Αρχική Ειδήσεις Daniel: Δεκάδες χιλιάδες μελίσσια καταστράφηκαν στη Θεσσαλία – Οδηγίες στους μελισσοκόμους

Daniel: Δεκάδες χιλιάδες μελίσσια καταστράφηκαν στη Θεσσαλία – Οδηγίες στους μελισσοκόμους

Τουλάχιστον 45.000 μελίσσια έπληξε η θεομηνία Daniel στη Θεσσαλία, ενώ πολλοί μελισσοκόμοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Το κόστος αποκατάστασης αλλά και τα άμεσα μέτρα που απαιτούνται για τα μελίσσια και οι κανόνες υγιεινής που επιβάλλονται.

0
Μελίσσια Θεσσαλία καταστροφές
Διαφήμιση

 

Από τα πρώτα διασταυρωμένα στοιχεία, οι απώλειες ανέρχονται σε 45 χιλιάδες μελίσσια, εκτιμά ο Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, επίκουρος καθηγητής Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε μια πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας Daniel και στη μελισσοκομία.

Ο ήδη χτυπημένος από τις καιρικές συνθήκες της φετινής χρονιάς, κλάδος της μελισσοκομίας είδε τους κόπους του να παρασύρονται από τη βροχή, οδηγώντας στον θάνατο ολόκληρα “βασίλεια” μελισσών που περιέχει κάθε κυψέλη.

ΠΑΠΑΣΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΕΛΙ 780x470 1

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαχριστοφόρου, μιλώντας στο ΑΠΕ, μέσα στις ερχόμενες 10 ημέρες, το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα καλέσει σε ανοικτή συζήτηση στις εγκαταστάσεις του, πληγέντες μελισσοκόμους. και αρμόδιους φορείς. “Μέσω του επιστημονικού προσωπικού του, θα συμβάλει εθελοντικά σε κάθε προσπάθεια στήριξης της μελισσοκομίας αλλά και της ζωικής παραγωγής της Θεσσαλίας, στο σύνολό της», πρόσθεσε.

Σημαντικές ήταν και οι επισημάνσεις που έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκομίας Λάρισας Πέτρος Σαρούδης, στο kosmoslarissa.gr  τονίζοντας ότι η αξία κάθε μελισσιού κυμαίνεται από 120 έως και 200 ευρώ“Είναι μεγάλες οι απώλειες. Μία κυψέλη χωρίς μέλισσες κοστίζει έως 35 ευρώ, ενώ με ζωικό κεφάλαιο 130 ευρώ. Όταν έχει και μέλι -καθώς αυτές οι κυψέλες είχαν και παραγωγή, φτάνει έως και 200 ευρώ η κυψέλη”.

 

Ο ίδιος, σημειώνει ότι αρκετοί μελισσοκόμοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν επάγγελμα, καθώς ήδη δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα με τη φετινή παραγωγή, ενώ οι πλημμύρες που κατέστρεψαν τον κόπο τους, ήταν το αποκορύφωμα γι’ αυτούς.

“Υπήρχαν έτσι κι αλλιώς οι δυσαρεστημένοι γιατί η παραγωγή ήταν ήδη πεσμένη λόγω των βροχών του Μαΐου και σε συνδυασμό με τις πλημμύρες, τα πράγματα επιδεινώθηκαν. Έτσι, αρκετοί συνάδελφοι όπως και αγρότες, σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν τον κλάδο της μελισσοκομίας”. Οι περισσότερες μέλισσες παρασύρθηκαν μαζί με τα μελίσσια τους, καθώς η νεροποντή ξέσπασε βράδυ, όσο βρίσκονταν μέσα, σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων.

“Τα ρέματα ξεχείλισαν όλα μαζί, η νεροποντή είχε μεγάλη δύναμη. Οι μέλισσες ήταν στις κυψέλες τους, όταν τις έπιασε το νερό δεν μπορούσαν να φύγουν και πνίγηκαν. Η κυψέλη έχει μόνο μια πορτούλα για να παίρνουν αέρα, να συλλέγουν τη γύρη, να καθαρίζουν το σπίτι τους. Ακόμη και αν δεν πέθαναν κάποιες, σίγουρα αρρώστησαν από τα ύδατα” εξηγεί ο κ. Σαρούδης.

Απαιτείται τουλάχιστον 1 χρόνος για να αποκατασταθούν τα χαμένα μελίσσια

Μελίσσια

Ο ίδιος εκτιμά πως απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος προκειμένου να αποκατασταθούν τα χαμένα μελίσσια, καθώς όλα θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή. “Και εγώ είχα απώλειες, θα πρέπει να ξεκινήσομε από την αρχή. Οι ξύλινες κυψέλες -που είναι αυτές που χρησιμοποιούμε περισσότερο- μέσα στο νερό τόσες μέρες, ακόμη κι αν στεγνώσουν καταστράφηκαν, συν το ότι το νερό είναι μολυσματικό. Για να ξαναδημιουργήσουμε το χαμένο ζωικό κεφάλαιο και την παραγωγή του μελιού θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος σίγουρα” προσθέτει.

Εν αναμονή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τα κατεστραμμένα μελίσσια, ο κ Σαρούδης αναφέρει πως “ο κανονισμός που προβλέπει φυσικές καταστροφές δεν καλύπτει ούτε το ελάχιστο από τις ζημιές που έφερε η κακοκαιρία. Τα χρήματα που δίνονται σε άλλες περιπτώσεις δεν φτάνουν”, ενώ συμπλήρωσε πως οι μελισσοκόμοι της Λάρισας έχουν δηλώσει όσα χρειάζεται για τις καταστροφές που υπέστησαν οι περιουσίες τους.

Οδηγίες προς τους μελισσοκόμους 

Οι οδηγίες του Αλέξανδρου Παπαχριστοφόρου, επίκουρου καθηγητή Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να λάβουν τα εξής μέτρα:

    • Θα πρέπει να καταστρέψουν άμεσα (κατά προτίμηση με καύση) τις κηρήθρες από τα πνιγμένα μελίσσια. Η αποθήκευση και πιθανή μελλοντική χρήση, δεν επιτρέπεται! Η παραμονή των κηρηθρών σε επαφή με τα ακάθαρτα και μολυσμένα ύδατα, έχει επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το κερί με ουσίες και μικροβιακό φορτίο το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για την ανάπτυξης νέων μελισσιών σε αυτές.
    • Μέλι και γύρη που βρίσκονται σε κηρήθρες νεκρών μελισσιών, πρέπει επίσης να καταστραφούν άμεσα. Πιθανή χρήση για τροφοδότηση διασωθέντων μελισσιών επιμολύνει και τα υγιή μελίσσια.
  • Η καταστροφή κηρηθρών και αποθεμάτων τροφών από τα νεκρά μελίσσια πρέπει να είναι άμεση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος λεηλασίας από τα εναπομείναντα μελίσσια.
  • Οι κυψέλες, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αν πλυθούν και απολυμανθούν σχολαστικότατα, αφού στεγνώσουν. Συνιστάται η χρήση φλογίστρου για πρόσθετη απολύμανση.
  • Επιβάλλεται, όπου είναι εφικτό, η μεταφορά των μελισσιών που διασώθηκαν σε ανθοφορίες φθινοπωρινής ερείκης και πολύκομπου για αναγέννηση των πληθυσμών.
  • Αν η μεταφορά των μελισσιών είναι αδύνατη, καλό είναι να εφαρμοστεί τροφοδότηση, τόσο με σάκχαρα όσο και με πρωτεϊνική τροφή (γυρεόπιτες, υποκατάστατα γύρης)

Οι αρμόδιες αρχές, θα πρέπει να στηρίξουν άμεσα την αποζημίωση και ενίσχυση των μελισσοκόμων. Κάποια έκτακτα μέτρα που προτείνονται, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η παράκαμψη της υποχρέωσης δήλωσης των απωλειών στο ηλεκτρονικό μητρώο (για να μην χαθεί η δυνατότητα επιδότησης της επόμενης χρονιάς), η μη επιβάρυνση από τον ΕΛΓΑ της επιθεώρησης (με το ποσό των 2 ευρώ ανά κυψέλη) και η ενδεχόμενη επιδότηση της παραγωγής και διάθεσης ελληνικών μελισσοτροφών προς τους πληγέντες. Λόγω του πολύ χαμηλού ποσού της αποζημίωσης ανά μελίσσι, καλό θα ήταν να προβλεφθεί και αποζημίωση από την ολοκληρωτική απώλεια της παραγωγής μελιού. Οι επιθεωρήσεις πρέπει να είναι άμεσες και όχι ετεροχρονισμένες για να μειωθεί ο κίνδυνος επιμολύνσεων άλλων μελισσιών. Η μελισσοκομία πρέπει να στηριχθεί από το κράτος καθώς με τη σειρά της, θα μπορέσει να στηρίξει την αναγέννηση της φύσης στη Θεσσαλία, μέσω της επικονίασης, όπως υπογραμμίζει.

Πηγές: ΑΠΕ, kosmoslarissa.gr

Διαφήμιση