Αρχική Διάστημα Ίδρυμα Ευγενίδου: Νέο Space Series – «Παράθυρα στο Σύμπαν»

Ίδρυμα Ευγενίδου: Νέο Space Series – «Παράθυρα στο Σύμπαν»

0
σπεισ
Διαφήμιση

Στο όνομα Space Series ακούει η νέα σειρά σύντομων βίντεο, που έχουν ως σκοπό να διαφωτίσουν το κοινό με απλό και σύντομο τρόπο για θέματα αστρονομίας, αστροφυσικής, διαστημικής εξερεύνησης και τεχνολογία.

Πρόκειται ουσιαστικά για «Παράθυρα στο Σύμπαν» όπως εξηγεί το Ίδρυμα Ευγενίδου, επισημαίνοντας ότι «για χιλιάδες χρόνια τα μάτια μας ήταν τα μοναδικά όργανα παρατήρησης που διαθέταμε. Υπάρχει ωστόσο ένα όριο σε αυτά που μπορούμε να δούμε. Το ορατό φως αντιστοιχεί σε ένα ελάχιστο τμήμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα ουράνια σώματα».

Με την κατασκευή των τηλεσκόπιων όμως τα πράγματα άλλαξαν, καθώς τα εργαλεία αυτά επιτρέπουν την ορατότητα και σε μήκη κύματος διαφορετικά από το ανθρωπίνως δυνατό, πολλαπλασιάζοντας ραγδαία τις αστρονομικές μας γνώσεις.

Γιατί, όπως θα δούμε σε αυτό το επεισόδιο της σειράς Space Series, κάθε τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος αντιστοιχεί και σε ένα διαφορετικό «παράθυρο» προς το Σύμπαν. Δεδομένου, ωστόσο, ότι η γήινη ατμόσφαιρα παρεμποδίζει τις βλαβερές ακτινοβολίες των υψηλότερων ενεργειών να φτάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη μας, για να «δούμε» το Σύμπαν σε ολόκληρο το εύρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος χρειαζόμαστε, όχι μόνο επίγεια, αλλά και διαστημικά τηλεσκόπια.

Τα Space Series είναι μια σειρά σύντομων βίντεο, που έχουν ως σκοπό να διαφωτίσουν το κοινό με όσο πιο απλό και σύντομο τρόπο για θέματα αστρονομίας, αστροφυσικής, διαστημικής εξερεύνησης και τεχνολογίας, τα οποία έρχονται κάθε τόσο στην επικαιρότητα και πολλές φορές δεν είναι γνωστά ή κατανοητά.

Διαφήμιση