μήνυμα του 112 για την κακοκαιρία “Daniel” σε κινητό τηλέφωνο στην Μηλίνα του νοτίου Πηλίου, το απόγευμα της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου 2023. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Ζημιές στη Λάρισα

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ισχυροί άνεμοι σάρωσαν τον δήμο Αγίας και τα παράλια της Λάρισας. Σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλά χωριά του δήμου Αγιάς.

Η κακοκαιρία Daniel ετοιμάζεται να «χτυπήσει» περιοχές της χώρας και τα πρώτα μηνύματα 112 για επικίνδυνα φαινόμενα ήχησαν σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα. Kύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες, το χαλάζι και οι κεραυνοί.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών» επισημαίνεται στο μήνυμα, ενώ δίνεται σύσταση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Σε ετοιμότητα οι αρχές στην πυρόπληκτη Εύβοια

Χωρίς προβλήματα η νύχτα στην Εύβοια όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Κώστας Νούσης επισημαίνοντας πως από τις 3 τα ξημερώματα είχε σταματήσει η έντονη βροχόπτωση στη Λίμνη Ευβοίας ενώ στην Αγία Άννα παρατηρούνταν μία εντονότερη βροχόπτωση, όχι όμως τέτοιας έντασης, ώστε να προκληθούν προβλήματα ή πλημμυρικά φαινόμενα, όπως είχαν και στο παρελθόν.

Χθες, Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα ήχησε το 112 στην περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, όπως και άλλες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, όπου ζητούσε από τους κατοίκους να μην μετακινούνται.

Από χθες το μεσημέρι όλα τα μηχανήματα, τα σκαπτικά μηχανήματα των Δήμων αλλά και της Περιφέρειας βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ όλοι οι πρόεδροι των κοινοτήτων έχουν ενημερωθεί ώστε αν χρειαστεί, αλλά και όσοι έχουν σκαπτικά μηχανήματα εφόσον χρειαστεί, να συνδράμουν σε φαινόμενα που μπορεί να έχουμε από πλημμύρες.

Πρόγνωση από τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο

Η κακοκαιρία Daniel είναι εδώ. Σήμερα και έως την Τετάρτη αναμένονται πολύ μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στη Θεσσαλία και τις γειτονικές της περιοχές, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Ημαθία Πιερία, Χαλκιδική. Θα βρέξει ακόμα αρκετά σε Αργολίδα, Κορινθία, Βοιωτία. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα, μέσα στο διάστημα των τριών αυτών ημερών θα πέσει η βροχή όλου του φθινοπώρου και όχι μόνο του Σεπτεμβρίου και ίσως και ακόμη περισσότερο…

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα κανονικά. Πνέουν τοπικά θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στο Β. Αιγαίο. Από την Πέμπτη ξεκινά η βελτίωση του καιρού, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, το πρωί πάντως θα βρέχει ακόμα στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια.

Πιο αναλυτικά σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, μέχρι το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, κατά περιόδους στην Αττική και τη δυτική Κρήτη και από τις προμεσημβρινές ώρες στα νησιά του βόρειου Αιγαίου και τις δυτικές Κυκλάδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα φθάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 25 με 27 βαθμούς και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα κατά τόπους τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά περιόδους ισχυρές. Οι άνεμοι ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 23 βαθμούς Κελσίου.

vroxi
ΒΡΟΧΗ ΚΑΙΡΟΣ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
(ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Meteo: Ποιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας αναμένεται να προκαλέσει η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo.gr.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές να είναι ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι περιοχές που θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι η Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας), οι Σποράδες, η Πιερία, η ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία), η ανατολική Πελοπόννησος (δυτική Κορινθία, Αργολίδα, ανατολική Αρκαδία) και η νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία).

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων υπολογίζεται ότι στην περιοχή της Φθώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο) αναμένονται πάνω από 500 mm βροχής. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία Daniel: Πλημμύρες σε Βόλο και Πήλιο – Μήνυμα 112 στη Θεσσαλονίκη, live η πορεία της

Επιπλέον, αναμένονται ενίσχυση των ανέμων σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις (6-7 μποφόρ), σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και συνέχιση των καταιγίδων και την Πέμπτη, με βαθμιαία βελτίωση από τις βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία).

Διαφήμιση