Αρχική Special Topics Κ. Μητσοτάκης από τη Λάρισα: Το κράτος δίπλα στους πληγέντες, ανοίγει τη...

Κ. Μητσοτάκης από τη Λάρισα: Το κράτος δίπλα στους πληγέντες, ανοίγει τη Δευτέρα η arogi.gov.gr

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λάρισα όπου βρέθηκε επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου δεσμεύτηκε ότι το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν από την κακοκαιρία ενώ τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr. για την πρώτη οικονομική ενίσχυση.

0
202309101937392170
Διαφήμιση

 

Η αρωγή προς τους πληγέντες θα έλθει το ταχύτερο χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, δεσμεύτηκε ο Κ. Μητσοτάκης από τη Λάρισα και ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr. 

Σύνταξη:ecozen.gr

Επιπλέον ο πρωθυπουργός τόνισε ότι και η Ευρώπη θα πρέπει να συμβάλει. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 12/9  θα  είναι στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, για συνομιλίες με την πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αρωγή από την Ευρώπη για την κακοκαιρία που σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή.

 

[363446] ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΧΩΡΙΟ ΒΛΟΧΟΣ ΟΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΓΔΟΝΤΑ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Το αποκλεισμένο από τα νερά χωριό Βλοχός στην Καρδίτσα, όπου παραμένουν περίπου ογδόντα κάτοικοι έχοντας βρει καταφύγιο στην εκκλησία, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη Λάρισα ανέφερε πως σήμερα το ενδιαφέρον βρίσκεται στη δημόσια υγεία, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι θα καλυφθούν μέσω του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τις ανακοινώσεις στη Λάρισα έκανε αναφορά και στην αναβάθμιση της χώρας με την επενδυτική βαθμίδα υπογραμμίζοντας πως «σίγουρα είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τους πολίτες αλλά είναι σημαντικό». Στη συνέχεια μίλησαν για τα μέτρα που θα ληφθούν ο υφυπουργός στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης Χρ.Τριαντόπουλος, η αν. υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λ.Αυγενάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σ.Ζαχαράκη.

Τα πρώτα οικονομικά μέτρα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος επισήμανε ότι ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο στήριξης από την πρώτη στιγμή και άμεσα έχουν ξεκινήσει τα κλιμάκια τις αυτοψίες. Ως σήμερα έχουν 2.500 αυτοψίες σε όλη τη Θεσσαλία.

Είπε ακόμη ότι τη Δευτέρα, ανοίγει το arogi.gov.gr. Τα ποσά της πρώτης ενίσχυσης φτάνουν τα 10.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις και 6.600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών που αφορούν την οικοσκευή.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ DANIEL/ Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ 6Η ΗΜΕΡΑ / ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
Συνοικία Γιάννουλη στην Λάρισα, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Το κόστος αποκατάστασης για επιχειρήσεις φτάνει το 80% για την ανακατασκευή και το 70% για κτηνοτροφικές και γεωργικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει χορήγηση αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων και τέλος την αναστολή συμβάσεων εργασίας η οποία ενεργοποιείται στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.

[363446] ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΧΩΡΙΟ ΒΛΟΧΟΣ ΟΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΓΔΟΝΤΑ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Βλοχός Καρδίτσας, ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Σ/EUROKINISSI
Ταυτόχρονα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα στηριχθούν ακόμα περισσότερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις αποκαταστάσεις που είναι απαραίτητες. Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ

Ειρήνη Αγαπηδάκη: έλεγχος του νερού σε όλες τις περιοχές

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο, σε τέσσερις άξονες:

1: έλεγχος του νερού σε όλες τις περιοχές, στα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος, για να διασφαλιστεί ότι όταν δίνεται νερό θα είναι ασφαλές για τους πολίτες

2. έχουν αναρτηθεί οδηγίες από το υπ. Υγείας, τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυντικά και υπάρχει αυξημένος αριθμός από νεκρά ζώα, οι οδηγίες είναι αναρτημένες

3. επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά λοιμώδη νοσήματα όπως γαστρεντερίτιδα

4. έχει ξεκινήσει ήδη εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα δυτικού Νείλου.

Προτεραιότητα η καύση και η ταφή των νεκρών ζώων 

«Κανένας αγρότης, κανένας κτηνοτρόφος δεν θα πρέπει να έχει ανησυχία για την επόμενη ημέρα» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης από τη Λάρισα προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνοι, είμαστε δίπλα τους».

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ DANIEL/ Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ 6Η ΗΜΕΡΑ / ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
Η μάχη με τα νερά και την λάσπη συνεχίζεται για 6η ημέρα στον Θεσσαλικό κάμπο που επλήγη από το κύμα κακοκαιρίας Daniel. Απεγκλωβισμός κατοίκων από την συνοικία Γιάννουλη στην Λάρισα, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι γνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel και επισήμανε ότι το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκονται επί ποδός από την πρώτη στιγμή.

Πρώτη τους προτεραιότητα, όπως είπε, είναι η καύση και η ταφή των νεκρών ζώων με τον αρμόδιο υπουργό να σημειώνει πως «έχουν ξεκινήσει να μεταφέρονται τα νεκρά ζώα σε Ημαθία και Αρκαδία» όπου βρίσκονται οι πιστοποιημένοι χώροι καύσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «έχουμε ανοίξει και άλλα σημεία όπου θα μπορούν να μεταφέρονται τα νεκρά ζώα, σε Κοζάνη, Αττική, Τρίκαλα, Καρδίτσα και σύντομα στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας».

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι τα νεκρά ζώα θα πρέπει να συγκεντρώνονται και οι κτηνοτρόφοι δεν θα πρέπει να «ανησυχούν» μη περάσει ο εκτιμητής, δεν τα δει και έτσι να χάσουν τη αποζημίωσή τους.

«Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα. Έχουμε πλήρη στοιχεία στον ΕΛΓΑ οπότε δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στη διαδικασία» είπε σχετικά.

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα βρεθεί στις πληγείσες περιοχές από αύριο-μεθαύριο με κινητά συνεργεία όπου και θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους για τα αρδεύσιμα νερά-όχι για το πόσιμο νερό- αλλά και κυρίως για το θέμα των εδαφών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦεστιβάλ: Από την Αρχαιότητα στο σήμερα της Αττικής γης
Επόμενο άρθροΓ.Μανιάτης:Το μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι στην Αν. Μεσόγειο και οι τουρκικές φιλοδοξίες