Αρχική Ειδήσεις Αλ.Σδούκου: “Κλειδί” η θωράκιση στο ενεργειακό μας σύστημα!

Αλ.Σδούκου: “Κλειδί” η θωράκιση στο ενεργειακό μας σύστημα!

“Κλειδί” για την διασφάλιση της ενεργειακής μας επάρκειας αποτελούν οι δράσεις εκείνες που θα εξασφαλίσουν τη θωράκιση στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, όπως είναι η η Πτολεμαΐδα 5. 

0
σδουκου
Διαφήμιση

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που εξασφαλίζει τη θωράκιση στο ενεργειακό σύστημα της χώρας σε δύσκολους καιρούς, αλλά μπορεί να αποτελέσει και για τα επόμενα χρόνια το σαφές παράδειγμα για το πώς μπορείς να επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές που καλύπτουν τις ανάγκες του σήμερα, χωρίς τον κίνδυνο του carbon lock in.

Τα παραπάνω τόνισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφερόμενη στην ανθεκτικότητα των δικτύων και των υποδομών της χώρας στην κλιματική αλλαγή, χαρακτηρίζοντάς την ως βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Μιλώντας στο «ITC 2023 – 6ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών» η κα. Σδούκου αναφέρθηκε στην ανάγκη την θωράκιση στο ενεργειακό μας σύστημα απέναντι σε πολλαπλούς κινδύνους και απειλές, όπως η ρευστή γεωπολιτική κατάσταση των τελευταίων ετών, η ψηφιοποίηση του συστήματος και φυσικά η κλιματική κρίση.

Η κυρία Σδούκου έκανε ιδιαίτερη μνεία στις «εκτός των τειχών» πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, όπως τα μεγάλα ενεργειακά project που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις υλοποίησης και προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, μέσω των οποίων η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να καταστεί η ανατολική πύλη της Ευρώπης όχι μόνο για το εμπόριο, αλλά και για την ενέργεια και τη μεταφορά δεδομένων.

Χαίρομαι πολύ που είμαι για άλλη μια χρονιά στο ITC, το Συνέδριο για τις Υποδομές και τις Μεταφορές που ειδικά φέτος έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς διεξάγεται λίγες μόνο ημέρες μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Αναφερόμενη στις καταστροφικές πλημμύρες που βίωσε η χώρα μας και συγκεκριμένα η Θεσσαλία η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας το χαρακτήρισε ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο.”Μια πλημμύρα, που έφερε ασύλληπτους όγκους νερού, που θα ήταν έτσι και αλλιώς εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτίσουμε, και μας υποχρεώνει όμως, ενόψει της ανοικοδόμησης, να ξανασκεφτούμε συνολικά τη στρατηγική αντιμετώπισης αντίστοιχων φαινομένων” είπε η ίδια, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές συνολικά στην Ευρώπη, η οποία παρουσιάζει σημαντική υστέρηση στον τομέα της αρωγής μετά από τις φυσικές καταστροφές, ζητούμενο για το οποίο δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε η κα. Σδούκου στις υποδομές, που αποτελούν τη βασική θεματολογία αυτού του πολύ σημαντικού Συνεδρίου. Οι ενεργειακές υποδομές φυσικά αποτελούν κομβικό σημείο της συζήτησης. Και η συζήτηση αυτή, ολοένα και περισσότερο, περιστρέφεται γύρω από το ζήτημα της «ασφάλειας», όπως είπε.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI) - υπερκέρδη - επιδότηση

(ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε για τις δράσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για τη θωράκιση στο ενεργειακό μας σύστημα απέναντι σε πολλαπλούς κινδύνους και απειλές εντός των τειχών :

Η Πτολεμαΐδα 5 θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας σε δύσκολους καιρούς. Μάλιστα, η σημαντικότητα του έργου που βραβεύτηκε, σήμερα, ως «ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 2012-2022».

Το μέλλον της Μονάδας είναι πολύ περισσότερα υποσχόμενο από το παρόν της -και ελπίζω πολύ λιγότερο «ενδιαφέρον» από το παρελθόν της. Η Πτολεμαΐδα 5 θα κάνει το καθήκον της βραχυπρόθεσμα και θα αποτελέσει ένα παράδειγμα, μακροπρόθεσμα, για το πώς μπορείς να επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές που καλύπτουν τις ανάγκες του σήμερα, χωρίς τον κίνδυνο του carbon lock in.

“Εχθροί” ακόμη στη θωράκιση του ενεργειακού μας συστήματος αποτελούν η ψηφιοποίηση του Συστήματος, τονίζοντας ότι η κυβερνοασφάλεια καθίσταται, πλέον, σημαντική διάσταση της ασφάλειας των ενεργειακών υποδομών.

Περαιτέρω, ο μεγάλος, υπαρξιακός κίνδυνος από την κλιματική κρίση καθιστούν την προσπάθεια για την ανθεκτικότητα των δικτύων και των υποδομών μας στην κλιματική αλλαγή  βασική προτεραιότητα. Αυτή μαζί με την θωράκιση των δικτύων ενέργειας, πανευρωπαϊκά, πρέπει να γίνει βασικό στοιχείο της Ατζέντας της Ένωσης, τόνισε η κα. Σδούκου.

σδουκου1

Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις  «εκτός των τειχών» πρωτοβουλίες, όπως το νέο «Οικονομικό διάδρομο Ινδίας -Μέσης Ανατολής – Ευρώπης» (IMEC) που κάποιοι άτυπα αποκαλούν και «δρόμο των μπαχαρικών». Ένας διάδρομος που στοχεύει να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα και την οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ της Ασίας, του Περσικού Κόλπου και της Ευρώπης.

Ο διάδρομος προτείνει μία διαδρομή από την Ινδία στην Ευρώπη, μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, του Ισραήλ και της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα «megaproject» που επαναχαράσσει τους διεθνείς οικονομικούς δρόμους και η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να γίνει μέρος αυτού του έργου. Να καταστεί η ανατολική πύλη της Ευρώπης όχι μόνο για το εμπόριο, αλλά και για την ενέργεια και τη μεταφορά δεδομένων που αποτελούν μέρος αυτού του project.

Ιδιαίτερη δυναμική στην Ευρώπη αποκτά και η προτεινόμενη ηλεκτρική διασύνδεση «Green Aegean Interconnector», που συνδέει την Ελλάδα με τη Γερμανία και θα μπορεί να μεταφέρει σε πρώτη φάση 3GW καθαρής ενέργειας.

Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση της δυναμικότητας του αγωγού TAP, αλλά και τους κάθετους αγωγούς φυσικού αερίου, που μας διασυνδέουν με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που επιτρέπουν την τροφοδοσία τους με μη ρωσικό αέριο. Ένα σύστημα δικτύων και υποδομών, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, που απλώνεται σε όλη την περιοχή και που κόμβος του, επίκεντρό του, είναι η Ελλάδα.

 

 

 

 

Διαφήμιση