Αρχική Ειδήσεις Αποθέματα ενέργειας: Επάρκεια ρεύματος για το φετινό καλοκαίρι

Αποθέματα ενέργειας: Επάρκεια ρεύματος για το φετινό καλοκαίρι

0
american public power association znytbxrOv 4 unsplash
Διαφήμιση

Οι ξηρασίες που πλήττουν τα τελευταία χρόνια κρατά την Ευρώπη σε …αναμμένα κάρβουνα γύρω από την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος υπό το φόβο μάλιστα υψηλών θερμοκρασιών το φετινό καλοκαίρι.

Την άποψη αυτή φαίνεται να μη συμμερίζεται η χώρα μας, που έχει κάνει από νωρίς τα …κουμάντα της, εξασφαλίζοντας «στοκ» ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές που τέθηκαν φέτος σε λειτουργία στο δίκτυο. Ρόλο βέβαια παίζει και η ικανοποιητική στάθμη νερού  στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ, αλλά και στα υψηλά αποθέματα λιγνίτη. Στα επιπλέον αποθέματα του συστήματος θα μπορούσαν να συνυπολογισθούν και οι ενισχύσεις από τις δύο καινούργιες μονάδες, της Mytilineos και πιθανότατα και της ΔΕΗ (Πτολεμαίδα V), συνολικής ισχύος 1.500 MW, η λειτουργία των οποίων αναμένεται μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Άλλωστε, στο μέτωπο των αποθεμάτων των υδροηλεκτρικών τα νέα είναι εξόχως ενθαρρυντικά, καθώς οι ταμιευτήρες της ΔΕΗ φαίνεται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, να αγγίζουν τα περυσινά επίπεδα. Κι αυτό γιατί οι τελευταίες ανοιξιάτικες και αναπάντεχες βροχοπτώσεις αναμένεται να επιφέρουν περισσότερα νερά στα ποτάμια από τα βουνά, διαμορφώνοντας τα επίπεδα στην λεγόμενη «μέση καμπύλη αποθεματοποίησης».

Υπό το πρίσμα αυτό, στελέχη του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη φετινή χρονιά, προβλέποντας ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση  το φαινόμενο του περιορισμού της κατανάλωσης και των περικοπών, ύστερα από συνεννόηση με τις περιφέρειες θα ήταν ένα πιθανό σενάριο.

Lignite Mine Megalopolis

Σε ότι αφορά τον λιγνίτη, το ομώνυμο σχέδιο φαίνεται να κυλάει ομαλά από πέρυσι για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, δηλαδή της λελογισμένης χρήσης των μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου να αυξηθούν τα αποθέματα σε αυλές και ορυχεία. Κι αυτό γιατί τα μέχρι τώρα αποθέματα υπολογίζονται στα 3 εκατομμύρια τόνους τα οποία, σύμφωνα με τους παράγοντες της ΔΕΗ, επαρκούν και εξασφαλίζουν μία άνεση για το φετινό καλοκαίρι.

Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι σε αρκετά καλύτερη θέση απ’ ότι άλλες χώρες στην Ευρώπη που ταλανίζονται από φαινόμενα ξηρασίας. Στην Καταλονία της Ισπανίας, ένας βασικός αποταμιευτήρας συρρικνώνεται, στην Γαλλία το ζήτημα πυροδότησε πρόσφατα συγκρούσεις, ενώ στην Ιταλία, η ροή του Πάδου – του μεγαλύτερου ποταμιού της χώρας- έχει υποχωρήσει στα χαμηλά του περυσινού Ιουνίου.

 

Διαφήμιση